Geography Now

Geografija sada: kako su svijetu duhovito i zanimljivo prikazane BiH, Hrvatska i Makedonija

Ludometar Zanimljivo

Divno područje velike zbunjenosti u južnoj Europi, poznatije kao Balkan. Tako su u 10-minutnim epizodama serijala ”Geography Now” predstavljene za sada prve tri zemlje nekadašnje Jugoslavije.

Video kanal ”Geography Now” na You Tubeu pojavio se u ljeto 2014. i u produkciji ekipe iz Los Angelesa počele su se pojavljivati 10-minutne epizode o zemljama svijeta. To su pričice o osnovnim geo-političkim, kulturnim, ekonomskim i drugim značajkama svake zemlje, ali u vrlo šarmantnoj formi, pa svaki video bilježi veliku gledanost.

”Pripremite se, jer ćemo objasniti jedno mjesto s dvije regije, dva naroda i trećom čudnom autonomnom regijom. Upozorenje: možda ćete dobiti (epileptični) napad dok pokušavate shvatiti ovo i ako vaš mozak nije toliko jak, odite naprijed do fizičke geografije”, tako priču o Bosni i Hercegovini počinje Paul Barbato, zaključujući da je ona kao Belgija Balkana, ali sa više čudnih sukoba, tihog kontroliranog bijesa, pomalo disfunkcionalne politike, ali sa zrncem sarkazma i crnog humora koji daje državi njenu posebnu privlačnost.

Sigurno vas, dakle, zanima kako nas vide drugi.

Paul B. aka Barby u Hrvatsku nas vodi najprije kroz priču o malo zabavnijoj i veselijoj zastavi nego u većine zemalja. A kad je zbunjenost u pitanju, ni nje ne manjka, ni sa granicama, ni sa jezikom.

Dakle, još jedno duhovito viđenje Balkana. Ako ćemo cjepidlačiti, nije detaljno koliko bismo mi željeli, ponekad je površno, ali šarm i dobronamjernost ovih portreta su očiti.

Od zemalja bivše Jugoslavije autori ”Geography Now” su, za sada, uspjeli prirediti priču još o Makedoniji, ali bez titla.

Trenutni ciklus ima 101 video zapis (posljednji o Litvaniji objavljen je 25. 4. 2018.) i u dogledno vrijeme na kanalu čekamo još priče o Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.