Nina Herr - Žera - Željko Joksimović

Barometar singlova, week 45/2018: Pop biseri – Nina Herr, Crvena jabuka, Željko Joksimović

Nova ploča Show Time

Među svim singl novitetima, ovaj put smo se fokusirali samo na pop klasičnijeg izraza, da pokažemo kako ipak ima protuteže dominantnom turbo-popu. Iako ovaj termin niko ne koristi, godinama je na djelu isti postupak koji je nekadašnji urbani folk pretvorio u turbo-folk. Pred navalom turbo-popa, mnogi požele čuti jednostavne, uhu ugodne zabavne pjesme iz ‘klase osamdesetih’. Evo par takvih, kojima dajemo prostor da prodišu.

Nina Herr: Ja i more

Iza imena Nina Herr stoji zagrebačka kantautorica koja predvodi istoimeni sastav sa još dva člana, Jakovom Golubićem (vocal & guitar) i Markom Balenovićem Balsonom (cajon), no pjesmu ”Ja i more” uradila je s drugom ekipom. Muziku i tekst potpisuju Miki Solus (kao prvi rad za drugog izvođača) i Hana Librenjak, produkciju je obavio Antonino Šimić (Greenwood Studio) koji je, uz Ninu Herr, zaslužan i za aranžman, dok su svirali Ivan Kero (klavijature), Miki Solus (gitara), Antonino Šimić (bas), Matej Magdić (violina), Matej Milošev (violončelo) i Marko Balenović (bunjevi). Puno instrumenata, a zvuči jednostavno, minimalistički, dakle idealno. Jako ugodna, šarmantna balada velikog potencijala.

Crvena jabuka: Berlin

Pjesma ”Berlin” najava je novog albuma Crvene jabuke radnog naziva “Nokturno” i napokon (poslije dužeg vremena) evo smislene pjesme ovog veteranskog i kultnog pop benda, koji je godine trošio na koketiranje sa svim i svačim, a daleko od svojih korijena koji su ih i učinili mega popularnima. Simpatičnu melodiju po standardnom pop obrascu i još bolje stihove napisao je Mirko Šenkovski Geronimo i pjesmu aranžirao Dragomir Herendić Dragianni (subjektivno: moglo je bez ”voditeljice njemačkog radija” još i u sredini). Baziv albuma ”Nokturno” obavezuje i ako ostale pjesme budu pratile značenje tog pojma (noćna serenada, ugodna lirska pjesma), Crvena jabuka bi mogla imati pažnje vrijedan povratak u vrhove.

Željko Joksimović: Menjaj pesmu

Željko Joksimović je karijeru ‘pop autora za 21. stoljeće’ gradio uvjerljivije od većine iz svoje generacije, pri čemu nije po svaku cijenu trendovski slijepo pratio ono što jeste današnji pop, pretrpan produkcijom. Retro epizode su mu dosta česte – i dobro mu stoje. Nova autorska pjesma, za koju je uradio muziku i aranžman, a tekst napisala Vjekoslava Huljić, kao da stiže iz radionice splitske šlageristike iz zlatnih vremena, i opet mu dobro stoji. Ne mijenjaj pjesmu.