Record Store

Streaming dominira i uništava prodaju CD-a, ali LP se sve bolje drži

Glas.ba RTV

I najnovije svjetske statistike potvrđuju prevlast streaminga nad fizičkim medijima, među kojima prodaja CD-a sve više pada, ali je u porastu potražnja publike za starim dobrim vinilom.

Na valu vinyl-revivala koji se osjeti i u nas, Aquarius Records danas priređuje AQ Total Vinyl u zagrebačkom KIC-u, gdje će Ozren Kanceljak kao DJ i Anđelko Preradović, kao autor jedne LP kompilacije, u društvu izvođača (Mayales, Jinx, Cubismo, Detour, Šo!Mazgoon, Sara Renar, The Bastardz, Songkillers…) publici puštati samo samo vinile, uz prodaju ploča po promotivnoj cijeni.

Vijest je, zapravo, zanimljiva zbog najave da je to prvo predstavljanje od ukupno osam LP ploča, koje će u nizu biti na jednak način prezentirane muzičkoj publici.

Iz Beograda, pak, najavljuju da će u petak 28. 9. u Ušće Shopping Centru početi raditi nova prodavnica ploča, Recordstore, te da će se s publikom od 18 sati družiti Ana Stanić, Srđan Gojković Gile, Jovan “Del Arno Bend”, Ognjen Kostić Struka i mnogi drugi.

Nova prodavnica će nuditi ploče različitih žanrova domaće i svjetske muzičke scene, a posebno mjesto imaju luksuzna i kolekcionarska LP izdanja (Warner Music, Universal Music), te ponuda novih modela gramofona brendova Crosley, Lenco i Audio-Technica.

Ako ste se slučajno upitali zašto baš sada ova dva događaja, evo objašnjenja – u septembru 1948. godine objavljen je prvi long play vinyl promjera 12 inča koji se na gramofonu vrtio brzinom od 33 1/3 kruga u minuti – dakle, legendarni LP.

Sedamdeset godina mu je tek…