MamurlooK uživo

Dva su Mamurlooka na sceni, ali na Demofest ide mamurniji

Muzika - regija Show Time

Vjerovali ili ne, na sceni imamo dva Mamurlooka, jedan u varaždinsko-užičko-beogradskoj kombinaciji i drugi iz Novog Sada. Oba su jednako ‘mamurni ljudi’, no na deseti Demofest ide mamurniji po ocjeni Kolje Pejakovića.

Bend MamurlooK je nastao 2009. godine, ali pod imenom Hangover, te je pisao pjesme na engleskom, ”koje su uglavnom ljude smarale više nego ove danas”, iskren je Benjamin Vučaj, pjevač/gitarista i Varaždinec od kojeg je sve krenulo.

Nakon što je Hangover u maju 2016. imao oproštajni koncert u Beogradu (kamo je u međuvremenu doselio Benjamin, upisavši tu Medicinski fakultet), njihov bivši frontmen je počeo surađivati sa Markom Konom na njegovom solo akustičnom projektu i iz toga se rađa ideja o novom bendu, drugačijeg koncepta i stila muzike, čiji kratki opis glasi: ska punk rock i eksperimenti sa zvukom, te generacijske teme ispričane kroz naglašeni humor.

Budući da se Benjamin i bubnjar Marin, njegov sugrađanin, poznaju od početka bavljenja muzikom, te da su saksofonista Bane i violinistica Anđa bili uključeni u već spomenuti akustičarski projekt, temelj novog sastava su imali, pa je ostalo ‘samo’ da otkriju još dva istomišljenika i popune cijelu postavu. A kad su već imali ideju o imenu Mamurlook, to se s kandidatima moglo obaviti samo uz pivo. Obećano je jedno a popijeno 12.

MamurlooK uživo

I bend je formiran u postavi koja je i danas na okupu. Varaždinsku, dakle, posadu čine lider benda Benjamin Vučaj (gitara, vokal) i Marin Borščak (bubnjevi), iz Užica su Mladen Pecović (gitara) i Vladimir Kurćubić Joja (bas, vokal), saksofon svira Zemunac Branislav Ožegović, a da još više situaciju zamrse (i organizatorima koncerata zagorčaju život), u grupi je i Anđelija Jovanović (violina, vokal) iz Kraljeva.

”Svi oni su od MamurlooKa napravili devastaciju, pošto svaka proba završi sa mnogo alkohola i jutarnjom glavoboljom, alkohol nam služi kao neki lubrikant za klizanje kroz život. Peca i Joja najvše vole rakiju, no upozoravaju nas da se mora znati piti rakija iz Užica, i to govore njih dvojica svakog vikenda kada ih nosimo iz kafane” – otkriva Benjamin bendovsku javnu tajnu.

Kada su u međuvremenu otkrili da i u Novom Sadu svira mamurna ekipa s istim bendovskim imenom, nisu se željeli odreći vlastitog kreda (koji je, kao niko nikada, najbolje opisao legendarni sarajevski TV novinar Džanko rečenicom ”Alkohol ne smije da trpi zbog posla”), pa su pribjegli drastičnom face-liftingu i u svom imenu zadnje slovo pretvorili u veliko ”K”. Osjeti se to čak i kad izgovaraju – MamurlooK.

Bend je planirao do početka jula izbaciti prvi album i jedan ili dva spota.

MamurlooK uživo

Neke od gotovih pjesama opisuje Benjamin: “Ima većega” je o tome šta muči ljude kad vide bivšu sa novim momkom od kojeg je na prvi pogled bolji te ga proganja šta ona u njemu vidi, “Vino i rakija” je klasična ljubavna patnja, “Noćas nije sama” govori o prevari cure, lažima i spletkama, “Vikend alkoholičar” zaista nema potrebe objašnjavati osim da je jetra ljuta na nas jer ju prerijetko iznenadimo čašom vode – uglavnom to bude piva, “Torpedo” je o potajnom nadanju da se ‘odradi’ najbolja prijateljica, te “Prostata”, u suradnji sa Markom Mandićem, govori o zdravstvenim problemima koje nam je prouzrokovala draga nimfomanka koju istovremeno mrzimo i volimo.

Koliko će uvrštavanje MamurlooKa u takmičarski program ovogodišnjeg banjalučkog Demofesta promijeniti planove benda? Nimalo. Prilika da zasviraju na ovom velikom demo festivalu samo je poticaj više da publici na Kastelu obećaju jedno – energičnu i zabavnu svirku.

Ili, kako to Benjamin vidi: ”Bitnije od svega je da smo, unatoč predrasudama okoline, mi uspjeli prodisati kao jedno, pravo prijateljstvo se izrodilo. I sad više nije poanta našeg druženja samo sviranje, nego jednostavno dan nam ne može proći da se ne zezamo i pijemo. I taj odnos prenosimo pozitivnom energijom na našim nastupima, gdje skačemo, animiramo publiku, tjeramo ljude da kroz smijeh u našim pjesmama razmisle i o svojim problemima. U suštini, širimo pozitivu i ljubav, volimo doć’ i popit’ lokalnu pivu, razgledati grad, upoznat nove ljude i stvoriti nova prijateljstva. Jednostavno, znamo da će nam taj koncert biti najbolje iskustvo u životu do sada”.

Uz poruku za kraj – Ljudi, zapamtite, alkohol ne rješava nikakve probleme. Ali, isto tako ne rješava ih ni mlijeko, tako da samo pijte, i volite se, i vidimo se na Demofestu… Ukratko: živio mamurlook!