Fatima Huseinspahić, Zenica - publika

Ne pucajte u pijanistu! Pucajte kreativno!

Gledam Metropol Samo urbano

Ovo je jedna obična, mala lokalna priča, ali sve u vezi s njom je veliko kao planeta, jer je to priča o nekoj kreativnoj djeci koja naslućuju zašto, a sada i uče o sitnim stvarima kako da svijet učine ljepšim.

Uvod je neobičan.

Na nedavni vrlo ambiciozni tematski fotokonkurs zeničkog udruženja ”Zona muzike”, kojim su samo žene, autorice umjetničke fotografije iz regiona, pozvane da izlažu svoja koncertna shooting-ostvarenja, stiglo je čak petstotinjak radova, redom potpisanih od iskusnih i brojnih vrlo uglednih fotografkinja, a toliko su impresivne bile da je izbor eksponata znatno proširen u odnosu na planirani broj.

Među tim silnim prijavama stigla je jedna s kratkom porukom 15-godišnje Fatime Huseinspahić iz Zenice, koja piše da nikada, nažalost, nije bila na velikom koncertu, ali ne može odoljeti neobičnom izazovu i šalje svoju autorsku fotografiju, koja nije koncertna, nego sa jedne predstave.

Nije izložena. Ostala je nezamijećena među slikama prepoznatljivih magičnih scenskih trenutaka.

No, izložba je prošla, a Fatimina imaginarna vizija koncertne čarolije ostala je lebdjeti kao slutnja da nije riječ o nekom slučajnom kliku na kameri jedne djevojčice.

A onda se, ovih dana, u lokalnim medijima pojavila vijest o CreativeShooting timu, grupi mladih koji već neko vrijeme, na svoj prostodušni, ničim opterećeni način, žive umjetnost i umjetničku fotografiju.

Već su predstavljali radove na dvije izložbe pod nazivom ”Cyberbulling”, imali izložbu arhitektonske fotografije u Historijskom muzeju BiH i sudjelovali na seminaru ”The Bridge of Art”, gdje su ”naučili dosta novih stvari koje žele podijeliti s vršnjacima”, – opet Fatima Huseinspahić, sada u ime CreativeShooting ekipe, s notom koja odaje odlučnost i spoznaju da ona i njeno društvo nose u sebi nešto vrijedno.

CreativeShooting
CreativeShooting tim

”Hoćemo svoje znanje prenijeti na druge mlade osobe, te smo odlučili da to uradimo putem radionica koje će se održavati u sklopu projekta Gradske biblioteke Zenica ‘Ljeto u biblioteci’. Radionice izvodimo u dvije grupe, srijedom za mlade od 13 do 19 godina, dok se petkom družimo sa članovima Saveza Sumero. Cilj nam je da ih uvedemo u svijet fotografije, pokažemo umjetnost, te da ovo ljeto učinimo produktivnim i korisnim nama koji smo željni zabave i pozitivnih stvari”, detaljno objašnjava Berina Omerdić, Fatimina ‘partnerica za objektivom’, jer – dijele isti apart.

Fatima, Berina, Mateo, Ismar, Amir, Affan, Benjamin, Matea, Mediha, Sara, Selma, pa neki novaci, Kerim, Vedad, Ismail, Merjem, Emina, Merima, svi djeca još, vođena mentoricom Majdom Turkić, imaju oko sa bljeskom nade. Pogledajte, uostalom, shootinge iz njihovog albuma.

Bog zna koliko ovakvih običnih, malih lokalnih priča, koje jesu velike kao planeta, još možete otkriti posvuda oko vas. Poenta je da pred njima makar trenutak zastanete, da im pružite priliku pored onih ”velikih tema” kojima nas zasipaju uvažene glave iz uvaženih medija.

Da u izložbu svog vlastitog mikro-svijeta pripustite imaginaciju neke djece, koja, slikovito rečeno, nisu bila na velikim koncertima, ali ih žele izmaštati.

I to je, onda, taj ljepši svijet.

Naslovna fotografija: Publika (Fatima Huseinspahić)

Zenica, foto Berina Omerdić