Anette Cavon

Forest pop? Hibridna pop forma koju je osmislila Anette Cavon

Muzika - regija Show Time

Anette Cavon, zagrebačka kantautorica i multimedijalna umjetnica, u pratnji benda je 30. 10. izvela program u klubu Močvara, u serijalu nazvanom ”Začarana Močvara”.

Kantautorski lik Anette Cavon samo je jedan od umjetničkih obličja izuzetno produktivne Tene Novak Vincek, violinistice, skladateljice, slikarice i pjesnikinje.

Anette Cavon kao ideja postoji nekih desetak godina, no trigger koji je potaknuo stvaranje pod tim imenom je bila skoro platonska ljubavna priča koja se dogodila 2015. godine, te su tada nastale pjesme sa prvog, a sada i drugog već snimljenog albuma” – objašnjava Tena.

“Stvaralaštvo mi je prirodno stanje. Poput disanja. Pokreće me sam život”, kaže umjetnica, dodajući ‘’Snimanje albuma je bio vrsta eksperimenta, po pitanju orkestracije i aranžmana, sve instrumente sam snimila i editirala sama, krenuvši od gitare, i basa,pa zatim klavira vibrafona, gudača i vokala. Snimila sam samostalno u kućnom studiu album ‘Space of Love’ koji se može poslušati na bandcampu i uskoro će biti i na drugim streamovima putem Mast labela. Raspisala sam aranžmane za gudače približno onako kako je snimljeno na albumu, više manje je sve raspisano kao na albumu.”

A raspisano je za mnogočlani bend koji Tenu prati u nastupima. Osim pjevačke uloge, ona svira gitaru i violinu, a pored nje tu je još jedan gitarist Damjan Bučić, te Jelena Galić (bas gitara, vokal), Anamarija Žugić (vokal i udaraljke) i gudačka sekcija Lucija Stanojević, Dora Maganić, Lucija Rucker, Tina Krznarić, (violine), Nastasja Štefanić , Valentina Protolipacz (viole) i Elena Kryvoshei (violončelo).

Njene skladbe hibridne su pop forme, a sama taj žanr naziva “forest pop”.

Anette Cavon

Zašto pjeva na engleskom?

“Zato što je univerzalan. Želim da me svi razumiju. Ne iz nekih pretencioznih razloga.’’

Na pozornici ukrašenoj bršljanom članovi benda pojavili su se u bršljanu, zaštitnom znaku Anette Cavon (šumske vile), pred ne odveć mnogobrojnom publikom. Ali zato znatiželjnom koja se prepustila ovom zanimljivom spoju popa i ozbiljnoglazbenih gudača.

Tekst i foto: Darko Marić

Anette Cavon