Na današnji dan u svijetu muzike: 21. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Richie Havens, američki pop-folk pjevač i gitarist.

1942 – Rođen Edwin Starr, američki soul pjevač.

1950 – Rođen Billy Ocean, britanski rhythm & blues, pop, soul pjevač i autor.

1951 – Rođen Petar Luković, novinar i od sredine 1970. te u ’80-im glasoviti rock kritičar.

1965 – Rođen Jason William Mizell, poznatiji kao Jam-Master Jay, osnivač i DJ u hip hop grupi Run-D.M.C.

1968 – Objavljen soundtrack album ”Graduate” s muzikom koju su za istoimeni slavni film (glavna uloga Dustin Hoffman) izveli Simon & Garfunkel, a film je obilježio popularni broj dueta  “Mrs. Robinson” u dvije verzije te remix teme  “The Sound of Silence”.

1971 – YU grupa u klubu Dadovo odsvirala svoj prvi samostalni koncert. Organizirala ga je kultna emisija “Veče uz radio”, koju su u to vrijeme na prvom programu Radio Beograda vodili Nikola Karaklajić i Petar Peca Popović. Tadašnju postavu činili su: Dragan Jelić (gitara), Žika Jelić (bas), Miodrag Okruglić (klavijature) i Velibor Bogdanović (bubnjevi). YU grupa je mjesec dana ranije već bila snimila svoju prvu pjesmu “Nona”.

1971 – Marvin Gaye objavio singl “What’s Going On” s kojim je najavio svoj istoimeni album, koji se pojavio u maju. Pjesma je u mnogim izborima uvrštena među najbolja muzička djela 20. stoljeća, a na listi 500 najvećih songova svih vremena magazina Rolling Stone rangirana je na visoko četvrto mjesto.

1976 – Rođena engleska pop pjevačica Emma Bunton, koja je slavu stekla kao članica grupe Spice Girls i pod umjetničkim imenom Baby Space.

1982 – Založba kaset in plošč RTV Ljubljana objavila peti album sarajevske hard rock grupe Vatreni poljubac pod nazivom “Živio rock’n’roll”. Tadašnju postavu je činila trojka Milić Vukašinović (solo gitara i vokal), Sanin Karić (bas) i Perica Stojanović (bubnjevi), dok je kao gost na albumu klavijature svirao Laza Ristovski. Svih 10 pjesama za LP napisao je Milić Vukašinović i uspješne su bile “Živio rock’n’roll”, “Krv i znoj”, “Stoput na dan” i balada “Kako da znam”.

1982 – Zagrebačka diskografska kuća Suzy objavila istoimeni debi album zagrebačke grupe Boa. Sastav je 1979. nastao pod utjecajem art rocka Davida Bowiea i novog romantizma engleskih sastava poput Ultravox, Duran Duran, Human League i Spandau Ballet. Predvodio ga je Mladen Puljiz, pjevač, klavijaturista i autor muzike. Od devet songova najveći hit bio je “Milion”, a izdvojile su se još “Stol”, “Živjeti od mraka” i “Sela gore”.

1983 – Britanski synth-pop duo Eurythmics na singlu objavio ”Sweet Dreams”, jednu od najuspješniji pop pjesama stoljeća i svakako njihov najslavniji song.

1984 – Američka hard rock grupa Bon Jovi izdala istoimeni debi album, godinu dana nakon osnivanja.  Većinu pjesama napisali su pjevač Jon Bon Jovi i gitarista Richie Sambora, a hit je postala “Runaway”.

1984 – Umro Jackie Wilson (49), američki soul pjevač. kao tenor s rasponom od četiri oktave, Wilson je bio istaknuta figura u prijelazu ritma i bluesa u soul. Smatran je glavnim showmanom i jednim od najdinamičnijih pjevača i izvođača u pop, R&B, rock & roll povijesti, stekavši nadimak “Mr. Excitement”. Uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame još u ranim godinama ove instutucije (1987.), te na listu 100 najvećih artista svih vremena, kao i u američki National Rhythm & Blues Hall of Fame.

1997 – Umro Tom Parker (87), čuveni “pukovnik Parker” i menadžer Elvisa Presleya. Parker je imao presudnu ulogu u poslovnoj karijeri Presleya, od čijih zarada mu je pripadalo 50 %, iako su, zapravo, uobičajeni menadžerski iznosi tek 10% od zarade. Zvanični Presleyev menadžer postao je u ljeto 1955. Prije toga Parker je radio u cirkusu i jedino njegovo muzičko iskustvo bila je atrakcija “kokoši koje pjevaju”.

2002 – Umrla Peggy Lee (81), pravim imenom Norma Deloris Egstrom, američka jazz i pop pjevačica, autorica i glumica čija je karijera trajala šezdesetak godina, počevši od 1942. i prvih uspjeha “Somebody Else Is Taking My Place”, te pjesme “Why Don’t You Do Right?”, koja ju je s milionskom prodajom učinila slavnom.

2003 – Palmer postao žena. David Palmer je bio klavijaturista rock grupe Jethro Tull između 1969. i 1980. godine i svirao je na svim albumima – klasicima ovog benda, uključujući “Thick As A Brick” i “Aqualung”. Na današnji dan 2003. godine upisao se u matičnu knjigu kao Dee Palmer, nakon što je prije toga operacijom promijenio spol.

2015 – Umro Kemal Monteno (67), sarajevski pop kantautor. Velike uspjehe ostvario je na festivalu Vaš šlager sezone, od prvog 1967. s pjesmom “Lidija” do pjesama koje su postale svojevrsne muzičke himne, kao “Zemljo moja” (1975.) i “Sarajevo, ljubavi moja” (1976.). Za Indexe je napisao nekoliko tekstova, među kojima se izdvajaju “Bacila je sve niz rijeku” i “Sve ove godine”, a pjesme je pisao i za Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića i mnoge druge. Od 1973. do 2013. izdao je 16 albuma i među njegovim najpopularnijim brojevima još su “Jedne noći u decembru”, ”Dušo moja”, “Nije htjela”, “Gitaro moja”, “Napiši jednu ljubavnu”.

David Palmer – Dee Palmer