Muzej iluzija Zagreb

Muzejske senzacije iz Hrvatske osvajaju svijet!

Glas.ba RTV Zanimljivo

Koliko franšiza smo pokupovali iz svijeta? Vjerovatno jako puno, a u Hrvatskoj su neki mladi, maštoviti i ambiciozni ljudi smislili muzeje koji postaju prve naše franšize za kojima počinje luditi svijet.

Nakon što je u Zagrenu prije tri godina otvoren prvi svjetski Muzej iluzija, čija franšiza se počela širiti planetom, u Splitu je otvoren i prvi, nesvakidašnji Muzej osjeta – Museum of Senses!

Koliko je lako zavarati vid, sluš, dodir, miris, sva naša čula/osjetila?

Maštovit odgovor se može pronaći u tek otvorenom splitskom Muzeju osjeta, u kojem su njegovi kreatori spojili nauku, kulturu i edukaciju u jedinstvenu zabavnu interpretacijsku avanturu.

Prostor je ispunjen mnogim interaktivnim predmetima, muzičkim, svjetlosnim i mirisnim instalacijama, tu su veliki akvarij, tobogan koji vodi do mora, pokoja virtuelna splitska uličica te mnoštvo drugih predmeta.

Tako je, na primjer, jedna soba posvećenu košarkašu Dinu Rađi, s kojim posjetitelji mogu zaigrati košarku i postati veći od njega, plesati se može u Galaksi sobi uz taktove ‘Ništa kontra Splita’ Dine Dvornika, spustiti toboganom u more i zaigrati picigin, doživjeti niz iluzija ili mirisati vjetrove Jadrana, a prije prelaska u svaku od pet zona, posjetitelj prolazi kroz tamni portal u kojem će se ”pročistiti” od podražaja prethodne zone.

Ova duhovita, maštovita i zabavna priča svojevrsni je nastavak one koju su prije tri godine pokrenuli Roko Živković i Tomislav Pamuković u Zagrebu, kada su otvorili Muzej iluzija u Zagrebu koji je postao najposjećeniji i najuspješniji muzej u metropoli. Zatim su otvorili još jedan u Zadru, a onda su krenuli i s prodavanjem franšiza, prvo u Ljubljani, Beogradu i Beču, a onda i u Muskatu, glavnom gradu Omana, te u malezijskoj metropoli Kuala Lumpuru.

Trenutno se uređuju muzeji i u Sjevernoj Americi, u New Yorku i Kansas Cityju u SAD-u te u Torontu u Kanadi, a fantastična ideja se širi dalje, pa se muzeji otvaraju i u Berlinu, Stuttgartu, Hamburgu, Amsterdamu i Ateni, a osvojit će i Arapski poluotok, Dohu u Kataru, Rijad u Saudijskoj Arabiji i Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zamislite da se odupirete gravitaciji u kosoj sobi, kako se osoba s kojom ste došli odjednom smanjuje ili povećava, kako stvarno vidite rupu bez dna, kako poslužujete nečiju glavu na pladnju i sve to ovjekovječujete fotografijom u beskonačnoj sobi – sve to oduševljava publiku, a u konačnici pokazuje jedno: dobra ideja je zlata vrijedna i može učiniti da se ovdašnji ”mali Balkanac” nametne cijelom svijetu.

Kako izgleda proći kroz Museum of Senses u Splitu, pogledajte u fotogaleriji.