Džuboks no 1 - Hendrix - Aerosmith

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1933 – Rođen James Brown, zvijezda funk i soul muzike, poznat kao “The Godfather of Soul”.

1944 – Rođen Pete Staples, basista i član prve postave engleskog rock benda The Troggs (”Wild Thing”).

1958 – Rođen Zdenko Franjić, osnivač i vlasnik nezavisne izdavačke underground etikete “Slušaj najglasnije” i u tom kontekstu fenomen regionalne alternativne scene.

1966 – U prodaji se pojavio prvi specijalizirani rock časopis na prostoru nekadašnje Jugoslavije, “Džuboks”. Uređivao ga je Nikola Karaklajić, u to vrijeme voditelj kultne emisije Radio Beograda “Sastanak u 9 i 5” i autor prvih top lista u ovim krajevima. Zanimljivo je da se krajem ’66. pojavio i “Hit bit specijal”, kao glasilo Jugoslavenskog centra diskofila u Beogradu, što ilustrira da je u ovo vrijeme postojao i znatan broj kolekcionara gramofonskih ploča, ali pojavila su se samo četiri njegova broja. “Džuboks” je redovno izlazio do ljeta 1970. godine i ugasio se nakon 39 brojeva. Godine 1974. pokrenut je novi “Ladin Džuboks”, koji je bio najpopularniji i najutjecajniji domaći rock časopis sve do prestanka izlaženja 1983. godine. No, prva serija “Džuboksa” ostat će posebno upamćena po flexi izdanjima – singlicama na savitljivim crnim folijama sa pjesmama aktualnih svjetskih izvođača, Beatlesa, Shadowsa, Beach Boysa i drugih. Ako niste znali: Na naslovnici prvog broja “Džuboksa” iz 1966. godine bili su The Rolling Stones i to je bio prvi poster ove već slavne svjetske rock grupe koji je bio dostupan publici u Jugoslaviji, pa je magazin prodan u nevjerovatnih 100.000 primjeraka.

1968 – Jimi Hendrix Experience snimili pjesmu “Voodoo Chile”, koja će biti uvrštena na dvostruki album “Electric Ladyland”, objavljen pet mjeseci kasnije. Pjesma je utemeljena na blues songu “Rollin’ Stone” Muddyja Watersa, ali sa originalnim Hendrixovim stihovima i melodijom.

1969 – Američka soul/funk grupa Sly and Family Stone objavila svoj četvrti album ”Stand”, koji je postao njihovo najkomercijalnije izdanje na krilima hitova “Sing a Simple Song”, “I Want to Take You Higher”, “Stand!” i “Everyday People”. U isto vrijeme je i najhvaljeniji album, te je uvršten u američku Kongresnu knjižnicu kao djelo od posebnog umjetničkog značaja.

1975 – Rođen Maksim Mrvica, prva domaća crossover zvijezda na pianu.

1976 – Američki rock bend Aerosmith objavio četvrti album ”Rocks” za koji se smatra da je uticao na mnoge kasnije velike sastave kao što su Guns N’ Roses, Metallica i Nirvana, a u izboru magazina Rolling Stone svrstan je među 500 najvećih izdanja u rocku. Uspješni singlovi albuma bili su “Back in the Saddle” i “Last Child”.

1979 – Slovenački kantautor Andrej Šifrer objavio drugi album “Od šanka do šanka”, kojeg je kao najveći hit obilježila naslovna pjesma, a uspješne su bile još “Moj šef”, “Marija” i “Košava”.

1987 – Umrla Dalida (54), francuska pjevačica, pravim imenom Yolanda Christina Gigliott. U svojoj iznimno bogatoj diskografiji, koja broji više od 50 albuma i više od stotinu singlova, zabilježila je čak 55 zlatnih tiraža, a brojne pjesme su joj bile na prvim mjestima top lista najčešće u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Kao jedno od najvećih imena francuske pop scene, sahranjena je na groblju Montmartre u Parizu. Jedan trg u glavnom gradu Francuske dobio je njeno ime i na njemu je postavljena Dalidina bronzana bista.

2004 – U izdanju tuzlanskog FmJam Recordsa pojavio se drugi album Ede Maajke “No sikiriki”. Uz naslovni broj, među uspješnima su bili ”Pržiiiii” sa Dinom Šaranom kao gostom, te ”Ne-mo-žeš” u kojoj gostuje tada manje poznati tuzlanski reper Frenkie.

2020 – Umro Dave Greenfield (71), klavijaturista alternativne post-punk grupe The Stranglers. Formirani 1974. godine, spadaju među najdugovječnije i najuspješnije bendove koji su nastali na britanskoj punk sceni. Njihov rani zvuk formirao je melodični bas Jean-Jacquesa Burnela i istaknuti zvuk klavijatura Davea Greenfielda, a u njegovom autorskom opusu izdvaja se pjesma ”Golden Brown”, za koju je napisao tekst i sudjelovao u kreiranju melodije. Ovaj broj je inače uvršten u izbor 500 najvećih rock songova ikad. Greenfield je sudjelovao u komponiranju i drugih uspješnih pjesama Stranglersa, kao što su “Peaches”, “Always the Sun” i “Skin Deep”.