Atomsko skloniste-Riblja corba-Azra-Ian Dury

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Tony Banks, klavijaturista i suosnivač gerupe Genesis.

1951 – Rođen Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor i klavijaturista, u 1970-ima lider rock grupe San, a potom samostalni autor i u novom mileniju lider sastava Balkanika.

1952 – Premijerno prikazan film ”Sining’ in the Rain”, romantična muzička komedija, koju je režirao Gene Kelly, istovremeno i autor plesne koreografije te tumač jedne od glavnih uloga. U izboru Američkog filmskog instituta (AFI) proglašen je najboljim mjuziklom svih vremena te petim najboljim američkim filmom svih vremena.

1959 – Rođen Andrew Farriss, klavijaturista i suosnivač australske rock grupe INXS, koji je uz pjevača Michaela Hutchencea bio glavni autor pjesama na njihovim najznačajnijim albumima.

1970 – Joe Cocker održao prvi od dva uzastopna koncerta u Fillmore East u New Yorku, koji su snimljeni i objavljeni na albumu “Mad Dogs and Englishmen”, njegovom tek trećem izdanju u karijeri.

1970 – Rođena Mariah Carey, američka pop i R&B pjevačica.

1972 – Elvis Presley snimio svoj posljednji major hit, “Burning Love”, pjesmu koja je dospjela do druge pozicije na američkoj i sedme na britanskoj top listi. Nakon toga Elvis gotovo ništa nije ni snimao. The King je umro 16. 8. 1977.

1975 – Rođena Stacy Ann Ferguson, poznatija po scenskom imenu Fergie, američka je R&B pjevačica i autorica pjesama.

1978 – Pulska hard rock grupa Atomsko sklonište objavila debitantski album “Ne cvikaj generacijo”. Materijal su najprije ponudili Jugotonu, pa beogradskom PGP-u, ali obje velike kuće su ih odbile. Demo snimke su Bruno Langer i Boško Obradović onda odnijeli u Ljubljanu – i dobili ugovor. Postavu grupe su činili: Sergio Blažić (vodeći vokal), Bruno Langer (bas, vokal), Eduard Kancelar (klavijature, vokal), Dragan Gužvan (gitara), Saša Dadić (bubnjevi) i Rudolf Grum (prateći vokal). Od devet pjesama, kao hitovi prvijenca izdvojili su se klasični hard rock brojevi “Pomorac sam majko”, “Kinematografi našeg djetinjstva”, “Tko će tad na zgarištu reći” i blues numera “Ne cvikaj generacijo”. Malo ko je obratio pažnju na “Saznao sam dijagnozu”, odnosno samo su članovi grupe i najbliži prijatelji Sergia Blažića znali da stihovi koje je on napisao sa Obradovićem – “Umjesto atomske bombe / mogli ste pronaći lijek / da proživim svoj vijek / I dok pjevam o ljudima / napustila me sreća / u cvatu civilizacije dvadesetog stoljeća” – nisu samo pjesnička slika. Pjevač se već godinama borio sa zloćudnom bolešću i za nju šira javnost neko vrijeme neće ni znati, a njegova statičnost na koncertima je tumačena tek kao simbol otuđenog čovjeka, van vremena i prostora.

1984 – Američka hip hop grupa Run DMC objavila istoimeni debitantski album, što je označeno kao pionirski trenutak za new school hip hop koji nastaje sredinom 1980ih. Istaknutiji brojevi izdanja su “Hard Times”, “Rock Box”,  “It’s Like That”.

1985 – Riblja čorba izdala album “Istina”, koji je obilježio ne samo ultimativni hit izdanja nego, po mnogima, i najveća pjesma u opusu ovog autora ikad. Riječ je o apokaliptičnoj “Pogledaj dom svoj, anđele”, koja je nazvana prema romanu američkog književnika Thomasa Wolfea iz 1929.

1986 – Sarajevski Diskoton objavio album grupe Azra pod nazivom “It Ain’t Like In The Movies At All”. Čine ga tri gramofonske LP ploče sa 41 numerom i pretežno su otpjevane na engleskom jeziku, a riječ je o kombinaciji starih i novih pjesama – poput “The Balkans”, “Pretty Woman Passing Through Town” (“Lijepe žene prolaze kroz grad”), “Flowers Standing In The Window” (“Klinček stoji pod oblokom”), “Deep Inside You” (“Duboko u tebi”) ili “Pete…That’s Amerika”, koje su urađene u potpuno drugačijim  aranžmanima, a neke nove su “The Shine Of Her Hair”, koja ima refren “Let’s Spend The Night Together” Rolling Stonesa, kao i ‘čiste’ obrade “The Dock Of The Bay” (Otis Redding), “Wild Thing” (The Troggs) i “Rebel, Rebel” (David Bowie).

1990 – Beogradska rock grupa Roze poze završila rad na svom istoimenom debi albumu, koji uključuje hit sa singla iz prethodne godine “Daj gol”, koji je obrada “You’ll Never Walk Alone”, poznate himne fanova engleskog nogometnog kluba “Liverpool”, kao i “Novine za sedenje” sa jednakom, navijačkom temom. Ove dvije numere profilirale su Roze poze i kao specifičan navijački bend, koji će ubuduće imati još nekoliko sličnih pjesama.

2000 – Umro Ian Dury (57), rock pjevač, autor, pjesnik i glumac. Njegov prvi album “New Boots And Panties” slovi kao punk klasik i proveo je 90 sedmica na britanskoj top listi. Originalno izdanje ovoga albuma iz 1979. sadrži hit singl “Sex and Drugs and Rock and Roll”, koja je postala neka vrsta himne. Godine 1978. objavio je još jedan hit singl “Hit Me With Your Rhythm Stick”. Prva dva albuma objavio je kao Ian Dury & The Kilburns, naredne su izlazili kao Ian Dury & Blockheads, a jedan je realizirao i s pratećom grupom The Music Students. Objavio je ukupno 12 albuma, a posthumno su objavljena još jedan koncertni i jedna zbirka neobjavljenih pjesama snimljenih od 1991. do 1999.

2021 – Umro Želimir Altarac Čičak (74) DJ, urednik i voditelj mnogih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicista i animator rock kulture. Kao autor potpisuje stihove za neke od kultnih pjesama Indexa, “Negdje na kraju u zatišju”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” i “Svijet u kome živim”. Od 1984. do 1992. bio je urednik muzičkih programa u sarajevskom Domu mladih i u tom razdoblju pokrenuo tradicionalne programe “Festival pop-rock grupa BIH – nove nade nove snage” i “Yu heavy metal fest”.  Objavio je knjigu “Antikvarnica snova” autobiografiju/monografiju u kojoj svjedoči o najvažnijim trenucima svojeg angažmana i razvoja sarajevske i ex-Yu pop-rock scene od početka 1960-ih. Među brojnim priznanjima, Želimir Altarac Čičak je dobio Estradnu nagradu BiH (1990.) i Nagradu Davorin (2002.), a u decembru 2020. godine proglašen je Počasnim građaninom Grada Sarajeva.