Let it Be - YU grupa

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1911 – Rođen Robert Johnson, američki blues pjevač i gitarist. Utjecao je na brojne blues izvođače kao što su Muddy Waters, Elmore James, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Eric Clapton, (Cream je obradio njegovu “Crossroads”) The Rolling Stones, (“Love In Vain”). Uvršten je među 100 najvećih blues gitarista svih vremena. Danas je poznato 78 naslova njegovih pjesama, koje je snimio od 1936. do 1938. Johnson je umro 16. 8. 1938. Imao je samo 27 godina.

1940 – Rođen Ricky Nelson, jedan od prvih američkih teen pop idola.

1944 – Rođen Gary Glitter, engleski glam rock pjevač i autor.

1955 – Rođen Alex Van Halen, bubnjar i suosnivač hard rock grupe Van Halen, koju su 1974. osnovali on i njegov brat Eddie, te David Lee Roth i Michael Anthonyu.

1964 – Rođen Dave Rowntree, bubnjar engleske alter-rock grupe Blur.

1970 – Objavljen 12. i posljednji studijski album legendarnih liverpulskih Beatlesa, “Let it be”. Pri tome je zanimljivo naglasiti nekoliko detalja: prva pjesma “Across the Universe” snimljena je još u veljači 1968., kada je formalno počeo rad na albumu, čije se finaliziranje i objavljivanje, evo, proteglo na više od dvije godine – što je bio jedan od razloga za sukobe unutar grupe i njen raspad. Apsurdno je, također, da snimanje prethodnog albuma “Abbey Road” (1969.) predstavlja, zapravo, posljednje zajedničko studijsko snimanje Beatlesa. I, napokon, album “Let it be” pojavljuje se nakon što je McCartney već objavio da izlazi iz grupe. Kakve su dileme i ‘autorske sukobe’ u vezi s koncepcijom albuma imali autori, na neki je način pokazao upravo McCartney, kada je 2003. uradio remix izdanje nazvano “Let It Be… Naked”. Većinu materijala za posljednje objavljeno studijsko izdanje napisali su, po običaju, John Lennon i Paul McCartney, ponudivši nove klasike za povijest rocka poput “Across the Universe”, “Get Back”, “Let it Be” i “I’ve Got a Feeling”. Potonju je, među ostalima, obradio Električni orgazam na svom prvom albumu, a covere raznih naslova s ovog albuma snimili su Annie Lennox, George Michael, Willie Nelson, Pearl Jam, David Bowie, Diana Ross, Stereophonics, Paul Weller i brojni drugi, dok je, vjerovatno, najoriginalniju “radikalnu dekonstrukciju” uradio Laibach, snimivši svoj “Let it be” 1988. godine. Djelo Beatlesa je američki časopis Rolling Stone uvrstio na 86. mjesto liste 500 najznačajnijih albuma svih vremena.

1972 – Izašao slavni singl YU grupe “Bio jednom jedan pas” / “Mali medved”. Poslije prvog singla “Nona”, koji je prethodne godine objavio PGP RTB, druga mala ploča beogradske YU grupe pojavila se 8. 5. 1972. u izdanju Jugotona, s kojim će Beograđani nastaviti rad sve do ’79. zbog jednostavnog razloga – ovaj je diskograf u to vrijeme bio najotvoreniji za rock. Između dva singla, YU grupu je napustio orguljaš Miodrag Mive Okruglić, dok je nedugo poslije njega došao još jedan gitarista, Miodrag Bata Kostić, koji je ranije svirao u tuzlanskim Terusima. Bata je u budućnosti imao značajnu autorsku ulogu u YU grupi, a premijerno se predstavio s pjesmom “Bio jednom jedan pas”. Uz “Malog medveda” Dragija Jelića, ona čini ovaj drugi singl. Primjedbe o njihovim banalnim tekstovima će i kasnije pratiti YU grupu, ali za glazbu i aranžmane nitko nije mogao naći primjedbu. Dapače, imajući u vidu da se još nisu pojavili debitantski albumi Korni grupe i Timea, kao ni singl Indexa s “Plimom” (koja jeste nastala tri godine ranije, ali je još nema na ploči), i ‘pas’ i ‘medved’ su rani ovdašnji diskografski primjerci klasičnog gitarskog rocka, s obaveznim solo dionicama gitare u sredini pjesme, koji nisu bili samo na tragu svjetskih uzora nego su donijeli originalni domaći štih.

1974 – Umro Graham Bond (36), lider engleske grupe The Graham Bond Organisation i muzičar koji se smatra jednom od ključnih figura britanskog  rhythm and blues bluma u 1960-im godinama.

1975 – Rođen Enrique Iglesias, španski pop pjevač i autor, sin slavnog Julia Iglesiasa.

1981 – Jugoton objavio album Krunoslava Kiće Slabinca pod nazivom “Rock and Roll”. Za neupućene je to bilo prilično neobično izdanje pjevača koji je slavu stekao kao izvođač šlagera, zabavne muzike i slavonskih bećaraca. No, Kićo je muzičku karijeru krajem 50-ih i započeo upravo uz rock and roll, svirajući gitaru i pjevajući u Osijeku, u grupama Tornado, Vizije, Dječaci i, najpoznatijoj, Dinamiti, kroz koju su prošli Miro Šaranović, Ratko Divjak, Josip Boček i Dado Topić. S posvetom pionirskim vremenima rađanja rock and rolla, Kićo je snimio klasike kao “Rock and Roll Music”, “Rock Around the Clock”, “Good Golly Miss Molly”, “Long Tall Sally” i “C.C. Rider”. Ako niste znali: Kićo Slabinac je sredinom 70-ih nekoliko godina proveo u Americi, pokušavajući tamo napraviti pjevačku karijeru, ali nije uspio i slavonske folklorne pjesme je počeo pjevati upravo po povratku iz Amerike.

1984 – Rođen Radio 101. Omladinski radio, kao službeni radio Saveza socijalističke omladine zagrebačke općine Trešnjevka, program je počeo emitirati 8. 5. 1984. Šest godina kasnije preimenovan je u Radio 101, prema frekvenciji 101 MHz. Od samog svog početka ovaj je radio postao poznat po emisijama s kontroverznim temama te je mnogo puta bio na udaru vlasti, ali se proslavio i po autentičnom muzičkom sadržaju te emisijama kao “Frigidna utičnica”, “One man music show”, “Top 40 Countdown”, “Blackout Rap Show”, “Antena”, a posebno popularna je postala “Zločesta djeca”, satirični show u stilu sarajevske “Top liste nadrealista”. Ako niste znali: S emisijom “Blackout Rap Show”, koja je u eter prvi put krenula 1994. godine, predvođena autorima i voditeljima DJ Phat Philliejem i DJ FRXom, zvanično se počinje rađati zagrebačka hip hop scena, na kojoj se kao prvo poznato ime javlja Tram 11.

1987 – Grupa Bombaj štampa, s Branom Likićem kao producentom, započela snimati pjesme za svoj prvi istoimeni album. Poslije dva mjeseca rada objavila ga je izdavačka kuća Diskoton. Grupu, osnovanu pet godina ranije, u ovom trenutku su činili: pjevač Branko Đurić, gitarist Nedim Babović, klavijaturist Nikša Bratoš (ex Bonton Baja, Valentino), bubnjar Ademir Volić Kufi (ex Bonton Baja, Garri Garrinča, Valentino, Gino banana) i basista Neno Jeleč (ex Hari Mata Hari). Na albumu se našlo devet numera, a hit je bio “Mali motorin”, obrada starog šlagera Ljube Kuntarića iz 1960. Uspješni naslovi su bili i “Mrak i ja”, “Điđi-miđi (patetika)” te balada “Večeras sam sjajan”.

1990 – PGP RTB izdao 10. studijski album Riblje čorbe “Koza nostra”, kojim počinje formalna politička preobrazba lidera grupe, Bore Đorđevića, u budućeg radikalnog nacionalistu. U pjesmama njegova je meta prvenstveno bio Tito, od otvorene “Tito je vaš” do aluzija u “Al Kapone” (Prema njemu Idi Amin lekovit je ko vitamin / Prema njemu je Bokasa human kao Vojska Spasa / I Hitlere i Staljine zavio je u haljine…) i “Žikica Jovanović Španac”. Ona je najmanje posveta partizanskom heroju i, opet upućena na Titovu adresu, iznosi još jednu značajku novoga Bore – otvoreni rasizam (Kad je jednom u Afriku svrn’o, on je crnce zavio u crno / ljudoždere iz Azije doveo je na Terazije…). Donedavno pjesnik prepoznatljiv po iznimno duhu, britkim socijalnim komentarima i bolnim svevremenim ljubavnim stihovima izgubio se u svojim novim obračunima, pa je napisao i prizemnu pjesmu “Milivoje vatrogasac”, osvećujući se “malom zaštitaru” koji je muzičare maltretirao u studiju primjenom strogih pravila. Ipak, tragovi blistavog autora izronili su u pjesmama “Gde si u ovom glupom hotelu” (u kojoj su prateće vokale pjevale Gorica, Snežana i Bilja iz nekadašnjeg Suncokreta) i “Crna Gora, Bar”, zgodnoj obradi “Memphis Tennessee” Chucka Berryja. Ako niste znali: Još jedan čin obrušavanja Bore Đorđevića na Josipa Broza bilo je inzistiranje da se album “Koza Nostra” pojavi upravo 8. 5. – na desetu godišnjicu Titove sahrane.

1990 – Jugoton izdao dvostruki koncertni album Crvene jabuke ”Uzmi me kad hoćeš ti”, što je njihovo prvo live izdanje u karijeri. Pjesme se snimljene na nastupima u Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu, Beogradu i Titogradu (danas Podgorica), na turneji tokom 1989. godine, kada je promoviran prethodni studijski uradak “Tamo gdje ljubav počinje”.

1995 – Izašao treći studijski album britanskog boy banda Take That “Nobody Else”. Robbie Williams je grupu napustio nekoliko mjeseci kasnije, a Take That se ugasio krajem iste godine. Grupa je obnovljena 2006. i objavila povratnički album “Beautiful World” bez Williamsa.