beatles-black sabbath-tupac

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Peter Gabriel, engleski rock pjevač, multi-instrumentalista i autor. Član grupe Gnesis od 1967. do 1975. i solo izvođač.

1961 – Rođen Henry Rollins, američki rock pjevač i autor (Black Flag, Rollins Band).

1967The Beatles izdali singl s dvostrukom A stranom, sa pjesmama “Strawberry Fields Forever” i “Penny Lane”, a izdanje mnogi smatraju za jedno od najboljih u karijeri benda. Song “Strawberry Fields Forever” je prva pjesma snimljena u pripremi albuma ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, ali je izdavač insistirao da bude objavljena na singlu, pa nije uvrštena na album koji se pojavio nakon nekoliko mjeseci. John Lennon je za nju rekao da je njegovo najveće postignuće kao člana Beatlesa, a i zvanično je jedan od najznamenitijih brojeva u povijesti rocka uvršten na listu 500 najvećih naslova.

1967 U studiju Radio Sarajeva Indexi snimili pjesmu “Pružam ruke”, za koju je muziku napisao Slobodan Bodo Kovačević na tekst Nikole Borote, a aranžman uradio Esad Arnautalić. Ona se smatra prvom autorskom “pravom” rock pjesmom u nekadašnjoj Jugoslaviji. Do tada su, naime, domaće beat grupe uglavnom snimale obrade i prepjeve svjetskih hitova, a autorske numere bile su ili instrumentali u stilu Shadowsa ili pjesme koje su bliže bile pop maniru. “Pružam ruke” je pak ocijenjena kao prvi autentični domaći broj u potpunom maniru tadašnjeg rock zvuka koji je vladao svjetskom scenom.

1968Rođen Branko Komljenović, dugogodišnji radijski muzički urednik i voditelj (Radio 101, Cibona, Plavi radio), a kao rock kritičar tekstove objavljivao u “Poletu”, “Ritmu”, “Studiju” i “Večernjem listu”, istovremeno radeći kao DJ u poznatim zagrebačkim klubovima Lapidarij, Kulušić i Gjuro. U svijet diskografije ulazi 1994. godine kao uposlenik Croatia Recordsa da bi 1997. bio jedan od osnivača diskografske kuće Menart u Hrvatskoj.

1970Izašao prvi i istoimeni album engleske grupe Black Sabbath. Jedan je od prvih heavy metal izdanja u povijesti, dok se solo gitarista benda, Tony Iommi, smatra rodonačelnikom ovog rock žanra.  Njihov debitantski “mračni album”, kako je nazvan, u vrijeme izdavanja stigao je najviše do osmog mjesta na top listi, ali je kasnije svrstan među 500 najvećih ikada. Sedam songova zajedno su napisali svi članovi grupe, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler i Bill Ward. Naslovna pjesma “Black Sabbath”, napisana sredinom prethodne godine, bila je inspiracija da grupa koja se ranije zvala Earth promijeni naziv i postane upravo Black Sabbath. Druga zapažena pjesma na ovom izdanju je “The Wizard”.

1974Rođen Robbie Williams, britanski pop rock pjevač i autor, frontmen grupe Take That od 1990. do 1995., a poslije uspješan solo artist.

1975 – Formalno rođena grupa Buldožer. Prvi put njihovo ime susrećemo na neočekivanom mjestu – na današnji dan na festivalu zabavne muzike u Opatiji, na kojem se bira pjesma za Eurosong! S pjesmom “Rastemo” nastupili su samo Marko Brecelj i Boris Bele, ali ipak koriste naziv Buldožer. Očekivano, nisu prošli u finale, no to im nije ni bio cilj. S nekoliko skandala kojima su ugrozili uobičajeni festivalski štimung dobili su prvu dobru i besplatnu reklamu. “Rastemo” je zajedno sa Beleovom pjesmom “Svaki čovjek ima svoj blues” potom objavljena kao prvi singl Buldožera. Premijerni veliki nastup grupa ima na festivalu Boom 75 organiziranom u Zagrebu, a krajem godine objavljuje i debitantski album “Pljuni istini u oči” i time je definitivno započela karijera jednog od najoriginalnijih sastava ovdašnjeg rocka.

1981Phill Collins, bubnjar progresivne rock grupe Genesis, objavio prvi solo album (a bend je iste godine izdao svoj 11. studijski album i na njemu je Collins koautor pjesama). Njegov samostalni debi naišao je na izvrstan odziv publike – prodan je u 16 miliona primjeraka diljem svijeta. Najveći hit bila je pjesma “In the Air Tonight”, koja je postala i jedan od najpoznatijih songova Phila Collinsa.

1984 – Bijelo dugme izvelo koncert u Olimpijskom selu na Dobrinji u Sarajevu za sudionike Zimskih olimpijskih igara. Neki od ‘olimpijskih koncerata’ priređivani su i ispred Skenderije, gdje su nastupili Indexi i gotovo sve tadašnje sarajevske pop i rock grupe. Koncert Bijelog dugmeta nije ni po čemu značajan osim jedne činjenice: bio je to njihov posljednji nastup sa Željkom Bebekom kao pjevačem. On je grupu zvanično napustio krajem aprila iste godine i započeo solo karijeru.

1990 – Beogradska YU grupa objavila svoj osmi studijski album “Tragovi”. Iako među osam pjesama nije bilo izrazitih hitova (donekle su se izdvojile “Kome se raduješ”, “Od kad nemam te”, “Posle snegova nema tragova” i “Sviram”), izdanje je zanimljivo zbog činjenice da su s njime veterani jugoslavenskog rocka obilježili 20 godina na sceni.

1991 – U studiju RTV Titograd (danas Podgprica) Galija završila snimanje albuma “Istorija, ti i ja”, koji je potom miksan u zagrebačkom studiju Rockoko u produkciji Nikše Bratoša. Kao najupečatljivije, sa albuma su se izdvojile pjesme “Trube”, jedan od najvećih hitova u karijeri grupe, te “Da me nisi”, “Seti se maja” i “Skadarska”.

1996Američka hip hop grupa The Fugees objavila svoj drugi studijski album “The Score”. U nekim aspektima alternativni hip hop album, sa reggae i soul utjecajima, ovo je izdanje prodano u 18 miliona primjeraka diljem svijeta i spada među najbolje naslove u žanru. Uz nove autorske songove “Fu-Gee-La” i “Ready or Not”, posebno su bile zapažene dvije obrade – “Killing Me Softly With His Song” Roberte Flack i “No Woman, No Cry” Boba Marleya.

1996Izašao četvrti i najslavniji album američkog repera Tupaca Shakura, pod nazivom “All Eyez on Me”. Postao je jedan od najkomercijalnijih naslova rapa, a općenito se smatra jednim od najvećih ikada u hip hopu. Bio je to i posljednji album Tupaca za života, jer je on ubijen sedam mjeseci kasnije. “California Love” je najslavniji song albuma i jedan je od rijetkih iz ovog žanra koji je uvršten među 500 najvećih pjesama svih vremena. Utemeljen je, inače, na adaptaciji “Woman to Woman” Joe Cockera sa semplovima još nekih songova kao što je “West Coast Poplock” R&B i funk grupe Ronnie Hudson & The Street People.

2002Umro Wylon Jennings (64), jedan od najslavnijih američkih country pjevača i autora. Daleke 1959. svirao je bas na turneji Buddyja Hollyja i 3. februara igrom slučaja izbjegao je avionskoj nesreću u kojoj su poginuli Buddy Holly, Richie Valens i Big Bopher Richardson. Jennings je, naime, upravo ovom potonjem ustupio sjedište u avionu. Wylon Jennings je bio jedno od vodećih imena Nashville sounda. Od 1964. do smrti objavljeno mu je više od 50 albuma. Surađivao je s Willie Nelsonom, Krisom Kristoffersonom, Johnnyjem Cashom i drugim vodećim imenima countryja. Neki od najuspješnijih songova koje je izvodio Wylon Jennings su “I’ve Always Been Crazy”, “Amanda”, “Abilene” i  “Rose In Paradise”.

2005 – Posljednji album Rayja Charlesa “Genius Loves Company”, objavljen posthumno u ljeto prethodne godine, manje od tri mjeseca poslije smrti ovog slavnog rhythm and blues i soul muzičara, dominirao je na 47. dodjeli Grammy nagrada koja je održana na današnji dan 2005. Album je dobio čak osam trofeja, uključujući nagradu za “album godine”, kao i za najbolji pop duet “Here We Go Again”, koju je sa Rayem otpjevala Norah Jones. Cijeli je ovaj album i urađen s gostima, a među njima su još Elton John, Willie Nelson, B. B. King, Van Morrison itd.

2010 – Umro Dale Hawkins (73), američki rock pionir. Kao pjevač, autor i ritam gitarista nazivan je arhitektom swamp rock boogie žanra. Njegov najsavniji autorski song “Sussie Q” obradili su brojni poznati muzičari i bendovi, među kojima su The Rolling Stones i Creedence Clearwater Revival.