Novi singlovi: i Rundek i Let3 u zamci inspiracije?

Muzika - regija Show Time

Od Rundekovog prethodnog albuma ”Ruke” prošlo je 16 godina, što bi moglo govoriti o njegovom dugotrajnom boravku u zamci inspiracije, dok riječki bend prati sasvim drugačija priča. 

Darko Rundek i Ekipa objavili su novi singl “Barbara” koji je ”nastao jednog kišnog dana kada su se povukli u jednu prostoriju i počeli svirati”.

Kako veli Rundek: Refren ”Barbara, volim plesat’ sa tobom” pojavio u improvizaciji dok smo čekali da prestane kiša, pred nastup i više nas nije napuštao. Nakon nekoliko mjeseci prihvatio sam se rada na pjesmi. Roko mi je pomogao da je završim, a u razradi aranžmana svoje mjesto prirodno je našao svaki muzičar.

Oni su Ekipa – Silvio Bočić na bubnjevima, Roko Crnić na kontrabasu, Mario Domazet na bas gitari, Miro Manojlović na vibrafonu, Igor Pavlica na trubi, Ana Kovačić koja je svirala tenor saksofon i, dakako, Rundek koji je svirao gitaru i pjevao.

Upravo je taj kolektivni aranžman posebno vrijedan element pjesme, a balada k’o balada, uvijek je ugodna kad je dobro i jednostavno složena. Malo drugačiji je to Rundek od onog kompleksnog kakvog poznajemo i možda će takav biti na narednom albumu, ako je ”Barbara” njegov uvod. I ako je jedan slučajni trenutak naznaka buđenja novih nadahnuća.

Evo je ”Barbara”:

Riječki Let 3 ima drugačiju priču.

Od debija ”Two dogs fuckin”’ iz ’89. do ”Angela Merkel sere” iz 2016. imaju diskografsku konstantu studijskih i živih albuma nikad dužu od četiri godine. Reklo bi se, imaju konstantu inspiracije.

Ako je riječ o provokaciji, kreativnom neredu zvanom ”sablažnjavanje previše upeglanih”, konstanta je nedvojbena. Nije baš sigurno da je i jednako kreativna.

Osim ranih radova, poslije albuma ”Jedina” (2000.) i ”Bombardiranje Srbije i Čačka” (2005.), čije su provokacije imale više slojeva i puno smisla, čini se kako ”Kurcem do vjere” i ”Angela Merkel sere” pokazuju da su Letovci upali u vlastitu zamku, u kojoj nekada smisleno pretjerivanje postaje više održavanje slike o sebi nego otvaranje novih puteva.

Spremajući se za (već) novi EP, najprije su nedavno objavili ”Tišu”, šatro parodiju pop hita ‘Šuti moj dječače plavi’ Novih fosila upakiranu u mariachi ruho, a sada su, including TBF, ponudili još jednu obradu, vlastitog ranog klasika ”Izgubljeni” kao rok-rep-mehiko mišmaš (ili, da zvuči ozbiljnije: rock-rap-mexico mishmash).

Ma, zapravo, stari-novi ”Izgubljeni” odlično zvuče! Sami za sebe bi bili odličan komad, izvan konteksta da Let3 već neko vrijeme – pomalo luta.

3 razmišljanja na “Novi singlovi: i Rundek i Let3 u zamci inspiracije?

  1. A dobro, imao je Rundek 3 studijska albuma od “Ruka”, sa Cargo Orkestrom i Cargo Triom.

  2. Iskreno, Cargo je “akademsko preseravanje”. Rundek je “Apokalipso”, “Ruke”…

  3. Slažem se, ali eto, tehnički govoreći 🙂

Komentari su zatvoreni.