Dado Topić

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Zlatko Pejaković, u početku rock pjevač (Zlatni akordi, Had, Korni grupa), a potom pop pjevač vrlo osebujnog glasa.

1958 – Rođen Michael Joseph Jackson, jedna od najvećih pop ikona moderne muzike.

1965 – Rođen Hrvoje Horvat, zagrebački rock novinar i član sekcije pisaca Hrvatskog društva skladatelja.

1966 – Zadnji koncert Beatlesa, održan na stadionu Candlestick Park u San Franciscu. Iako su postojali i snimali još četiri godine te nastupali u nekim prigodnim prilikama, koncerte više nikada nisu održali. Finalna pjesma koju su izveli na ovom posljednjem bila je “Long Tall Sally”, obrada klasika Little Richardsa.

1970 – Rođen Kyle Cook, član američke alternativne rock grupe Matchbox Twenty.

1976 – Umro Jimmy Reed, američki blues pjevač i gitarista čije su lijeno pjevanje, oštri zvuk usne harmonike i hipnotični ton električne gitare označili njegov specifični stil bluesa.

1983 – Objavljen četvrti studijski album zagrebačke rock grupe Prljavo kazalište “Korak od sna”, s povratnikom pjevačem Davorinom Bogovićem, koji je izbačen iz postave prije snimanja prethodnog albuma “Heroj ulice”. Ultimativni hit albuma je “Sve je lako kad si mlad”, a zapažene su još “Dobar vjetar u leđa”, “Korak od sna” u ska ritmu i balada “Čini mi se”.

1984 – Izašao šesti samostalni album Seida Memića Vajte pod nazivom “Kad bulbuli pjevaju”.

1989 – Izašao 19. naslov Rolling Stonesa “Steel Wheels”, zanimljiv kao prvo digitalno izdanje benda, i album sa dva istaknutija singla, “Mixed Emotions” i baladom “Slipping Away”.

1993 – Beogradska alternativna rock grupa Bjesovi završila u studiju Akademija rad na svom drugom albumu koji nije dobio naziv pa je poznat i kao “Bezimeni”, a obilježile su ga pjesme “Ime, “Vreme je”, “Ne budi me (ubij me)”, “Vraćam se dole” i “Avioni pevaju”.

1999 – Lou Bega i ”Mambo No5” kao ‘one hit wonder’ izbili na čelo britanske i brojnih svjetskih top lista.

2002 – U zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu izveden prvi tribute koncert posvećen Indexima, priređen u povodu dodjele nagrade za životno djelo Indexima, a izveden jedinstvenoj formi – oko 100 članova Omladinskog hora Zenica sa vokalnim solistima i gostima, Dadom Topićem i Zdenkom Kovačiček, izveli su 20-ak pjesama Indexa u potpuno novim pjevačkim aranžmanima.

2006 – Izašao 32. studijski album Boba Dylana “Modern Times” i postao prvi njegov broj 1 na američkoj top listi nakon punih 30 godina i albuma “Desire”, a posvećen bluesu i rockabilly izrazu autoru je donio Grammy za baladu “Someday Baby”.