BB King-Bijelo dugme-Oliver Mandic

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1956 – Rođena Anita Ward, afro-američka disco pjevačica (one hit wonder “Ring My Bell”).

1966 – Rođen Chris Robinson, pjevač i autor u američkoj rock and roll grupi The Black Crowes.

1967 – Slavni američki blues gitarist i pjevač B. B. King završio snimanje svog 15. albuma pod nazivom “Lucille”. Za razliku od brojnih drugih na kojima je izvodio blues standarde i obrade, ovaj je većinski autorski, a King ga je imenovao po svojoj čuvenoj crnoj Gibson gitari koju je zvao “Lucille”. Album otvara istoimeni 10-minutni song, koji i jeste priča o toj gitari, kojoj je ime dao na početku karijere. Sredinom 50-ih, tokom svirke u jednom gradiću u Arkansasu u dvorani je izbio požar i nakon što su svi pobjegli van, B. B. King se sjetio da je unutra ostala njegova akustična gitara vrijedna 30 dolara. Vratio se po nju i jedva izvukao živu glavu. Kasnije je saznao da je požar izazvan u tuči zbog neke žene po imenu Lucille i King je svoju gitaru nazvao tako – da se zauvijek može prisjetiti najluđeg čina u životu. Originalna “Lucille” je ukradena u Brooklynu iz njegovog auta, ali je B. B. King svakom svom novom instrumentu davao isto ime.

1971 – Objavljen trostruki album “Concert for Bangladesh” snimljen na koncertu održanom 1. 8. iste godine u New Yorku. Organizator je bio George Harrison, a u njegovom humanitarnom projektu sudjelovale su brojne zvijezde kao Bob Dylan, Leon Russell, Ringo Starr, grupa Te Band, Billy Preston, Eric Clapton te znameniti indijski muzičar Ravi Shankar (sitar).

1973Umro Bobby Darin (37), američki rock and roll teen idol iz 1950-ih i ’60-ih godina. Najveći njegov autorski i izvođački hit je pjesma “Dream Lover” iz 1959. Veliki uspjeh su postigle i “Beyond the Sea” te “If I Were a Carpenter”, numera iz 1966. godine koju su zagrebački Crveni koralji 1968. snimili kao prepjev pod nazivom “Drvosječa da sam ja” i s njom postigli veliki uspjeh. Godine 1990. Bobby Darin je uvršten u rock and roll Kuću slavnih, a devet godina kasnije i u Kuću slavnih autora.

1976 – Jugoton objavio treći studijski album Bijelog dugmeta “Eto! Baš hoću!”. Prvobitno se trebao zvati “Sve se dijeli na dvoje, na moje i tvoje”, po pjesmi Duška Trifunovića, koju je kasnije snimila Jadranka Stojaković. Međutim, u vrijeme rada na albumu Bregović nije uspio napisati muziku, pa se odlučio za naziv “Hoću bar jednom da budem blesav” po stihovima jednog od svojih songova. Jugoton se nije složio, pa je na kraju naziv albuma i naslovne pjesme promijenjen u “Eto! Baš hoću!”. Postava grupe je bila potpuno drugačija, jer su čak tri originalna člana bili na odsluženju vojnog roka – Zoran Redžić, Vlado Pravdić i Ipe Ivandić. Umjesto njih, na snimanju su sudjelovali Laza Ristovski na klavijaturama i Milić Vukašinović na bubnjevima, dok je Željko Bebek osim pjevanja još svirao bas. Uz hitove “Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze” i “Slatko li je ljubit tajno”, zapažene su bile i balade “Sanjao sam noćas da te nemam” te “Loše vino”, za koju je stihove napisao Arsen Dedić.

1983 – Zagrebačka rock grupa Stop završila snimanje albuma “Hey Jimi”. Bio je to prvi album koji je snimio neki domaći izvođač isključivo s obradama jedne od svjetskih zvijezda, u ovom slučaju Jimija Hendrixa. Do kraja stoljeća pojavilo se još samo nekoliko takvih izdanja. Laza Ristovski je 1991. objavio instrumentalni album “The Lady In Red – The Instrumental Hits of Chris De Burgh”. Nikola Gečević (ex-Regata) snimio je 1992. malo poznati album “Beatles Relax Party”, a na izmaku stoljeća uslijedila su još dva. Ibrica Jusić je 1999. objavio “Hazarder” s pjesmama Leonarda Cohena, a Dejan Cukić 2000. godine “Divlji med” sa 12 songova Boba Dylana.

1985 – Objavljen treći album Olivera Mandića ”Dođe mi da vrisnem tvoje ime”, na kojem su se izdvojila dva velika hita, ”Pomagajte drugovi” i ”Bobane”.

1998 – U zagrebačkom Domu sportova održano šesto izdanje znamenitog festivala “Fiju briju” i nastupili su Kojoti, Urban & 4, Gustafi, The Beat Fleet i Demolition Group, te engleski sastavi Shane McGowan And The Popes i The Toy Dolls.

2000 – Ugašen Melody Maker, britanski muzički časopis, koji je bio najstariji specijalizirani muzički magazin, a pojavio se u januaru 1926.

2006Parni valjak koncertom u zagrebačkom Domu sportova obilježio 30 godina i oprostio se s publikom, kako je tada bio odlučio lider grupe Husein Hasanefendić. Ipak, bend se na scenu vratio 2009. s novom turnejom koja je obuhvaćala veće gradove u Hrvatskoj te koncerte u Sarajevu, Zenici, Beogradu i Novom Sadu.