Beatles-Film-DorianGray-Television-Smiths

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Gene Vincent, američki rockabilly izvođač i pionir rock and rolla (“Be-Bop-A-Lula”).

1954 – Rođen Sinan Alimanović, rock i jazz klavijaturista, član Indexa od 1980. do ’83. i 1997. do 2001.

1962 – Rođena Sheryl Crow, američka je blues rock pjevačica, autorica, gitaristica i basistica.

1963Beatlesi snimaju debi album. Ovo je bio jedan od povijesnih trenutaka za rock and roll: na današnji dan 1963. godine Beatlesi su za svoj prvi album “Please, Please Me” snimili čak 10 novih pjesama od ukupno 14 koliko ih ima debitantsko izdanje, koje se na tržištu pojavilo 22. 3. iste godine. Grupa je do tada imala četiri snimljene pjesme objavljene na dva singla (“Love Me Do”, “P.S. I Love You”, “Please, Please Me” i “Ask Me Why”). No, kako je tadašnji britanski standard za 12” vinilna izdanja zahtijevao po 7 numera na svakoj strani ploče, Beatlesi su trebali snimiti još tih deset. Rad u EMI Studiju na Abbey Roadu u Londonu obilovao je nevjerovatnim detaljima. Producent George Martin je na dvokanalnom magnetofonu (!) uspio postići autentični sound kakav je grupa imala u liverpoolskom Cavern klubu. Instrumenti su snimljeni na jednom kanalu i vokali na drugom, uz minimalna nadosnimavanja. Posao su obavili u tri navrata i uradili, zapravo 11 numera (“Hold Me Tight” je ostavljena za naredni album), a dan je završio snimanjem “Twist & Shout” – i to u jednom pokušaju, jer je John Lennon, koji pjeva vodeći vokal u ovom songu, bio prehlađen. Ono što je posebno – sve je obavljeno u nešto manje od 13 sati i kako je zapisao Mark Lewisohn, britanski teoretičar, “Ovo je bilo 585 najproduktivnijih minuta u historiji muzičkog snimanja”. Ako niste znali: Cjelodnevni rad na albumu “Please, Please Me” koštao je 400 engleskih funti! Prema ugovoru sa britanskom Unijom muzičara, svaki član Beatlesa dobio je oko 22 funte za približno 13 sati snimanja.

1964 – Prvi USA live Beatlesa. Ravno godinu dana nakon glavnog snimanja za svoj prvi album, The Beatles su na današnji dan izveli svoj čuveni prvi američki koncert u Washington Coliseumu. Više od 350 policajaca osiguravali su samo stage, da bi držali pod kontrolom 8.000 histeričnih fanova. Novine će kasnije zabilježiti da neki od policajaca nisu čuli skoro ništa od tog legendarnog koncerta – njima je sve to bila samo galama koja im je smetala i uši su ispunili čepićima protiv buke.

1977Njujorški punk rock bend Television objavio debi album “Marquee Moon”, jedan među najhvaljenijima svih vremena u rocku. Svih osam songova napisao je Tom Verlaine, vodeći vokal, gitarista i klavijaturista i jedan od hitova bila je pjesma “Prove It”, ali je najslavnija naslovna “Marquee Moon” – za punk netipičnog trajanja od 10 minuta, svrstan je među 500 najvećih songova u rocku te među 100 najboljih gitarskih brojeva svih vremena.

1981Održan koncert grupe Film u zagrebačkom klubu Kulušić, kojim je promoviran netom izašli album prvijenac, a sniman je za (već) prvi live album ovog benda, koji je Jugoton nešto kasnije objavio pod naslovom “Film u Kulušiću”. Međutim, snimka s tog budućeg slavnog izdanja domaćeg rocka – nije autentična! Originalna je izgubljena, dok je sačuvana samo tonska zabilješka dva bisa s pet pjesama, koje su na kraju i objavljene na albumu i koji je zbog toga ispao mini LP. A kako je materijal bio snimljen na samo dva kanala i ispao tehnički dosta loš, većina je instrumenata ponovno nasnimljena, a u nekim dijelovima je zvučna slika samo popravljena. Buka i skandiranje publike posuđeni su s nekog drugog koncerta, dok je legendarna najava Dražena Vrdoljaka također naknadno urađena u studiju po njegovom sjećanju kako je on to uradio na pravom koncertu. Jedino je vokal Jure Stublića ostao je netaknut. Među pet koncertnih izvedbi koje su jedine spašene bile su tri pjesme s debitantskog albuma, “Neprilagođen”, “Moderna djevojka” i “Zamisli”, te songovi sa prvog singla, “Kad si mlad” i “Zajedno”. Inače, ovo je bio prvi live zapis iz Kulušića, gdje su poslije snimljeni brojni znameniti koncertni albumu domaćih rock bendova.

1985Jugoton izdao drugi album art-rock grupe Dorian Gray pod nazivom “Za tvoje oči”, a izdvojile su se naslovna pjesma i “Ti si tu”. Album je, međutim, ostao zadnji u diskografiji originalnog Doriana Graya, jer se grupa 1986. razišla i pjevač Massimo Savić nastavio kao solista.

1985Engleska alternativna rock grupa The Smiths objavila drugi studijski album “Meat Is Murder”. U petogodišnjoj karijeri ovog benda, koji je bio aktivan od ’82. do ’87. i među četiri njihova albuma, ovaj je najcjenjeniji i izabran je za jedan od 500 najvećih albuma svih vremena. Deset songova napisali su pjevač Morrissey i gitarista Johnny Marr i izdvojila se “How Soon Is Now?”, koja se smatra jednim od najboljih gitarskih songova svih vremena.

1994 – Novosadska novovalna grupa Obojeni program započela snimanje svog trećeg studijskog albuma, koji će pod nazivom “Verujem ti jer smo isti” u ljeto objaviti izdavačka kuća Metropolis. Novi album je donio i nove koncertne adute bendu kao što su pjesme “Kočnice”, “ABCD avioni”, “Alo, alo”, “Reforma u vašoj glavi” i druge.

2012 – Umrla Whitney Houston (48), američka pop-soul, R&B pjevačica upečatljivog mezzo-sopran glasa. U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda navedena je kao najviše nagrađivana pop umjetnica svih i jedna od najprodavanijih pjevačica svih vremena sa 200 miliona ploča prodanih širom svijeta. Houston je objavila sedam studijskih albuma i dva soundtrack izdanja, među kojima je ”The Bodyguard” (1992) sa najslavnijom baladom pjevačice, “I Will Always Love You”.