Yoko Ono, Henry Ammar, Nikola Kolja Božović, art direktor projekta i Ivan Petrović , EXIT Fondacija

Yoko Ono u Novom Sadu, u EXIT projektu ’Prvi svjetski mir’!

Metropol Samo urbano

Obilježavanje 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, krajem novembra izvesti na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti postavljena konceptualna instalacija “One day…”.

Ovo originalno umjetničko djelo Yoko Ono, koje je napravljeno je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. šajke što su ga koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine, Petrovaradinsku tvrđavu će predstaviti širom svijeta kao “Tvrđavu mira”.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u Ney Yorku susreli sa Yoko Ono, svjetski priznatom japanskom umjetnicom i aktivisticom, koja je prije toga već bila upućena u dvodecenijski društveni aktivizam EXIT festivala.

Petrovaradinska tvrdjava

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Projekat će biti ostvaren uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”. EXIT festival je dio deklaracije “Take a Stand”, koju je inicirala europska festivalska asocijacija Yourope, a projekat “Prvi svjetski mir” je dio ovog programa, koji je usmjeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.

Naslovna fotografija: Yoko Ono, Henry Ammar, Nikola Kolja Božović, art direktor projekta, i Ivan Petrović , EXIT Fondacija