Peter Frampton live (Gettyimages)

Peter Frampton obolio od rijetke mišićne bolesti zbog koje završava karijeru

Muzika - svijet Show Time

Peter Frampton, legendarni gitarista čiji je album “Frampton Comes Alive” iz 1976. godine još uvijek jedan od najprodavanijih live albuma svih vremena, otkrio je da će prestati s turnejama zbog rijetke degenerativne mišićne bolesti.

Muzičar je u petak najavio da će njegova naredna turneja biti i posljednja, a po prvi put o svom stanju otvoreno je progovorio u emisiji “CBS This Morning: Saturday”, u kojoj je rekao da je ‘bijesno snimao muziku’ otkako mu je dijagnosticiran miozitis inkluzivnog tijela, rijetko i neizlječivo upalno stanje koje uzrokuje da mišići polako slabe.

Od oktobra do prije dva dana, uradili smo 33 nova snimka“, rekao je on. “Samo želim snimim koliko god mogu, znate, sada iz očiglednih razloga. Morat ću uzeti štap … a onda sam primijetio drugu stvar, ne mogu podići ništa iznad glave.”

Framptonu je bolest ustanovljena prije otprilike tri i po godine, poslije pada na pozornici. Napredovala je postepeno, ali minule jeseni, nakon što je pošao na turneju, osjetio je kako se efekti ubrzavaju. “Ono što će se, nažalost, desiti je da to utiče na fleksibilnost prsta”, rekao je u emisiji. “Dakle, za gitariste, to nije baš dobro, iako sam još uvijek u stanju da dobro sviram gitaru.”

“Ali za godinu dana, možda ne tako dobro… Ja sam perfekcionista i ne želim se popeti na scenu i osjetiti kao ‘Oh ne mogu, ovo nije dobro’, to bi za mene bila noćna mora. Ja sviram gitaru već 60 godina. Počeo sam sa osam godina i sada imam 68.”

Peter Frampton (GettyImages)

Peter Frampton je šezdesetih godina bio tinejdžerski idol u Engleskoj sa grupom The Herd. Potom je osnovao Humble Pie, bend koji ga je doveo na britanske top liste, ali planetarnu slavu ostvario je kao solo umjetnik s koncertnim albumom “Frampton Comes Alive”. Nakon toga, Frampton je izgleda izgubio svoj put. Prodaja njegovih izdanja potpuno je pala i prošlo je skoro deset godina prije nego što je svoju karijeru vratio na kurs uz pomoć prijatelja kojeg je poznavao još od osnovne škole, Davida Bowiea. Godine 1987. Bowie ga je pozvao da krene s njim na turneju kao njegov glavni gitarista.

U početku, nakon što je otkrivena bolest, Frampton je čekao da kaže svojoj djeci, jer je želio biti “apsolutno siguran”. Kada im je otkrio, oni su bili uništeni. “Ali, rekao sam im ‘Gledajte, to nije opasna po život, to samo mijenja život’. Svi su bili fenomenalni. Svaka od mojih bivših žena je bila divna, moram reći”, rekao je kroz smijeh.

Frampton će na turneju krenuti na ljeto, nastupajući i u legendarnim prostorima poput Foruma i Madison Square Gardena.

Za nju zna da će biti emocionalna – ali i pobjednička. “Znam da ću biti na vrhu svog sviraja za ovu turneju i da ću uspjeti proći kroz to i ljudi neće govoriti ‘Oh, znaš, ne može svirati tako dobro’. Mogu, ali ne znamo koliko dugo. Želim, ali ja sam i realan, tako da samo zato – ovo je stvarno oproštajna turneja”.