Mala kućna muzika i muzički dokumentarci u Gradskoj biblioteci Zenica

Čitam Cooltura Gledam Slušam

Knjiga je vječna. Ipak, do čitalačke publike biblioteke, kao servis tog blaga, puteve traže na inovativnije načine, primjerenije novim navikama i generacijama. Jedan od njih demonstrira Gradska biblioteka Zenica, programom koncipiranim za ovo ljeto, ali i najavama mnogih novih ideja.

Povod za ovu priču je radionica muzičke produkcije pod nazivom ”Mala kućna muzika” s poznatim sarajevskim producentom Đanijem Pervanom (nekadašnji bubnjar Rundek Cargo Orkestar i Letu štuke), koju je Gradska biblioteka Zenica, kao dio manifestacije ”Ljeto u Biblioteci”, jučer organizirala u prostoru Udruženja ”Zona muzike”.

Prisutni su imali priliku doživjeti proces snimanja pjesme, uz Đanijeve opaske i objašnjenja, a ideja je bila da steknu elementarnu predstavu o tome kako na najbolji način zabilježiti audio zapis u minimalnim, kućnim uslovima.

Ljeto u biblioteci - muzicka radionica Djani Pervan

Dakle, u Gradskoj biblioteci Zenica se upravo ovih dana održava tradicionalna manifestacija ”Ljeto u biblioteci”, koja ove godine bilježi rekordan broj učesnika. Preko 500 Zeničana pohađa različite kurseve i radionice, a značajno se povećao i broj članova ove ustanove. Dio razloga se zasigurno krije u činjenici da je Biblioteka, osim volontera, ove godine angažovala i profesionalce, među kojima i neke eminentne kulturne radnike iz BiH i regiona: spomenuti Đani Pervan, Zdravko i Sabina Cvjetković, Branislav Maričić, Selvedin Avdić i drugi. Na taj način je program manifestacije značajno obogaćen i podignut na jedan viši nivo, kroz radionice kao što su: Brzo i efikasno čitanje s Branislavom Maričićem, Radionica kreativnog pisanja sa Selvedinom Avdićem i druge.

Osim što je zabilježen rast članstva i rekordan broj polaznika kurseva i radionica, biblioteka se može pohvaliti još nekim novostima. Nedavno je uvedena Kindle čitaonica, koja trenutno raspolaže s 5 Kindle uređaja opremljenih s preko 70 lektirskih naslova. Čitaonica biblioteke je obogaćena internet kutkom namijenjenom studentima. Preuređeno je i osvježeno Dječije odjeljenje, te značajno obogaćen knjižni fond novim atraktivnim naslovima.

Ljeto u biblioteci - muzicka radionica Djani Pervan
Ljeto u biblioteci – muzička radionica Đani Pervan

Novi direktor biblioteke, Haris Abdagić, koji je na dužnost stupio prije nešto manje od dva mjeseca, najavljuje još neke zanimljive projekte i aktivnosti:

– Prioritet mi je da obnovimo Gradsku čitaonicu, jer ona je slika i duša ove ustanove. U samom je centru grada, tu dolaze studenti, mediji…Tu se i najduže zadržavaju naši korisnici. Već smo uradili neke korake u tom pravcu. Tako smo dobili donaciju od ponajboljeg studenta Arhitekture iz Sarajeva, Selvera Učanbarlića, 3D projekat obnovljene Čitaonice. S njim smo aplicirali kod Fondacije za bibliotekarstvo FBiH i radimo na prikupljanju sredstava za obnovu. Dogovorili smo i restauraciju murala u Čitaonici sa akademskim restauratorom Armanom Džaferagićem. Moja je želja da do kraja godine barem prva etapa bude završena, a ona podrazumijeva nove stolove, stolice, možda novu rasvjetu i restauraciju murala.

Gradska biblioteka Zenica je nedavno raspisala i konkurs za autorsku bajku, koji će biti otvoren do 30. septembra. Očekuju dosta prijava, a plan je da prispjele radove objave i kao multimedijalni projekt.

– Uradit ćemo zasebne slikovnice, veliku knjigu bajki, e-knjigu, video, audio knjigu… Ideja je krenula od toga da trebamo nabaviti slikovnice, zanimljive i atraktivne knjige za djecu, a pošto tržište nudi skupe i šturo napisane slikovnice, izračunali smo da je mnogo jeftinije i korisnije da sami napravimo te slikovnice. Promociju smo planirali 20. novembra, na Svjetski dan djece, a što je baš lijep povod za objavu – ističe Abdagić.

Novi direktor GBZ-a je, inače, kantautor te muzičar. Predvodio je orkestar Nebo iznad krajolika, a osnivač je i vođa grupe BalkanEros. Zato se čini logičnim što je, već nakon samo dva mjeseca njegovog mandata, muzika na mala vrata ušla u prostore GBZ. Ove će godine, naime, Festival muzičkog dokumentarnog filma ”dokuMfest”, koji prije tri godine pokrenula zenička ”Zona muzike”, preseliti u biblioteku.

– Festival već treću godinu egzistira kod nas u Zenici, ali nije bio naročito eksponiran, mada mislim da ima dosta razloga da bude. Njime ćemo značajno obogatiti i naš kulturni sadržaj u biblioteci, jer će biti prikazani svi najrelevantniji dokumentarni muzički filmovi nastali unazad godinu dana. Takav festival ne postoji nigdje u BiH. Mi smo pioniri u BiH. Mislim da su ovakvi programi prilika da naš grad afirmišemo u čitavom regionu – ističe Abdagić.

Pored dokumentaraca o Dubiozi kolektiv, Divanhani, Poćku, Tifi… Biblioteka planira upriličiti zanimljiv popratni program. Gostovat će Mustra Orchestra iz Travnika, bit će upriličen omaž Leonardu Cohenu, na godišnjicu njegovog rođenja, a održaće se i nekoliko promocija knjiga, među kojima i promocija knjige ”Magi” o Margiti iz EKV-a, autora Dušana Vesića, te dvije nove knjige iz BH produkcije, ”Antikvarnica snova” Želimira Altarca Čička i encikslopedija ”50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka” koju je priredio Amir Misirlić.

Haris Abdagić i Đani Pervan
Haris Abdagić i Đani Pervan