LETU STUKE by Marko Edge

Premijera: Letu štuke ”Bočica”, sjajni (anti)politički minimalizam

Muzika BiH Show Time

Letu štuke, i pored dinamičnog rasporeda ljetnih koncertnih nastupa, intenzivno rade na svom četvrtom studijskom albumu, čiji je izlazak planiran za oktobar pod etiketom zagrebačkog Menarta.

Poslije prva dva najavna singla, “Bože zdravlja” i “Supermarket“, za novi je odabrana pjesma “Bočice“, koju kao autor muzike i teksta potpisuje Dina Šaran, dok je aranžman kreirao klavijaturista Bojan Ahac.

“To je prava ‘predizborna’ pjesma i primjenjiva je na regiju iako se njen tekst izvorno obraća BiH. Ona nastavlja niz koji čine ‘Minimalizam’, ‘Tesla’ te ‘Brojevi računa’, singlovi s naša prethodna tri albuma. Muzičko pitka, siguran sam da će naći put do naše stare, ali i nove publike, a smatram je i jednim od najradiofiničnijih songova s predstojećeg albuma”, rekao je Šaran o pjesmi koju prati lyrics video u režiji Branka Vekića.

U minimalističkoj muzičkoj temi vrlo zanimljive su vinjetice (poput čela u izvedbi Lidije Paulin i saxa koji je odsvirao Kiril Kuzmanov), ali tekst! Sa svih strana nas rock bendovi i reperi skoro zatrpavaju ‘protestima, pobunom, kritikom’, da je sve teže biti poetski originalan. Šaran s ”Boččicama” ne smo da jeste, već je maestralan.

I još – iako je većina lyrics videa anemično dosadna, ovaj je reditelj Branko Vekić uradio jednako maestralno, potpuno u skladu s temom.

Neki od poznatih nastupa na kojima publika može čuti i nove pjesme su Kaleidoskop fest u Tuzli, 21. jula i Beer fest u Beogradu 17. 8.

Naslovna fotografija: Marko Edge