Adi Selimovic & SevdahBaby

Adi Selimović i novi provokativni muzički projekt o marginalnim stvarima koje postaju primarne

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Intrigantni tuzlanski muzičar Adi Selimović najavljuje album “Vjerujemo u bistru mladež”, na kojem je sarađivao s beogradskim kolegom Milanom Stankovićem, poznatijim pod pseudonimom SevdahBABY.

Adi Selimović je poznat kao frontmen tuzlanskog elektro pop benda Univerzitet Angele Merkel, čijih ne nekoliko singlova iz minule dvije godine bilo dovoljno da ih Steve Gottlieb, američki pionir muzičke industrije novog doba i jedan od nekoliko najvećih svjetskih autoriteta u nezavisnom izdavaštvu, izdvoji kao prvu grupu koju je predstavio sa ovih prostora.

U.A.M. je trenutno u fazi mirovanja, a Adi Selimović, poslije ljetošnjeg solo singla “Rocameca”, nastavlja s novim provokativnim projektom, albumom ”Vjerujemo u bistru mladež”, sa temama o marginalnim stvarima koje postaju primarne i pretvaraju se u svojevrsne kulturološke viruse.

“Nekako mislim da treba odgovoriti na trend negativne politike i negativaca u njoj, koja se ipak odražava prvenstveno na inteligentne mlade ljude s ovog područja. U talentovanoj mladeži je budućnost i njima ovo poklanjamo”, kaže Adi i u ime partnera u projektu, beogradskog muzičara Milana Stankovića, alias SevdahBABY.

Adi Selimovic & SevdahBaby
Adi Selimović i Milan Stanković alias SebdahBABY

“Saradnja je nešto zbog čega se rodite na ovom prostoru. Ne znam kako to nauka ili vjera objašnjavaju, ali u segregaciji društva, u egzodusu stanovništva, objektivno i sami gubite zavičaj. Odatle je naša saradnja prirodan slijed stvari”, objašnjava Selimović.

Uz dvojicu ovdašnjih, na albumu gostuju muzičari iz Rumunije i Afrike, kao solisti na tarabuku, violini i  fruli, koji sa dostojanstvom predstavljaju svoje države i religije.

Album se još radi na relaciji Beograd, Sarajevo, Tuzla, pod palicom sarajevskog producenta Đanija Pervana (ex Rundek Cargo orkestar i Letu štuke), a prvi singl, simbolično i radno nazvan ”East & West”, možemo očekivati na izmaku godine.