Nikola-Kolja-Pejakovic

Nikola Kolja Pejaković – prvi ”veliki selektor” Demofesta

Muzika BiH Show Time

Ovogodišnja nova koncepcija donosi vrlo bitan pomak u realizaciji glavnog cilja festivala – povećanje broja demo grupa  – kojeg će, u posebnoj selekciji, svake godine samostalno obavljati drugi poznati muzičar.

Organizator banjalučkog Demofesta je ranije najavio da se za ovogodišnje jubilarno deseto izdanje uvodi još jedna festivalska bina, pod nazivom ”Beton”, sa jedinstvenim načinom selektiranja – 20 bendova za nastup na ovoj sceni svake godine će samostalno birati drugi muzičar, koji ničim neće biti povezan sa zvaničnim kolektivnim žirijem.

Kolja i Grobovlasnici, Demofest 2016
Kolja i Grobovlasnici, Demofest 2016

Čast da prvi bude ”veliki selektor” dobio je Nikola Kolja Pejaković, poznati banjalučki muzičar, glumac i reditelj (grupe Kolja i smak Belog dugmeta te sadašnja Kolja i Grobovlasnici, filmovi ”Mi nismo anđeli” 1-3, ”Lepa sela lepo gore”, ”Rane”, ”Crni guja”, ”Meso”…).

Rekli bismo: zanimljiv i, koliko nam je poznato, jedinstven pristup koji se, koji se kao sasvim lični muzički stav, može pokazati i vrlo efektnim.

Ovo znači da će se prethodno odabranim demo grupama, koje će svirati na glavnoj Basstion bini (i za koje je 30 bendova izabrao kolektivni žiri), priključuje još 20 izvođača za Beton binu.

A Kolja je izabrao:

Barrel Row (Ohrid, Makedonija)
Brat (Užice, Srbija)
Cava (Grosuplje, Slovenija)
Drum (Požega, Srbija)
Freedom (Podgorica, Crna Gora)
Good Vibrations (Ljubljana, Slovenija)
Infuzija (Bratunac, BiH) portret na Glas.ba
King Ubu (Zagreb, Hrvatska)
KOB (Kostajnica, BiH) portret na Glas.ba
Kraya (Zagreb, Hrvatska)
MamurlooK (Varaždin, Užice, Beograd) portret na Glas.ba
Polarity Of Life (Zagreb, Hrvatska)
Prelude (Žiri, Slovenija)
Silazna putanja (Herceg Novi, Crna Gora)
Slonz (Šabac, Srbija)
Šajzerbiterlemon (Beograd, Srbija) portret na Glas.ba
UV (Novi Sad, Srbija)
White Rabbit Band (Beograd, Srbija)
Zašto Kafka? (Pančevo, Srbija)
Zerostring (Niš, Srbija)

Povećanjem ukupnog broja demo bendova za nadmetanje na Demofestu, sasvim je jasno, znači novu veliku podršku demo sceni, kao temelju na kojem se stvaraju nove uzdanice rocka u regionu.

Najbolji sastavi iz obje selekcije ulaze u veliko finale, koje će biti upriličeno završne večeri Demofesta, 22. 7.  na tvrđavi Kastel.