Gitarska muzika za utjehu – instrumentalni album Harisa Abdagića

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Pored najvidljivijih muzičkih lica Harisa Abdagića, kao lidera poznate grupe Balkaneros te tvorca vrlo posebnog projekta ”Tata i Kira, raspjevana lektira”, vrijeme izolacije nam otkriva još jedno – strast instrumentalnog gitarističkog izražavanja.

Već od vremena studija komparativne književnosti, Haris Abdagić gitarom je interpretirao uzbuđenja koja su donosila čitanja klasičnih djela. I sve te minule godine ta je muzika ostajala dio vrlo osobne intime. Sve do ovog vremena što nam donese golemi izazov, ne samo pandemijski, nego i emotivni.

”Počelo je od ideje da, onako malo, snimim nekoliko svojih instrumentala, ali je to u posljednje dvije sedmice potpuno osvojilo moju pažnju, emocije i koncentraciju. Rezultat je 9 gitarskih kompozicija, kao 9 krugova izolacije, koji, za razliku od Danteovih, pružaju utjehu, slave život, opuštaju i umiruju. Bar se nadam” – opisuje Haris Abdagić motivaciju da baš sada otkrije i taj intimniji dio svog muzičkog poriva.

Album je nazvan “Isolation: Guitar Music for Relaxation, Reliance and Relief” i sadrži devet instrumentalnih brojeva, među kojima je jedan (”Siddartha”) upravo iz gore spomenutog ranog razdoblja.

”Ovakav album sam uradio sa iskrenom nadom da će ova muzika biti ljudima od koristi, u nekim teškim trenucima kroz koje prolaze. Sve kompozicije sam komponovao, odsvirao i producirao, utkavši u njih mnogo ljubavi i onoliko gitarističke vještine koliko posjedujem, ništa ni manje ni više od toga, a u integralnom spotu, u pozadini muzike, možete gledati lijepe kompilacije videa, koji podsjećaju koliko je lijep ovaj svijet u kojem živimo”, kaže Haris Abdagić.

Uronite u njegov i naš zajednički svijet, koji možemo označiti naslovom jedne od melodija sa albuma, ”I Still Love You”.

https://youtu.be/M4FxVYLeQZ8