Indexi - Plavi orkestar

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Krunoslav Kićo Slabinac, koji je karijeru počeo kao pjevač osiječke rock grupe Dinamiti i nastavio kao izvođač zabavne muzike.

1948 – Rođen John Evans, klavijaturista britanske rock grupe Jethro Tull.

1954 – Rođena Reba McEntire, country pjevačica poznata kao “The Queen of Country Music”.

1964 – Na današnji dan program je počela emitirati Radio Caroline, sa broda usidrenog u međunarodnim vodama u blizini Engleske. Pošto većinu svog postojanja nije imala dozvolu za emitiranje niti od jedne države, označena je kao piratska. Radio Caroline je osnovao irski muzički biznismen Ronan O’Rahilly. Prvi moderator programa bio je DJ Chris Moore, a među poznatije voditelje spadaju još Tony Blackburn, Roger Day, Simon Dee i Tony Prince. Orijentiran na rock albume te sa dosta programskih specijala, program Radio Caroline je postao popularan uglavnom zbog izbora pjesama čiji je zajednički nazivnik “muzička nostalgija”.

1965 – Rođen beogradski glumac i rock bubnjar Srđan Žika Todorović (Radnička kontrola, Disciplina kičme, Bezobrazno zeleno, EKV).

1969 – Jugoton objavio prvo diskografsko izdanje Josipe Lisac, singl “Naša ljubav”.

1970 – Održana finalna večer “Programa rock skladbi” Zagrebfesta. Ovaj po prvi puta organizirani dodatni program poznatog festivala zabavne muzike održan je u zagrebačkom Studentskom centru, od 26. do 28. 3., a finale je bilo određeno za proglašenje i nastup pobjednika. Prvo mjesto osvojila je beogradska Korni grupa, s pjevačem Dadom Topićem, koja je izvela avangardnu Kornelijevu 13-minutnu pjesmu “Jedna žena”. Drugi su bili Indexi sa “Da sam ja netko” autora Hrvoja Hegedušića na stihove Maje Perfiljeve. Treće mjesto pripalo je Josipi Lisac i grupi Mi iz Šibenika, koji su zajedno nastupili s pjesmom Arsena Dedića “Život moj”. Zamišljen kao tradicionalan, “Program rock skladbi” održan je, ipak, još samo iduće godine.

1973 – Grupa Led Zeppelin objavila 5. album ”Houses of the Holy” i prvi koji nije nazvan imenom benda uz redni broj. U nekim izborima uvršten je među najbolja izdanja u rocku, a zapažene pjesme izdanja su “The Song Remains the Same”, “The Rain Song”i “No Quarter”.

1978 – Jugoton objavio LP ploču Indexa ”Modra rijeka”. Sarajevska grupa, osnovana u ljeto 1962., poslije cijelih 16 godina karijere te niza singlova i kompilacijskih izdanja, tako je dobila – debitantski album. Utemljen na stihovima čuvenog bh. pjesnika Maka Dizdara iz zbirki “Kameni spavač” i “Modra rijeka”, ovaj konceptualni album sadrži osam songova i, kao deveti tonski zapis, kazivanje Dizdarovih stihova u interpretaciji glumca Fabijana Šovagovića. Za šest pjesama muziku je napisao Slobodan Bodo Kovačević i za dvije Fadil Redžić. Album nije imao klasične hitove i čak ga Indexi nisu često izvodili na koncertima (osim dvije-tri promocije), jer je bio svirački vrlo zahtjevan. No, bar u radijskim emitiranjima izdvojile su se dvije numere, “Modra rijeka” i “Slovo o čovjeku”. Za “Modru rijeku” Indexi su dobili nagradu JRT-a kao “album godine”, a u brojnim drugim anketama proglašen je za jedan od najboljih rock albuma u nekadašnjoj državi. Postavu Indexa činili su Davorin Popović (vokal), Slobodan Kovačević (gitare), Fadil Redžić (bas), Nenad Jurin (klavijature) i Đorđe Kisić (bubnjevi). Kao gosti u snimanju su sudjelovali Tihomir Pop Asanović (orgulje) i Ranko Rihtman (piano). Zaokružujući koncept cijelog albuma, omot ploče je likovno opremio sarajevski slikar Mersad Berber.

1979 – Rock grupa Boomerang iz Kopra objavila svoj prvi istoimeni album poslije devet godina od osnutka. Zapažena pjesma bila je “Kada ti nisi tu”. Sljedeći album “Na zapadu ništa novo” objavili su 1982. godine, ali on je prošao nezapaženo i Boomerang se ubrzo ugasio.

1983 – Beogradska rock pjevačica Dragana Šarić alias Bebi Dol objavila debitantsko singl izdanje s vlastitom pjesmom “Mustafa”.

1985 – Jugoton izdao debi album pop grupe Plavi orkestar pod nazivom “Soldatski bal” i ostvario senzaciju na sceni – do tada potpuno nepoznati sastav iz Sarajeva izazvao je histeriju među tinejdžerskom publikom, koju su mnogi uspoređivali sa beatlemanijom iz 60-ih godina. Zamisao Plavog orkestra kao konceptualnog teen-pop projekta uključivala je detaljno osmišljen imidž članova grupe, simboliku jugoslavenstva te pop s neskrivenim koketiranjem sa folkom. Album je urađen s Huseinom Hasanefendićem iz Parnog valjka kao producentom i nizom poznatih gostiju kao Ivan Fece Firči iz EKV-a, koji je  pjevao prateće vokale i svirao bubnjeve, klavijaturista Zoran Kraš (ex Stakleno zvono i Aerodrom), pjevačica Marina Perazić kao gošća u pjesmi “Kad mi kažeš paša”, popularna zvijezda folk muzike Nada Obrić u pjesmi “Šta će nama šoferima kuća”, te Aki Rahimovski, Jura Stublić i Peđa D’Boy u “Bolje biti pijan nego star”. Sve su one bile hitovi, ali dominirala je ”Suada”, a na njenim krilima ploča je prodana u više od pola miliona primjeraka i postala najprodavanije izdanje godine te najtiražniji debitantski album stoljeća.

1986 – Rođena Lady Gaga, američka pop diva i glumica, pravoga imena Stefani Joanne Angelina Germanotta.

2002 – Rambo Amadeus održao koncert u Skoplju, čiji snimak je objavljen kao live album ”Bolje jedno vruće pivo nego četiri ‘ladna”.