Cream_1968-Cream_2005

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Lou Gramm, pjevač rock grupe Foreigner.

1956 – Johnny Cash objavio singl ”I Walk the Line”, svoj treći autorski song koji će se naći na debitantskom albumu “Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar”, koji će izaći u oktobru naredne godine, čime počinje jedna grandiozna muzička karijera.

1970 – Latino rock bend Santana završio snimanje drugog albuma “Abraxas”. Magazin Rolling Stone uvrstio ga je na listu 500 najvećih albuma svih vremena. Carlos Santana je na ovom albumu obradio pjesmu Petera Greena “Black Magic Woman” koju je Fleetwood Mac snimio 1968. godine, kao i pjesmu Tita Puentea “Oye Como Va” iz 1963. godine, no tek u izvedbi Santane postale su mega hitovi. Klasik je postala i autorski instrumental Carlosa Santane “Samba Pa Ti”.

1989 – Engleska rock grupa The Cure objavila album ”Disintegration”, koji je u nekoliko recentnih izbora svrstan među najbolja izdanja u rocku generalno, a sa izdanja su se izdvojila četiri singla, “Pictures of You”,  “Lovesong”, “Lullaby” i  “Fascination Street”.

1992 – Merlinova himna. Na današnji dan prvi put je izvedena obrada narodne pjesme “S onu stranu Plive”, koju je uradio Dino Dervišhalidović, a koja je do 1999. korištena kao himna Bosne i Hercegovine.

1992 – Nirvana protiv Nirvane. Nepoznati britanski duo Nirvana podnio je sudsku tužbu protiv slavne američke grunge rock grupe Nirvana zbog povrede prava, tvrdeći da su oni svoj naziv registrirali 1968. Spor je riješen izvansudskom nagodbom u korist britanskih muzičara.

1999 – U Makarskoj održana šesta dodjela hrvatskih diskgrafskih nagrada Porin. Hit i pjesma godine bila je “Jugo” u izvedbi Giuliana i Marijana Bana, a trofej u kategorijama album godine i najbolji album alternativne muzike dobio je Damir Urban za izdanje “Žena dijete”. Najboljim rock albumom proglašen je “Dani ponosa i slave” Prvljavog kazališta, a pop albumom godine “A1” Tonija Cetinskog. Ako niste znali: Ceremoniju je pratio i jedan skandal: Damir Urban je javno, u direktnom TV prijenosu, odbio primiti nagradu u kategoriji “najbolji album alternativne rock glazbe”. Uz obrazloženje “To ne pripada meni”, nije htio preuzeti trofej i napustio je pozornicu.

2005 – Eric Clapton je, zajedno sa bivšim članovima grupe Cream, bubnjarom Gingerom Bakerom i basistom Jackom Bruceom, izveo prvi od četiri uzastopna session koncerta u londonskom Royal Albert Hallu. Bio je to njihov prvi zajednički nastup nakon 36 godina. Ulaznice su na eBay licitaciji dostigle cijenu od 500 funti, a kupovali su je i brojni fanovi iz Amerike.

2007 – Gitaristi za Guinnessa. U poljskom gradu Wroclawu okupilo se 1876 gitarista koji su istovremeno svirali pjesmu “Hey Joe” Jimija Hendrixa i kao najveći dotadašnji gitarski sastav ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda.

2009 – Zdravko Čolić održao koncert u znamenitoj pariškoj koncertnoj dvorani Olympiji. Prije Čolića u ovom su muzičkom hramu francuske metropole ali i Starog kontinenta pjevala samo još četiri izvođača s ovih prostora. Dragan Stojnić je 1966. bio prvi, a poslije njega na slavnu scenu izašle su Tereza Kesovija i Olivera Vučo, te Oliver Dragojević 2008. godine. Tereza je, ipak, bila šampion – u Olympiji je nastupila čak četiri puta. prvi put 1967. i posljednji put krajem 2007. Jeste li znali: U Olympiji u Parizu, osim vodećih francuskih zvijezda, naravno, pjevali su među ostalima: Patti Smith, Celine Dion, Madonna, Leonard Cohen, James Brown, Beatlesi, te čak rock grupe kao Rolling Stones, Led Zeppelin, Eric Burdon & War i Jimi Hendrix.