Tribute to Indexi - Bajaga-Bebek-Belan-KnockOut

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen John Phillips, američki pjevač, gitarista i autor, poznat po nadimku Papa John, koji je dobio kao lider grupe Mamas and the Papas.

1939 – Rođen John Peel, svjetski slavni radio DJ na BBC-u.

1965 – Objavljen “Highway 61 Revisited”, šesti studijski naslov Boba Dylana, koji demonstrira autora u njegovog fazi “bijesne mlade osobe”, a vrijednost su mu potvrdili kritičari koji su na listi 500 najvećih naslova ikada ovaj album rangirali kao četvrti. Sve teme napisao je Dylan i posebne su postale pjesme “Desolation Row” i “Ballad of a Thin Man”, ali jedna je prevazišla sve. Riječ je o najslavnijoj pjesmi ovog albuma, “Like a Rolling Stone”, ali i jednoj od najvećih u rocku općenito – ona predvodi listu od 500 najvećih songova ikad.

1968 – Objavljen šesti album američke rock grupe The Byrds “Sweetheart of the Rodeo”, naslov koji je uvršten među 500 najvećih albuma ikada. Originalno izdanje ima 11 pjesama i samo je dvije napisao član grupe Gram Parsons, dok su ostale numere obrade Boba Dylana, Woodyja Guthriea i drugih. Jeste li znali: Album “Sweetheart of the Rodeo” je prvo izdanje podžanra country-rock, odnosno smatra se da je njime utemeljen ovaj stil i nakon Byrdsa takve su albume snimali Bob Dylan, Eagles, Buffalo Springfield, Grateful Dead, Neil Young i brojni drugi američki izvođači. Prototipom country-rocka smatra se pjesme “Hickory Wind”.

1968 – Objavljen singl Rolling Stonesa “Street Fighting Man”, jedna od najpoznatijih politički obojenih pjesama ove grupe, koja govori o demonstracijama u Londonu 1968., kada je 25.000 ljudi protestiralo ispred američke ambasade protiv rata u Vijetnamu.

1969 – Počeo drugi britanski dvodnevni Isle of Wight festival, njegovo najslavnije izdanje. Program je pratilo oko 150.000 gledatelja i nastupili su Bob Dylan, Joe Cocker, Family, Free, Moody Blues, Who i brojni drugi, a najzanimljiviji trenuci objavljeni su na live albumu.

1974 – Jugoton objavio treći singl Bijelog dugmeta s pjesmama “Selma” i “Da sam pekar”, što se smatra prvim prijelomnim trenutkom u karijeri grupe.

1976 – George Harrison na sudu proglašen krivim za “nesvjesni plagijat”, jer je utvrđeno previše dodirnih dijelova njegove pjesme “My Sweet Lord” sa numerom “He’s So Fine” girl grupe  The Chiffons.

1989 – Riječka ženska rock grupa Cacadou Look završila snimanje pjesama za drugi album “Uspavanka za Zoroa”, na kojem su zapaženije pjesme “Daj mi sve”, “Budi mi prijatelj”, “Baš kao nekad”.

1994 – Izašao drugi studijski album američke R&B/soul pjevačke grupe Boyz II Men, označen rimskim brojem “II” i s 12 miliona prodanih primjeraka postao je treći najbolje prodavani album 1994. godine, a poseban uspjeh su postigle pjesme “I’ll Make Love to You” i “End Of The Road”.

2002 – Drugi tribute rock koncert u počast Indexima pod nazivom “Sve ove godine” održan u gradskoj sportskoj dvorani u Zenici i svirali su Bajaga i Instruktori, Neno Belan & Fiumens, Željko Bebek u pratnji grupe Posebna vožnja, Emir & Frozen Camels, zagrebačka grupa Krug, Peco Petej & New Blues Power, te sarajevski Punkt i Knock Out, te su svi u programu izvodili i svoje autorske obrade pjesama Indexa, a jedna od najneobičnijih bila je numera “Ugasila je plamen” koju su Bajaga i Instruktori uradili u tehno-dance ritmu.

2003 – Od posljedica teške saobraćajne nesreće u Londonu u svojoj 47. godini umro Branko Vukojević, jedan od najpoznatijih rock novinara u 1970-im i ’80-im godinama. Bio je urednik “Džuboksa” i “Novog ritma”, a napisao je i scenario prve priče filmskog omnibusa “Kako je propao rock and roll”.

2003 – Umro Sam Phillips, američki muzički producent i osnivač etikete Sun records, koji je u 1960-im godinama odigrao izuzetno važnu ulogu u razvoju rock and rolla.