Na današnji dan u svijetu muzike: 24. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Aaron Neville, jedan od vokala grupe The Neville Brothers, koju su činila još tri brata Neville, pa su nazivani i “prvi familijarni funky bend”.

1941 – Rođen Neil Diamond, američki pjevač i kantautor.

1947 – Rođen Warren Zevon, američki rock pjevač i autor, slavan po pjesmi “Werewolves Of London” iz 1978.

1949 – Rođen John Belushi, američki glumac i pjevač koji je 1978. sa glumcem Danom Aykroydom osnovao grupu The Blues Brothers.

1957 – Rođen Vlatko Stefanovski, rock i jazz gitarista. Iako se ostatak njegove obitelji bavio teatrom – majka Nada bila je glumica, otac Mirko kazališni djelatnik, a brat Goran postao je dramski pisac, Vlatko se opredijelio za muziku i gitaru je počeo svirati kao 13-godišnjak. A kada je početkom 1976., poslije nekoliko lokalnih sastava, u Skoplju osnovao grupu Leb i sol, vrlo brzo je postao jedan od najcjenjenijih gitarista u državi.

1958 – Rođen Jools Holland, engleski klavijaturista, osnovač new wave grupu Squeeze. Ipak, planetarno poznat postao je kao voditelj televizijskog muzičkog showa “Later with Jools Holland” u kojem uvijek gostuje pet izvođača različitih stilova i sviraju uživo pred gledateljima u studiju.

1963 – Rođen Livio Morosin, pulski etno pop-rock autor, suosnivač grupe Gustaph y njegovi dobri duhovi, u kojoj je bio gitarista i pjevač sve do njihovog raspada krajem 80-ih, ali je kasnije obnovljena pod imenom Gustafi.

1971 – Izašao debitantski solo album 13-godišnjeg Michaela Jacksona pod nazivom “Get to be There”. On je tada još bio član grupe Jackson Five, već slavnog kvinteta braće Jackson. Michaelov album je, uz nove pjesme pisane za njega, imao i nekoliko obrada, songove koje su ranije snimili The Supremes, Carole King, Bill Withers, a iz opusa potonjeg izabrao je “Ain’t No Sunshine”, pjesmu koju je u 40-ak godina snimilo više od stotinu izvođača, među kojima su The Police, UB 40, Paul McCartney, Joe Cocker itd.

1974 – Jugoton objavio prvi LP album u karijeri Indexa. Sarajevska je grupa iza sebe imala već 12 godina karijere, ali to prvo LP izdanje još uvijek nije bio autentični studijski album s novim pjesmama, već kompilacija pod nazivom “Indexi”. Oni su do tog trenutka objavljivali samo singlice, a izdavač je priredio izbor najpoznatijih pjesama objavljenih u razdoblju od 1971. do 1973. To su: “Svijet u kome živim”, “Da sam ja netko”, “Sanjam”, “Plima”, “Balada”, “Krivac si ti”, “Sve ove godine” i “Budi kao more”. Izdanje se pojavilo u vrijeme mirovanja grupe, jer su Slobodan Bodo Kovačević i Davorin Popović bili da odsluženju vojnog roka.

1980 – Jugoton izdao prvi album novosadske grupe Laboratorija zvuka pod nazivom “Telo”. Njezin temelj su činili Predrag Peđa Vranešević (vokal, gitara, klavijature) i njegov brat Bata koji je glavnu vokalnu ulogu dijelio sa svojom suprugom Dinom Vranešević. Većinski autori songova, braća Vranešević, ponudili su konceptualni album, baveći se najpopularnijim temama među mladima – zdravim tijelom i seksom. U skladu s tim, jedna strana ploče nosi naziv “Vrline” i veliča zdrav život, dok je druga označena kao “Poroci” i bavi se tjelesnim užicima. U ritmu new wave, ska, beat i drugih srodnih stilova urađeni su songovi “Lepo telo”, “Bajna mašina”, “Lenčuga”, “Alkohol, žene i…”, u kojoj je korišten citat iz slavnog “Satisfactiona” Rolling Stonesa, i “Suvarak” sa insertom “Oprosti mi pape” Olivera Dragojevića. Poslije ovog albuma Laboratorija zvuka objavljuje singl s dvije nove pjesme. Prva “Mod-deran” neće se naći ni na jednom albumu, a numera određena da bude tek B-strana tog izdanja postala je – njihov najpoznatiji naslov u karijeri. Riječ je o “Ska-kavac joj zaš’o u rukavac”, koju je Peđa Vranešević komponirao prema tekstovima iz knjige “Crven ban” Vuka Karadžića. Duhovito inkorporiranje termina “ska” (glazbeni stil koji je prethodio reggae žanru i jedna je od glavnih odrednica zvuka Laboratorije) u suptilnu erotsku temu donijelo je pjesmi vrlo veliku popularnost. Zbog toga će ona, ipak, biti uvrštena na LP Laboratorije zvuka, ali ne sljedeći već tek 1986. na albumu “Nevinost”.

1983 – Pod etiketom Jugotona objavljen prvi solo album Željka Brodarića Jappe pod nazivom “Majmuni”. Jappa je prije ovog projekta, od 1978. do ’81. godine, bio član splitske hard rock grupe Metak, koja je ostvarila nekoliko velikih hitova, poput “Da mi je biti morski pas”, “Rock ‘n’ Roller” i “Split at Night”. Njegov solo album donio je nove uspješnjice “Majmun radi što majmun vidi”, “Stranci”, “Meni je dobro” i “Pokrivaš lice”.

1996 – Objavljen soundtrack album iz horror filma Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina “From Dusk till Dawn” (Od sumraka do zore). Jednu od glavnih muzičkih tema, “After Dark”, napisao je Tito Larriva, lider grupe Tito & Tarantula, koja se i pojavljuje u filmu, svirajući u njegovoj horror kulminaciji na sceni u Titty Twister baru. Osim njih, songove za film izvode još ZZ Top, Stevie Ray Vaughan and Double Trouble, The Mavericks, rock grupa The Blasters i drugi.

1997 – Beogradska rock grupa Van Gogh održala drugi od dva uzastopna koncerta u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, a nastupi su snimljeni i pod etiketom Metropolis Recordsa objavljeni kao njihov prvi live album “No Comment”. Ukupno 13 songova na ovom izdanju predstavljaju dotadašnji pregled opusa Van Gogha, dakle među njima su neke od udarnih pjesama kao što su “Extaza”, “Basna”, “Neko te ima”, “Klatno”, “Gubiš me” itd. Numera “Zemlja čuda” u trajanju od 11 minuta predstavlja, pak, meddley inspiriran glazbom Lou Reeda (Walk On The Wild Side), Doorsa (Light my Fire), Rolling Stonesa (You Can’t Always Get What You Want), Pink Floyda i drugih slavnih svjetskih izvođača.

1998 – Engleska rock grupa Oasis dospjela prvu poziciju britanske top liste singlova sa “All Around The World”. Pjesma koja traje 9:38 postala je najduža numera ikad koja je dospjela na vrh liste singlica. Skinuta je s njihovog trećeg albuma “Be Here Now”. Trivija: zabilježeno je da su Oasisu sugerirali da pokrenu sudski spor protiv pop grupe Hear’Say zbog toga što njihov prvi singl “Pure and Simple” neodoljivo podsjeća na “All Around the World” i da se Oasisov autor Noel Gallagher na to nasmijao uz objašnejnje da bi prava hipokrizija bila da to učini on koji je već postao poznat po “posudbama” od drugih muzičara.

2017 – Umro Claude ButchTrucks (69), američki bubnjar, poznat kao osnivački član grupe The Allman Brothers Band.

2018 – Umro Mark Edward Smith (60), engleski pjevač i tekstopisac, koji je bio glavni pjevač, tekstopisac i jedini stalni član post-punk grupe The Fall koju je vodio od 1976. do smrti. Tokom 42-godišnjeg postojanja, kroz Fall je prošlo oko 60 glazbenika sa kojima je Smith objavio 32 studijska albuma i brojne singlove i EP-ove. Smithove najpoznatije pjesme su “Totalno Wired” i “Hit North”, a Fall se smatraju jednim od najvažnijih i najuticajnijih post-pank bendova.