Na današnji dan u svijetu muzike: 23. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1910 – Rođen Django Reinhardt, prominentni europski jazz gitarist, slavan po svojemu stilu gypsy jazza. U požaru u njegovoj kući, kada je imao 18 godina, Reinhardt je izgubio treći i četvrti prst na lijevoj šaci. Liječnik mu je sugerirao da svira gitaru kako bi održao pokretljivost ostalih prstiju – i Reinhardt je postao jedan od najutjecajnijih jazz gitarista ikad. Radio je sa Stepaneom Grappellijem i Duke Ellingtonom. Umro je od srčanog udara u 43. godini, 15. 3. 1953. Gotovo svi najslavniji rock gitaristi, među njima Carlos Santana, Jimi Hendrix i Mark Knopfler, navodili su da je Reinhardt imao vrlo važan utjecaj na njihov stil sviranja.

1948 – Rođena Anita Pointer, pjevačica u američkoj R&B, soul i pop grupi The Pointer Sisters.

1950 – Rođen Danny Federici, klavijaturist Bruce Springsteenovog E Street Banda od njegovog osnutka 1972. godine i njegove orgulje važna su komponenta zvuka ove grupe, a vrlo često su imale vodeću ulogu.

1953 – Rođen Robin Zander, pjevač i ritam gitarista američke rock grupe Cheap Trick.

1954 – Rođen Brano Likić, lider sarajevske pop/folk grupe Rezonansa.

1954 – Rođen Richard Finch, kompozitor, producent, aranžer i suosnivač grupe KC and the Sunshine Band, poznate po velikim disco hitovima “That’s the Way (I Like It)”, “(Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty” i “I’m Your Boogie Man”, a sve ih je kao koautor potpisao Finch.

1956 – Rođen Laza Ristovski, klavijaturista i član grupa Smak i Bijelo dugme, te solo artista, autor brojnih djela za film, televiziju i teatar.

1961 – Rođen Pera Joe, pravim imenom Petar Miladinović, najpoznatiji beogradski blues izvođač na usnoj harmonici u dvadesetom stoljeću.

1968 – Objavljen debi album Dr. Johna, američkog rock pijaniste, pjevača i autora, jednog od najznačajnijih predstavnika New Orleans scene, pravog imena Malcolm John Rebennack. Njegovu muziku karakterizira kombinacija bluesa, boogie woogie ritma i rock and rolla i prvi album pod nazivom “Gris-Gris” (naziv za vudu amajliju koja štiti od zla ili donosi sreću) smatra se jednim od najboljih u rocku dvadesetog stoljeća.

1976 – David Bowie izdao svoj 10. studijski album ”Station to Station” i kritičari vodećih svjetskih muzičkih redakcija dali su mu najviše ocjene. U izboru magazina Rolling Stone ovo art rock djelo uvršteno je među 500 najvećih izdanja stoljeća.

1978 – Poginuo Terry Kath, gitarista, pjevač i suosnivač američke rock grupe Chicago. Stradao je na vrlo bizaran način: čistio je pištolj u svome domu i u jednom trenutku uperio ga sebi u glavu te uz riječi “ne brinite, nije napunjen” – povukao okidač. U pištolju je, nažalost, bio metak. Kath je imao 31 godinu i s grupom je snimio njihovih prvih 11 albuma. Napisao je i neke od pjesama Chicaga – “Mississippi Delta City Blues”, “In The Country” itd. – a njegova solo gitara u jednom od najvećih hitova grupe, “25 or 6 to 4”, jedan je od najboljih primjera Chicago sounda.

1985 – Jugoton objavio prvi i istoimeni album beogradske rock grupe Partibrejkers. Sve pjesme kolektivno je potpisala grupa i favoriti albuma, koji je naišao na dobar prijem i kod publike i kod kritike, postale su pjesme “1000 godina”, “Gubitnik”, “Ona živi na brdu” i “Stoj Džoni” – prepjev “Johnny B. Good” Chucka Berryja, koji su Partibrejkerski snimili na temelju rane obrade nekadašnjeg pjevača Silueta Tomija Sovilja (Diskos, 1967.).

1986 – Utemeljena Rock and Roll Dvorana slavnih. Ahmet Ertegun, suosnivač svjetske izdavačke kuće Atlantic Records, inicirao je osnovanje Rock and Roll Hall of Fame, američke Dvorane slavnih za najveće izvođače iz svijeta rock and rolla. Prva ceremonija prijema u Hall of Fame, muzeja rocka u Clevelandu, bila je na današnji dan 1986. u New Yorku. Tada su kao prvi “slavni” upisani deset izvođača: Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard i Elvis Presley. U kategoriji “ostalih” koji su imali presudnu ulogu u razvoju rocka, u Dvoranu su uvršteni američki radijski voditelj Alan Freed (čovjek koji je smislio termin rock and roll) i producent Sam Phillips, najzaslužniji za otkriće Elvisa Presleyja i Johnnyja Casha.

1989 – Grupa Disciplina kičme završila je u beogradskom Ša-Na-Na studiju snimanje svog šestog albuma “Zeleni zub na planeti dosade”. U postavi grupe su: Dušan Kojić Koja (vokal, bas), Dušan Dejanović Dule (bubnjevi), Zerkman (truba) i nekadašnji član Filma Jurij Novoselić Kuzma (saksofon). Deset novih pjesama napisao je Koja, a zapažene su postale “Tata i mama”, “Betmen, Mandrak, Fantom”, “Ah, kakva sreća” i “Iza devet brda”. Ranije uglavnom sa statusom “kultne grupe”, ovim albumom je, po ocjeni kritičara, Disciplina kičme konačno – zahvaljujući plesnom naboju svoje glazbe – iz okvira užeg kruga najvjernijih štovatelja pronašla put ka široj rock publici.

1990 – Umro Allen Collins, jedan od osnivača i gitarista southern-rock benda Lynyrd Skynyrd (na naslovnoj fotografiji). Imao je poseban stil sviranja gitare, a u bendu je bio i autor zajedno s pjevačem Van Zantom, potpisujući neke od najvećih hitova grupe, kao što su “Free Bird”, “Gimme Three Steps” i “That Smell”. Godine 1977. grupu Lynyrd Skynyrd je zadesila tragedija – u padu njihovog aviona poginula su tri člana, među njima i glavni pjevač Ronnie Van Zant. U toj nesreći Collins je prošao s teškom ozljedom vrata i desne ruke, da bi 1986. doživio i automobilsku nesreću koja je završila pogibijom njegove djevojke te njegovom paralizom od pojasa naniže. Na današnji dan 1990. umro je od pneumonije u 37. godini života. Jeste li znali: Nakon ozljede u avionskoj nesreći 1977. liječnici su preporučili amputaciju desne ruke Allena Collinsa, smatrajući da mu je u suprotnom ugrožen život. To nije dopustio njegov otac i nakon dugotrajnog oporavka Collins je od 1979. opet svirao gitaru.

2001 – Objavljen drugi i komercijalno najuspješniji album američke latino pop pjevačice Jennifer Lopez pod nazivom “J. Lo”. Prodan je u 12 miliona primjeraka diljem svijeta i boravio na prvim mjestima najvećih svjetskih top lista. Hitovi albuma bili su “Love Don’t Cost a Thing” i “Play”.

2006 – Engleska indie rock grupa The Arctic Monkeys objavila debi album “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” i nadmašila Oasisov rekord najbrže prodaje debitantskog izdanja – u prvih sedam dana prodan je u 360.000 kopija. Albumom godine proglasili su ga New Melody Maker i Time, a to su potvrdile i dvije nagrade, Mercury Prize i Brit Awards, upravo u kategoriji “najbolji album”. Hit singlovi albuma bili su “When the Sun Goes Down” i “I Bet You Look Good on the Dancefloor”.

2016 – Umro James Bain (68), škotski rock muzičar koji je svirao bas gitaru u grupama Rainbow i Dio, a radio je i sa Philom Lynotom, frontmenom grupe Thin Lizzy, potpisujući se na koautor pjesama na njegovim solo albumima.