Nesa Radulovic, poslednja-igra-leptira

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođen Ray Manzarek, jedan od osnivača grupe The Doors i klavijaturista u bendu, te koautor njihovih pjesama.

1950 – Rođen Steve Hackett, engleski rock gitarista i autor. Bio je član progresivne rock grupe Genesis od 1970. do ’77.

1956 – Rođen Brian Robertson, škotski rock gitarista, član grupe Thin Lizzy (1974-1978) i Motörhead (1982-83).

1959Zagrebački vokalni kvartet 4M (Ivica Krajač, Miro Ungar, Željko Ružić i Branko Marušić) u studiju koncertne dvorane Istra (kasnije: ZeKaeM) završio snimanje četiri numere, koje će tokom godine Jugoton objaviti na dva zasebna singla. Na prvom su se našle obrade Paula Anke, “Diana” (1957.) i “You Are My Destiny” (1958.), a na drugom “Buona Sera” Louisa Prime i “The Great Pretender” (1955.) grupe The Platters. Prema istraživanju Siniše Škarice, najvećeg poznavatelja ranog rock and rolla na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ove singlice predstavljaju jedan od povijesnih trenutaka za ovdašnju scenu – kao prvi domaći rock and roll proizvodi. Još će nekoliko godina proći dok ne stignu i prve autentične rock pjesme koje potpisuju i ovdašnji autori.

1971Britanska glam rock grupa T. Rex na singlu objavila pjesmu ”Hot Love”, koja se nije pojavljivala na albumima, a ovaj broj autora Marca Bolana, pjevača, gitariste i lidera benda, smatra se ključnim okidačem za nastanak glam rock žanra.

1972 – Prvi put u Sarajevu, u novoj sarajevskoj dvorani Skenderija, održan je izbor pjesme koja će Jugoslaviju predstavljati na Eurosongu, a pobijedila je Tereza Kesovija s pjesmom Nikice Kalogjere “Muzika i ti”.

1977 – Album američke muzičke i filmske dive Barbre Streisand “A Star Is Born” izbio je na prvo mjesto Billboard top 200 liste i upravo tako – mega zvijezda je rođena. Naime, Barbra je prije ovog albuma objavila čak 19 studijskih i šest filmskih albuma, ali je tek sa “A Star Is Born” osvojila vrh top liste. Rezultat u prodaji je također bio rekordan – oko 12 miliona primjeraka diljem svijeta. Za svoju autorsku pjesmu “Evergreen”, glavnu ljubavnu temu iz ovog filma, Barbra je dobila čak tri svjetski značajne nagrade – Oscar i Zlatni globus za najbolji originalni song te Grammy nagradu u kategoriji “pjesma godine”. Inače, Barbra je tumačila i glavnu ulogu u filmu, a partner joj je bio Kris Kristofferson, također muzička zvijezda i glumac.

1982U Džuboksu objavljeni rezultati glasanja za najbolja jugoslavenska rock ostvarenja 1981. A ona je protekla u znaku albuma “Mrtva priroda” Riblje čorbe, “Sunčana strana ulice” Azre te debitantskih izdanja beogradskih novovalnih grupa Električni orgazam, Šarlo akrobata i Idoli. Međutim, nadmetanje za primat uglavnom se vodilo između fanova Džonija i Bore. Potonji je proglašen pjevačem i tekstopiscom godine, a u obje kategorije odmah iza njega slijedio je Džoni. Obrnuto, lider Azre je pobijedio kao “kompozitor godine”, dok je za najbolji album proglašen “Sunčana strana ulice” i u ovim kategorijama na drugom mjestu slijedili su Bora te “Mrtva priroda”. Ipak, Riblja čorba je odnijela malu prevagu s titulom grupe godine. Iza nje su bili Azra, Šarlo akrobata, Film i Električni orgazam. Zanimljivo je još da su Idoli osvojili tek titulu “singla godine” s pjesmom “Maljčiki”, dok čuveni “Paket aranžman” nije bio među prvih pet.

1981 – Kanadska rock grupa Rush objavila osmi album “Moving Pictures”, jedan od najuspješnijih u karijeri. Obilježile su ga numere “Limelight”, “Tom Sawyer” i “Vital Signs”, te instrumental “YYZ” koji je nominiran za Grammy u kategoriji Best Rock Instrumental Performance.

1982 – FORMIRANA KATARINA II. Nakon što se raspala beogradska rock grupa Šarlo akrobata, njezin član Milan Mladenović je, zajedno s nekim bivšim članovima svoje nekadašnje grupe Limunovo drvo te benda Dr. Spira i Ljudska bića, formirao novi sastav koji je dobio ime Katarina II. Prvu postavu činili su: Milan Mladenović (gitara i vokal), Dragomir Mihailović Gagi (gitara), Dušan Dejanović (bubnjevi) i Zoran Radomirović Švaba (bas). Krajem godine grupi se priključila i Margita Stefanović na klavijaturama, koja je imala obrazovanje klasične pijanistice i to joj je bilo debitiranje u rocku.

1988Beogradska rock grupa Električni orgazam objavila šesti album “Letim, sanjam, dišem”.  Glavninu autorskog rada obavio je pjevač i gitarista Srđan Gojković Gile – napisao je muziku i stihove za sve pjesme te sudjelovao u produkciji, zajedno sa Ivanom Pikom Stančićem. Udarna pjesma albuma postala je “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, koja je kao ultimativni hit zasjenila ostale  zapaženije numere poput “Sve ste vi naše devojke”, “Ti” i “Poljubi me i priznaj mi”.

1990 – Umro Nenad Radulović (31), pjevač i lider beogradske pop rock grupe Poslednja igra leptira. Neša Leptir, kako su ga zvali, s PIL-om je snimio albume “Napokon ploča” (1982), “Ponovo ploča & druge priče” (1983), “Opet ploča – Srce od meda” (1985), “Grudi moje balkanske” (1986) i “Zajedno smo piškili u pesku” (1987), a nakon što se 1989. grupa razišla uradio je solo album “Niko nema što piton imade”, na kojem je parodirao novokomponirane narodnjake. Upravo je počeo raditi na svom novom albumu kad mu je dijagnosticiran tumor od kojeg umire poslije nekoliko mjeseci u beogradskoj bolnici. Za spomenuti album uspio je snimiti samo jednu pjesmu, “Modra bajka”, koja je prvi put objavljena 1997. godine na kompilaciji PIL-a “Modra bajka – Best of”. Neša Leptir potpisuje neke od najvećih uspjeha benda, kao što su “Nataša”, “Sličuge”, “Dvadeset i dve”, “Dečko, ajde oladi”, “Grudi moje balkanske”, “Ruska čokolada” i stihovi za “Umiru jeleni”. Ono po čemu je bio posebno omiljen kod publike bile su njegove koncertne improvizacije između pjesama, kada je izvodio skečeve i uspješno imitirao druge poznate pjevače. Sklon parodijama, često ih je unosio i u svoje pjesme, a jedna od poznatijih je “Dolazim za 7, 9, 13… minuta”, komična aluzija na hit Generacije 5 “Dolazim za pet minuta”. Njemu u počast je 18. 3. 1990. u beogradskom Domu sindikata priređen koncert na kojem su nastupili Riblja čorba, Yu grupa, Asim i Ljuba, Indexovo radio pozorište, Galija i drugi.

2000Umro Screamin’ Jay Hawkins (70), američki blues pjevač, u čijoj osebujnoj biografiji je zapisano: sa 16 godina je bio bokserski šampion, ženio se devet puta, imao enormno puno djece, dvije godine je boravio u zatvoru, privremeno je oslijepio nakon nesreće na koncertu 1976. U muzičkom svijetu, pak, ostat će zabilježen najviše po pjesmi “I Put A Spell On You” koju je napisao i objavio 1956. a pola stoljeća kasnije uvrštena je među 500 najvećih songova ikad. Postao je poznat po svom snažnom “operetskom” glasu i divljim teatralnim izvedbama pjesama. Imao je još nekoliko hitova, uključujući “Constipation Blues” i “Orange Colored Sky”, ali ni jedan nije dostigao slavu prvoga. Screamin’ je objavio 20-ak albuma, a posljednji je bio “Live at the Olympia, Paris” iz 1999.

2003 – Zlatan Stipišić Gibonni održao koncert u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu koji je snimljen i na DVD izdanju “ZG Mirakul live” objavljen naredne godine upravo na godišnjicu koncerta. Izdanje sadrži 15 pjesama koje su sa Gibonnijem izveli Manu Katche, Tony Levin, Vlatko Stefanovski, Geoffrey Oryema, Oliver Dragojević, Ricardo Luque, Divas, Putokazi i drugi brojni gosti. Dodatni sadržaji DVD-a uključuju dokumentrac “Kako se stvarao Mirakul”, dokumentarne zapise atmosfere sa koncerta u Opatiji i prije koncerta u Zagrebu, kao i pet videospotova za pjesme sa albuma “Mirakul” – “Oprosti”, “Ne Odustajem”, “Libar”, “Mirakul” i “Svi moji punti kad se zbroje”.

2017 – Umro Al Jarreau (76), američki R&B, Soul, pop pjevač, sedmostruki dobitnik Grammyja. Objavio je tridesetak albuma, među kojima je najpoznatiji Breakin’ Away iz 1981. godine, a neke od poznatih njegovih pjesama su “Breakin’ Away”, ”We’re In This Love Together”, “After All”, “Moonlighting”.