Na današnji dan u svijetu muzike: 25. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođena Etta James, američka blues, soul, R&B, rock & roll i jazz pjevačica. Dobila je četiri Grammy i 17 Blues Music nagrada, a uključena je u tri Dvorane slavnih – Grammyjevu, Rock and Roll i Blues Hall of Fame.

1979 – Ian Dury and The Blockheads s pjesmom “Hit Me With Your Rhythm Stick” ostvarili svoj jedni broj 1 na top listi. Časopis “Džuboks” je bilježi i kao hit pjesmu na top listama u tadašnjoj Jugoslaviji. Ova neobična pjesma sa porukom protiv nasilja, vrlo brzo je na singlu prodana u gotovo milion primjeraka.

1981 – Rođena Alicia Keys, američka R&B i soul pjevačica i kantautorica. Debitirala je 2001. godine s albumom “Songs in A Minor”, koji je postao “čudo godine” – prodan je u 11 miliona primjeraka i nagrađen je sa čak pet Grammyja, između ostalog i kao “R&B album godine”. Pjesma “Fallin” s ovog albuma, koju je Keys sama napisala, bila je pjesma godine.

1981 – Rođen je Todor Toše Proeski, makedonski pop pjevač, jedan od najpopularnijih izvođača nove generacije, omiljen u cijelom regionu.

1982 – Objavljen LP “Kockica”, s 12 pjesama za djecu prepoznatljive edukativne tematike – “Priroda”, “Struja”, “Mi smo sportisti”, “Dani u nedelji” i i druge, , kao prvi album koji je snimio beogradski glumac Branko Miličević, autor TV emisije “Kocka, kocka, kockica” pokrenute 1974. u programu TV Beograd. Album nije bio prvi, ali je presudan za masovnu popularizaciju žanra “pop muzika za djecu” i poslije njega će tematske albume za najmlađe snimati Arsen Dedić, Bijelo dugme, Novi fosili, Vladimir Divljan & Srđan Gojković Gile i brojni drugi pop i rock izvođači.

1983 – Prvi domaći reggae. Beogradska grupa Naya završila istoimeni debitantski album koji je snimala u studiju Enca Lesića “Druga maca” u Beogradu. Izdanje je zanimljivo zbog toga što je riječ o prvom pravom reggae albumu na ovim prostorima. Grupu Naya osnovali su Branko Sretenović i Miroslav Glišić početkom 1982. i oni su autori svih pjesama osim “Race hate”, “Mystic sister” i “Until the morning comes” koje je napisao Eddy Grant. Kao hitovi izdvojile su se “Život je prosta stvar”, “Plava pesma” i “Lidija”. Ako niste znali: Pridruženi član grupe Naya bio je perkusionist Alpine Grant, koji je spomenuti album i producirao, te pjevao vodeći vokal u pjesmi “Race hate” – a Alpine je stariji brat engleske reggae zvijezde Eddyja Granta.

1988 – Sarajevski Diskoton objavio 7. studijski album Zdravka Čolića. Izdanje bez naslova postalo je poznato i kao “Rodi me majko sretnog”, po nazivu prve pjesme. Materijal je sniman tokom novembra i decembra prethodne godine u studijima “Aquarius” u Beogradu i “Muzički atelje” u Subotici, u produkciji Kornelija Kovača. Ako niste znali: Zdravko Čolić je početkom 1987. u Ohridu priveden u policiju pod optužbom da je kupovao devize na crno i time se onda dugo naslađivao žuti tisak. Zbog toga album nije imao veliku medijsku promociju i, što se posebno zanimljivo, bio je jedino izdanje poslije kojeg Zdravko Čolić nije održao ni jedan koncert. No, svejedno je prodaja dostigla brojku od 200.000 primjeraka.

2000 – Album grupe Santana “Supernatural” stigao na prvu poziciju US top liste pola godine nakon izlaska. U cijelom svijetu prodan je u 25 miliona primjeraka, zahvaljujući nizu hitova kao “Put Your Lights On”, “Smooth” (featuring Rob Thomas), “Maria Maria” , “Migra”, “Corazon Espinado” (featuring Mana) i “The Calling”, koja uključuje Erica Claptona na gitari. Album je dobio osam Grammy nagrada, između ostalog i za “album godine”.

2009 – Na rođendan Tošeta Prosekog objavljen je prvi posthumni album makedonske pop zvijezde pod nazivom “The Hardest Thing”. Album sadrži 10 numera koje je Toše snimio prije pogibije 2007. godine, a devet pjesama je otpjevao na engleskom i jednu na talijanskom jeziku. Snimane su u Londonu i na Jamajci u produkciji Andyja Wrighta (suradnika grupe Simply Red, Davida Bowiea, Toma Jonesa i drugih zvijezda) i album je bio zamišljen kao izdanje koje će Proeskog lansirati kao novu zvijezdu na svjetskoj pop sceni.

2015 – Umro Demis Roussos (68), grčki progressive rock i kasnije pop pjevač sa istaknutom internacionalnom karijerom. Pročuo se kao frontmen grčke progresivne rock grupe Aphrodite’s Child, koja je djelovala od 1967. do 1972. godine i imala još jednog svjetski poznatog člana – klavijaturistu Vangelisa. Neke od njihovih poznatih pjesama su “Rain and Tears”, “End of the World”  i   “It’s Five O’Clock”. Kao solista je bio komercijalno puno uspješniji od benda, prodavši oko 60 miliona primjeraka svojih albuma, na kojima je snimio hitove poput  “My Friend the Wind”, ‘’Goodbye, My Love, Goodbye’’, ’’From Souvenirs to Souvenirs’’ i ’’Forever and Ever’’.