Billboard lista naj-albuma polugodišta 2018 – koja je razlika sa domaćim izborima?

Muzika - svijet Show Time

Nakon što smo nedavno sačinili domaću regionalnu inventuru albuma iz prvog polugodišta 2018. (vidi ovdje), predstavljamo i izbor kritičara američkog magazina Billboard, koji su za isto razdoblje izdvojili 50 albuma.

Među njima su ozbiljna umjetnička ostvarenja, poput Arctic Monkeys ”Tranquility Base Hotel & Casino”, poneki indie rock debitant, poput kantautorice Soccer Mommy (album ”Clean”), ali i niz komercijalnog smeća (BTS, MGMT).

No, okolnosti su potpuno drugačije. Prvenstveno komercijalne. Ogromno američko tržište čini da muzička produkcija bude i ogromni biznis, a mediji su njegov sastavni dio i dijele značajan dio slatkog kolača. Zato ne možemo ni očekivati njihove izbore samo na osnovu čistog kritičarskog stava, nego su itekako obojeni i komercijalnim interesom.

U našim prilikama medijske recenzije i izbori ni najboljeg ni najgoreg ne reflektiraju se na tržište, pa uglavnom donose samo emotivnu satisfakciju autorima.

A što se američkog magazina tiče, izbor je popraćen konstatacijom – možemo se samo nadati da će druga polovina godine biti slično stresna. Šta god to značilo.

Ako vas zanima njihov kompletni izbor, posložen abecedno, ovdje je link.

Naslovna fotografija: Billboard