Umro Branko Lustig, u svijetu najviše nagrađivani ovdašnji filmski producent

Film & Foto & TV In memoriam Show Time

Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski filmski producent, umro je jutros u 87. godini u Zagrebu.

Rođen je u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata bio je zatvorenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen.

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, a karijeru je počeo radeći kao producent na filmovima “Ne okreći se sine” Branka Bauera (1956.) i “Kozara” Veljka Bulajića (1962.). Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je radio sa inozemnim koprodukcijama, a taj rad i poznanstva omogućili su mu da osamdesetih preseli u Los Angeles.

Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film “Schindlerova lista” (1993.), osvojio je Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu.

Nakon “Mirotvorca” s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman, počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, poslije “Gladijatora” iz 2000. godine (za koji je dobio još jednog Oscara), realizirao filmove “Hannibal”, “Pad Crnog jastreba”, “Kraljevstvo nebesko”, “Dobra godina” i “Američki gangster”.

Pored dva Oscara, dobio je dvije BAFTA-e, dva Globusa, dva Emmyja i uvršten je među 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena.

Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku, gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije-Festivala židovskog filma. Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima.

Branko Lustig (lijevo) i Spielberg sa trofejima Oscar