The Who, Live at Leeds

Na današnji dan u svijetu muzike: 14. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođena Josipa Lisac, jedna od najvećih i najslavnijih rock pjevačica na ovim prostorima. Pjevati je počela kao 11-godišnjakinja u dječjem zboru RTV Zagreb, a od 1967. nastupa s grupom O’ Hare te Zlatnim akordima (iz kojih će godinama kasnije nastati Drugi način), a s potonjima objavljuje jedan singl. U jesen 1968. započinje samostalnu pjevačku karijeru u kojoj je 1973. realizirala debitantski album “Dnevnik jedne ljubavi”, koji se generalno smatra jednim od najvažnijih izdanja ex-Yu rocka.

1958 Američki pop rock i country duo The Everly Brothers objavio prvi album nazvan samo “The Everly Brothers”. Duo koji su činili braća Don i Phil presudno je utjecao na popularnu muziku sredinom 20. stoljeća. Razvili su svoj specificični stil harmoničnog pjevanja sa tercama uz pratnju akustičnih gitara i bili inspiracija za sastave poput Beatlesa, Beach Boysa i Bee Geesa. Takav utjecaj imao je već ovaj njihov prvi album, s kojeg su dvije pjesme izabrane među 500 najvećih songova svih vremena. Riječ je o “Bye Bye Love” i “Wake Up Little Susie”. One su bila početak serije od 40 hitova koji su Everly Brothers učinili jednim od najuspješnijih muzičkih dueta.

1970The Who održao koncert u Leedsu, čiji je snimak u proljeće iste godine objavljen kao prvi živi album benda pod nazivom “Live at Leeds” i koji se smatra jednim od najboljih koncetnih albuma u rocku. Uz “Substitute” i “Summertime Blues”, posebno impresivne su live verzije “My Generation” u 15-minutnom trajanju i “Magic Bus” također sa znatno produženim trajanjem od skoro 8 minuta.

1972 – Rođen Rob Thomas, američki rock pjevač i autor te suosnivač grupe Matchbox Twenty, u kojoj je, osim uloge pjevača, bio i glavni autor pjesama.

1978Dire Straits započeli snimanje svog prvog istoimenog albuma, koji će izaći u jesen, ali je već u maju uzburkao muzički svijet najavnim singlom “Sultans of Swing” s kojim su preko noći postali svjetski znameniti. Jeste li znali: Grupa je odabrala svoje ime zbog toga jer su sva četiri člana živjela u skromnim finansijskim prilikama. Naime, Dire Straits se može prevesti kao “teška vremena” ili možda još bolje “U škripcu” i vjerovatno je beogradska novovalna rock grupa U škripcu 1980. godine izabrala ime po uzoru na Straitse. Za cijelo snimanje svog prvog albuma Dire Straits je utrošio 21.250 američkih dolara, da bi članovi benda doživjeli da njihovo debitantsko izdanje bude prodano u šest miliona primjeraka diljem svijeta i tako postanu bogataši.

1980 – Sarajevska rock grupa Vatreni poljubac u Studiju 5 PGP RTB završila svoj treći studijski album “To je ono pravo”. Nepromijenjeni trio – Milić Vukašinović (vokal i gitara), Šefćet Hodža (bas) i Perica Stojanović (bubnjevi) – nije, također, promijenio ni stil klasično odsviranog hard rocka rocka, niti je autor pjesama Vukašinović mijenjao svoj već prepoznatljivi obrazac: žestoki ritam s tek ponekim baladnim predahom (“Smij se i kad bi plakati htio”) i tekstovi u kojima samouvjereno tvrdi da radi pravu stvar (“To je ono pravo”, “Nek’ ne sluša kome smeta moj rock’nr’roll”). Jedina strukturno složenija i za Miću tematski netipična pjesma je “Oda heroju”, koju je rock kritičar Dragan Kremer duhovito opisao kao ‘narodno-oslobodilačko-revolucionarni heavy metal’. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u ljeto ’80., trojka je u istom studiju – i snima četvrti album! Milić Vukašinović je tokom prethodnih godina, kada je svirao s Indexima i Bijelim dugmetom, napisao dovoljno pjesama (za koje nije bilo mjesta na izdanjima spomenutih grupa) da mu nisu trebale dugotrajne pripreme za rad na novom projektu. Računajući, dakle, dvostruki album “Recept za rock’n’roll” iz ’79., to su već četiri ploče u godinu dana. Takvu, odnosno još i veću hiperprodukciju će iduće godine započeti samo još Džoni Štulić.

1985 Objavljen debitantski i istoimeni album Whitney Houston, američke R&B pjevačice. Prodan je u više od 25 miliona primjeraka diljem svijeta, a za pjesmu “Saving All My Love For You” Whitney je osvojila svoju prvu Grammy nagradu, koju je dobila u “najbolji ženski pop vokal”.

1987 – Američka hard rock grupa Bon Jovi dospjela na prvo mjesto američke top liste singlova s pjesmom “Living On a Prayer”. Ovaj song, koji su napisali Jon Bon Jovi i Richie Sambora, najuspješniji je naslov grupe Bon Jovi na top listama diljem svijeta. Danas slovi kao rock klasik i najprepoznatljivija je tema grupe. Album “Slippery When Wet”, na kojem se pjesma nalazi (objavljen u ljeto prethodne godine), jedini je album benda koji je došao do 1. mjesta top liste.

1989 – Umro Vincent Crane (46), engleski rock klavijaturista. Bio je član The Crazy World of Arthur Brown, a 1969. je osnovao englesku progresivnu rock grupu Atomic Rooster, zajedno s bubnjarom Carlom Palmerom, kasnije članom slavnog trija Emerson, Lake & Palmer. Atomic Rooster su na listama imali dva hita: “Tomorrow Night” i “The Devils Answer”, oba u 1971. godini, a napisao ih je Vincent Crane, koji je inače bio većinski autor na svih osam albuma grupe.

1990 Beogradska grupa Oktobar 1864 počela snimati svoj treći album “Crni ples”. Pored naslovne pjesme, na izdanju su se izdvojile još “Miris predgrađa”, “Put” i “Denis”. Iako je originalni stil beogradskog sastava (funky-soul-pop) nailazio na nepodijeljene hvalospjeve kritike i privukao jedan broj stalnih fanova, a Tanja Jovičević proglašavana pjevačicom godine, Oktobar 1864 će ovom pločom okončati karijeru i u jesen 1991. održali su oproštajni koncert u beogradskom SKC-u.

1990 – Irska rock pjevačica Sinead O’ Connor s pjesmom “Nothing Compares 2 U” dospjela na prvu poziciju britanske top liste i time počela svoj pohod na svjetske top liste, dospijevajući na lidersku poziciju u još 16 zemalja diljem svijeta, što je bila prekretnica u njezinoj karijeri koja će je učiniti planetarnom zvijezdom. Rezultat uspjeha ove pjesme bila je prodaja od 7 miliona primjeraka njenog drugog albuma “I Do Not Want What I Haven’t Got”, koji je objavljen u martu 1990. Izdanje je uvršteno i među 500 najvećih albuma ikada.

1993 – Novosadska Oi! punk grupa Ritam nereda završila snimanje novog album “Breaking” poslije 4 mjeseca rada u studiju RTV Novi Sad, a izdanje je objavila njemačka kuća Walzwerk Records. Polovina pjesama snimljena je na engleskom i drugi dio materijala na srpskom jeziku, a poštovaoci Oi! punka među njima su našli novi hit, “Put beznađa”.

1996 – U studiju Rockoko Želimira Babogredeca završen mastering drugog albuma zagrebačke hard / metal rock grupe Hard Time, koji je nešto poslije objavila diskografska kuća Croatia Records pod nazivom “Kad poludim”. Izlazak albuma je pratio uspješan videospot za pjesmu “Ja nisam normalan”, koja je postala najveći hit izdanja, a uz nju su uspješne bile još “Hoću sad i hoću sve” te “Pogledaj me sad”.

2005 – Rođen You Tube. Chud Hurley, Steve Chen i Jawed Karim na današnji dan aktivirali su domenu YouTube.com i u mnogočemu promijenili svijet interneta, omogućujući kreatorima video filmova slobodno postavljanje svojih radova na internet i u vrlo kratkom vremenu YouTube je postao jedna od  najposjećenijih internetskih adresa u svijetu, s milionima video naslova.

2005 – Zagrebačka pop pjevačica Nina Badrić održala solistički koncert u Domu sportova, koji je snimljen i nekoliko mjeseci kasnije objavljen kao dvostruki albnum pod nazivom “Ljubav za ljubav”. Izdanje je predstavilo 23 pjesme, odnosno najveće Ninine uspjehe, kao što su “Ja za ljubav neću moliti”, “I’m So Excited”, “Vječita ljubav”, “Čarobno jutro” i druge.