van_halen-gibonni-amy winehouse

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1937 – Rođena Roberta Flack, američka pjevačica jednako uspješna u jazzu, soulu, rhythm and bluesu i folku. Njezin prvi veliki internacionalni hit bio je “The First Time Ever I Saw Your Face” iz 1972. godine, a sljedeće je objavila i svoju naslavniju pjesmu “Killing Me Softly With His Song”. I jedan i drugi song nagrađeni su Grammyjem u kategoriji pjesma godine.

1953 – Rođen Dragoljub Đuričić, rock bubnjar koji je, među ostalima, svirao u sastavima Mama Coco, YU grupa, Leb i sol i Kerber.

1956Little Richard, crni pionir rocka, pravim imenom Richard Wayne Penniman, snimio svoju pjesmu “Long Tall Sally”, jedan od najslavnijih brojeva ranog rock and rolla. Kao kuriozitet ostalo je zabilježemo da je pjesmu snimio u nevjerovatno brzom ritmu da bi zagorčao život bijelom izvođaču Patu Booneu u pravljenju obrade pogodne za bijelo slušateljstvo. Naime, u to vrijeme crni muzičari nisu imali jednak uspjeh na top listama kao bijelci, što se pokazalo u slučaju prvog hita Little Richarda, “Tutti Frutti”, s čijom obradom je Pat Boone bio bolje plasiran na listi.

1962 – Rođen Cliff Burton, basista američke heavy metal grupe Metallica u koju je ušao ubrzo nakon osnivanja, 1982. godine, i s njom snimio prva tri albuma. Treći, “Master of Puppets”, upravo su promovirali na turneji kada se dogodila tragedija, 27. 9. 1987. Autobus kojim su se prevozili od Stockholma do Copenhagena izletio je s ceste, a Burton je ispao kroz prozor i vozilo ga je prignječilo. U trenutku pogibije imao je 24 godine.

1978Američka hard rock grupa Van Halen objavila svoj prvi i istovremeno najprodavaniji album u karijeri. Izdanje pod nazivom “Van Halen” prodano je u više od 10 miliona primjeraka i najbolje je ocijenjeno izdanje benda od strane kritike i muzičara. Osim obrade pjesme “You Really Got Me” grupe Kinks, ostale je songove napisao gitarista Eddie Van Halen i najpoznatija je “Runnin’ with the Devil”.

1979 – Pjesma “Da Ya Think Im Sexy?” koju je Rod Stewart objavio na svom šestom albumu “Blondes Have More Fun” na današnji dan stigla je do prve pozicije Billboard liste, što je bio prvi Stewartov broj 1 naslov u Americi. U pojedinim izborima pjesma je proglašavana za jednu od najgorih ikad, a s druge strane, poslije četvrt stoljeća, uvršten je na listu 500 najvećih songova.

1983Zagrebačka rock grupa Film započela je u Tiva Recording studiju u Švedskog snimanje albuma “Sva čuda svijeta” u produkciji Tinija Varge. Uz naslovnu pjesmu, hit albuma bila je “Boje su u nama”. Album je Jugoton izdao 23. 8. 1983.

1987 – Američka hip hop grupa Public Enemy objavila debi album ”Yo! Bum Rush the Show”. Postao je jedan od najbrže prodavanih u žanru i navodi se kao jedno od najboljih i najuticajnijih djela u hip hopu. Glavni singl izdanja bila je pjesma “You’re Gonna Get Yours”.

Oprah and Michael Jackson

1993Jackson samo za Oprah.  Michael Jackson je puno prije svojih megauspješnih albuma “Thriller” i “Bad” prestao davati televizijske intervjue. Međutim, na današnji dan bio je gost u Oprah show, što je bilo njegov prvi razgovor pred kamerema nakon punih 14 godina. Intervju koji je trajao 90 minuta emitiran je uživo iz Jacksonovog doma na imanju Neverland. Razlog za prihvaćanje razgovora sa Oprah bila su sve češća pisanja tabloida da pjevač živi u sterilnim prostorijama, te da poslije operacija sliči na čovjeka-slona. Show je gledalo oko 90 miliona ljudi što ga čini jednim od najgledanijih programa svih vremena.

1997 – Umro Brian Connolly (51), škotski muzičar i autor, poznat kao vodeći pjevač britanske glam rock grupe The Sweet od 1968. do 1979. (hitovi “Wig-Wam Bam”, “The Ballroom Blitz”, “Block Buster!”).

1999 – Izašao peti studijski album Zlatana Stipišića Gibonnija “Judi, zviri i beštimje”. Album je postao najprodavanije izdanje godine u Hrvatskoj, a također i najtrofejnije. Na dodjeli hrvatskih diskografskih nagrada Porin naredne godine, Gibonni i njegov suradnik Nikša Bratoš, koji je album snimao, aranžirao i producirao, dobili su čak sedam kristalnih trofeja, među ostalim za album godine i najbolji pop album, te za pjesmu godine i hit godine (“Činim pravu stvar”). Pored naslovnog i spomenutih nagrađenih brojeva, hitovi albuma su postali još “Posoljeni zrak i razlivena tinta”, “Projdi vilo” te “I ja ću budan sanjati”, duetska pjesma s Vannom.

2008U Los Angelesu održana jubilarna 50. ceremonija dodjela nagrada Grammy, koja je protekla u znaku engleske pjevačice Amy Winehouse, dobitnice pet trofeja za album “Back to Black”, uključujući naslov “pjesma godine” za singl “Rehab” te titulu “najbolji novi izvođač”. Pjevačica nije sudjelovala u ceremoniji, jer joj je uskraćena američka viza zbog učestalih skandala s drogom i alkoholom.