Josipa Lisac

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1932 – Rođena Patsy Cline, prva američka country pjevačica koja je svrstana među slavne pop izvođačice.

1959 – Rođen Zoran Ilić Ilke, gitarista Riblje čorbe i u grupi Babe.

1972 – Izašao peti album engleske glam-rock grupe Mott the Hoople “All the Young Dudes”, a naslovnu pjesmu za njih je napisao David Bowie i uvrštena je među 500 najvećih numera svih vremena te u Dvoranu slavnih songova koju su promijenili rock and roll.

1977 – Koncertom u beogradskoj hali Pionir započela turneja grupe Smak na kojoj je promoviran njihov drugi album “Crna dama”.

1979 – Rođena Alecia Beth Moore, američka pop-rock pjevačica poznatija po scenskom imenu Pink.

1987Josipa Lisac objavila album “Boginja” sa nizom pjesama izvedenim na festivalima, kao ”Dobre vibracije” sa Mesama ’86, “Kraljica divljine” sa Zagrebfesta ’86 i “Boginja” sa Portoroža ’87 i balada “Gdje Dunav ljubi nebo” s kojom je pjevačica konkurirala za Eurosong 1987., te nova pjesma “Danas sam luda”, kao najveći hit izdanja.

1991 – Umro Alex North, slavni američki filmski kompozitor, uz Ennia Morriconea jedini dobitnik Oscara za životno djelo u 20. stoljeću. Njegova pjesma “Unchained Melody” jedna je od najviše obrađivanih numera 20. stoljeća – zabilježeno je oko 500 njenih verzija diljem svijeta na stotinjak različitih jezika, a među slavnim izvođačima koji su je snimili izdvajaju se Elvis Presley, Cyndi Lauper, Roy Orbison, Leo Sayer, Joni Mitchell i U2.

1992 – Objavljen ”Bone Machine”, deseti album Toma Waitsa, nagrađen Grammy trofejom za najbolji alternativni album, a ugostio je među ostalima Davida Hidalga (Los Lobos) i Keitha Richardsa (The Rolling Stones).

2000 – Na Šalati u Zagrebu organiziran koncert pod nazivom “Zagreb gori!”, a nastupili su Vatra, Darko Rundek, Majke, Let 3, The Beat Fleet i Partibrejkers.

2002 – Pjevač engleske heavy metal grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson, započeo novu paralelnu profesionalnu karijeru – kao pilot putničkih aviona.

2003David Bowie izveo interaktivni koncert u Londonu kojeg su u istom trenutku na ekranima mogli vidjeti gledatelji u 21 kino dvorani od Edinburgha do Varšave, a priređen je kao promocija ISDN tehnologije.

2003 – Ljubljanska grupa Laibach objavila za Mute Records svoj 20. album pod nazivom “Wat”.