Gdje su granice (samo)ubilačkog milionerskog muzičkog showbiza

Brbljaonica Show Time

Prince, Keith Emerson, Chris Cornell, Chester Bennington, Buth Trucks iz Allman Brothersa samo su neke od zadnjih muzičkih zvijezda koje su životom platile danak slavi i bogatstvu, a nesretna Aviciijeva sudbina samo je nova strašna priča.  

Dokumentarni film “Avicii: True stories” premijerno je prikazan 26. 10. 2017. godine – i prošao relativno nezapaženo, unatoč svjetskoj slavi švedskog DJ-a. Početkom ovog mjeseca postao je dostupan na servisima kao što je Netflix, ali je nakon iznenadne smrti muzičara, 20. aprila, – nestao! Page Not Found!

Zašto?

U filmu kojeg je tokom četiri godine snimao Levan Tsikurishvili, Aviciijev prijatelj, muzičar kazuje: “Svi koji me poznaju, znaju da patim od anksioznosti. Bio sam veoma otvoren sa svojim timom, ljudima koji me godinama poznaju, kada sam odlučio da se povučem. Očekivao sam podršku, znali su kroz šta sam prolazio. Rekao sam im da ću umrijeti ako nastavim”.

Magovi muzičkog showbiza su, dakle, sve znali. Ali, kada im zvijezda koja zarađuje četvrt miliona dolara po nastupu, zvijezda koja ima samo 25-26 godina i još nebrojene može donositi ogromni zaradu, kaže da prestaje – milosti nema.

“Gledajući kako objavljuje svom timu da se povlači, a zatim i cijelom svijetu, tek sada nažalost imamo potpunu sliku o tome pod kolikim se pritiskom ovaj mladić nalazio. Uprkos problemima sa mentalnim zdravljem i bitkom sa alkoholizmom, morao je nastavljati sa nastupima”, piše britanski Daily Mail.

Koliko je takvih ‘pametnih glava’ kada je prekasno? I koliko će ih još biti? I gdje je kraj? Na svako pitanje odgovor je isti – nesretna sudbina Aviccija ništa neće promijeniti.

“Nisam očekivao da će vršiti dodatni pritisak na mene da se nipošto ne povučem sa scene. Vidjeli su koliko mi je loše, ali su me svejedno tjerali dalje”, njegove su riječi u dokumentarcu.

To što se njegovo tužno predviđanje ostvarilo, vijest će biti samo nekoliko dana.

Milionerski showbiz će nastaviti svoj neutaživi život, jednak još od davnih vremena neke Janis Joplin i inih mladih ljudi koji preko noći postanu planetarno slavni – i sami.