Eagles

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođena Maja Perfiljeva, pjesnikinja poznata po stihovima za pjesme Indexa, među kojima su ”Da sam ja netko”, “Sanjam” i “Balada”.

1945 – Rođena Rita Coolidge, američka pjevačica i autorica koja je karijeru počela kao prateći vokal Joe Cockera i na albumima Erica Claptona i Leona Russella, a duete je snimala zajedno sa suprugom Krisom Kristoffersonom, dok u svom solo opusu ima dvadesetak albuma.

1952 – Rođen Andrej Šifrer, popularni slovenski kantautor.

1956 – Objavljen singl Johnnyja Casha “I Walk the Line”, njegov prvi No 1 na Billboardovoj listi i pjesma koja je uvrštena među “The 500 Songs That Shaped Rock and Roll”.

1972 – Američka rock grupa Eagles objavila singl “Take It Easy”, prvo izdanje u karijeri, kojim su najavili album nazvan samo “Eagles”, a koji se na tržištu pojavio dva mjeseca kasnije. Pjesma se smatra jednom od 500 koje su promijenile rock and roll.

1987 – Beogradsku grupu Dža ili Bu osnovali su na današnji dan Stojan Radičević (vokal i gitara), Nebojša Simeunović (ritam gitara) i braća Duško (bas) i Dejan Kid Milojević (bubnjevi). Debitantski album objavili su tek 1991. na audio kazeti pod nazivom “Lepa kaseta”, a prvo CD izdanje bilo je “Hej mornari” iz 1992.

1988 – U programu Televizije Beograd premijerno prikazana TV rock opereta “Kreatori i kreature”, autora Vladimira Milačića i u režiji Milutina Petrovića (član grupe Heroji). U glavnim ulogama pojavljuje se samo jedan profesionalni glumac, Miodrag Andrić, poznatiji kao Ljuba Moljac, dok su ostali akteri poznati muzičari – Snežana Jandrlić (ex Suncokret), Dejan Cukić, Massimo, Zana Nimani, Amila Sulejmanović, Goran Čavajda Čavke, Bora Đorđević i Đorđe Dragojlović (ex Laki pingvini). Kuriozitet je da je riječ o jedinoj rock operi rađenoj isključivo za televiziju i nije scenski izvođena, a objavljena je ove godine na LP ploči.

2006 – Umro Johnny Paris (66), saksofonista i lider američke rockabilly grupe Johnny and the Hurricanes, osnovane 1957. Prvi njihov nacionalni hit bila je pjesma “Crossfire” (1959.), a veliki hit bio je i instrumentalni broj “Red River Rock”. Alko niste znali: Hurricanes su 1962. svirali u Hamburgu, u Star-Clubu, gdje im je predgrupa bio “mali britanski sastav po imenu The Beatles”.

2006 – Irska alter rock grupa Snow Patrol objavila 4. album “Eyes Open” koji je ostvario izuzetan komercijalni uspjeh, kao 15. najprodavaniji album te decenije. Istaknute pjesme: “Shut Your Eyes”,  “You’re All I Have”,  “Hands Open”, “Chasing Cars”.