Ana Danilović Beograd - Almir Hasanbegović, Dubioza kolektiv _ Lovefest Vrnjačka banja

BiH sa Dubiozom pobijedila na Eurosongu (za siromašne)

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Bosne i Hercegovine ni ove godine nema na skupom Eurosongu i mnogi su mišljenja da je to dobra odluka. No, zato je na Redditovom alternativnom i besplatnom Eureddision Song Contestu  – pobijedila!

Reddit je jedna od najpopularnijih stranica na svijetu, sa 200 miliona aktivnih korisnika i mjesečnim posjetama koje premašuju pola milijarde.

Njihova redakcija osmislila je vlastiti Eureddision Song Contest za koji su. poslije prijedloga korisnika, nominirali 23 pjesme, te organizirali nacionalna glasanja po istom uzoru kao Eurosong i jučer objavili rezultat – uvjerljivo je pobijedila BiH koju je predstavljala Dubioza kolektiv s pjesmom ”Himna generacije”.

Dubioza kolektiv je dobila 234 boda, uključujući famozne ”12-ice” od Njemačke, Poljske, Slovenije i Velike Britanije i vicešampionskih ”10” od Hrvatske, Moldavije i Mađarske.

Zanimljivo, od 23 nacionalna žirija, samo Francuska i Portugal nisu dali ni jedan poen za Dubiozu, ali to nije utjecalo na uvjerljivu pobjedu ispred simpatične klasične eurosongovske pjesme ”Xheloz” (196 bodova) albanske pjevačice Elvana Gjata.

Od ostalih ex-Yu zemalja koje su imale predstavnike na Euredissionu, najbolji rezultat postigao je otkačeni osiječki Krankšvester s pjesmom ”Gaber” (10. mjesto sa 74 poena), a na začelju su Slovenija i Damjan Murko ”Šok” (21. mjesto sa 10 poena) te Srbija i Emina feat. Milica Todorović ”Limunada” na zadnjem 23. mjestu sa 2 poena.

Naslovna fotografija: Ana Danilović, Beograd – Almir Hasanbegović, Dubioza kolektiv na Lovefestu u Vrnjačkoj Banji