quentin-tarantino-ennio-morricone

Da li je Quentin Tarantino – kreten?

Celebrity Show Time

Upravo kada je kolotečinu domaće estrade uzburkao Džoni Štulić, obrušivši se na glumca Šerbedžiju, isto je svjetskom filmskom etablišmentu priredio slavni muzički autor Ennio Morricone, koji je popularnog reditelja Quentina Tarantina nazvao – kretenom!

“The man is a cretin”, rekao je Morricone u razgovoru za njemačko izdanje časopisa ”Playboy”.

U cijeloj priči zanimljiv je detalj da 90-godišnji Ennio Morricone, koji potpisuje muziku za više od 500 filmova (za mnoge su nenadmašni špageti vesterni ”Dobar, loš, zao” i ”Za šaku dolara” Sergia Leonea), ni u jednoj od pet prethodnih nonimacija za Oscara nije dobio taj trofej, a onda mu je napokon došao u ruke 2016. godine za muziku u filmu ”The Hateful Eight”, koji je režirao upravo Quentin Tarantino.

No, slavni kompozitor je u intervjuu i taj film nazvao smećem!

On reditelju kaže: “On je apsolutno haotičan. Govori, a da ne razmisli. Sve radi u zadnjem trenutku, nema nikakvu ideju”, rekao je Morricone. “Pojavi se iznenada i odjedanput hoće muziku za samo nekoliko dana. To nije moguće. To me čini tako nesretnim.”

Po Morriconeu, Tarantino nije na nivou velikih reditelja sa kojima je ranije radio.

”Čovjek je kreten, On samo krade od ostalih i ponovo sastavlja stvari. Nema ništa originalno u tome. To ga ne čini rediteljem. On je ništa u poređenju sa velikanima Hollywooda, kao što su John Huston, Alfred Hitchcock ili Billy Wilder. Oni su imali stila. Tarantino jednostavno podgrijava preostalu hranu.”

On je, nadalje, riječi kritike imao i za cijeli Hollywood generalno, istaknuvši da ”nema više želje putovati na to užasno mjesto sa njegovim pompeznim, arogantnim i nepotrebnim stvarima poput Oscara”.

Imati 90 godina, eto, znači da se više nikome ne moraš dodvoravati.