Ljubav i moda - Michael Hutchence

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – U pariškoj Operi premijerno je izvedena orkestarska kompozicija “Bolero” Mauricea Ravela, u kojoj slavni francuski kompozitor u 18 minuta samo jednu temu razvija u nizu ponavljanja, počinjući s bubnjem i flautom i završavajući sa 120 instrumenata. Iako su kompozitori, pa i sam Ravel, smatrali da “Bolero” nije pravo muzičko djelo, svijet je ubrzo postao opčinjen njime i postao je slavan diljem planeta. “Bolero” je jedna od klasičnih kompozicija koja se često pojavljivala i u popularnoj muzici odnosno rocku. Jednu od rijetkih vokalnih verzija, kao trominutnu pop pjesmu, “Bolero” je snimila grčka pjevačica Nana Mouskouri. Ravelova tema je integrirana i u finale pjesme Rufusa Wainwrighta “Oh What a World”. Jeff Beck je na svom prvom samostalnom albumu iz 1968. snimio “Beck’s Bolero”, engleska progresivna jazz-rock grupa Colosseum snimila je 1969. numeru nazvanu samo “Bolero”, Frank Zappa je “Boléro” snimio 1991. na dvostrukom live albumu “The Best Band You Never Heard in Your Life”, a Deep Purple je dio teme iz “Bolera” uvrstio u svoju famoznu “Child In Time”, neposredno prije Blackmoreovog gitarskog sola.

1940 – Rođen Davy Graham, britanska folk legenda, ključni gitarista i autor britanskog folk revivala 60-ih godina prošlog stoljeća i smatra se da je imao presudni utjecaj na Raya Daviesa iz grupe The Kinks, kao i na Nicka Drakea, Berta Janscha i američku folk rock legendu Paula Simona.

1950 – Rođen Steven Van Zandt, američki multi-instrumentalista, pjevač, aranžer i producent, član Springsteenovog sastava E Street Band.

1950 – Rođena Tina Weymouth, američka basistica i suosnivačica new wave grupe Talking Heads.

1960 – Premijerno prikazan film Ljubomira Radičevića “Ljubav i moda”, znamenit kao prvi domaći film s kojim je inicirana pojava mjuzikla u kinematografiji. Autori muzike za film bili su tadašnji poznati kompozitori šlagera Darko Kraljić i Bojan Adamič, čije su pjesme pjevali Ivo Robić, Gabi Novak, Vlastimir Đuza Stojiljković, kvartet Predraga Ivanovića i drugi, a najveći hit postala je pjesma “Devojko mala” u izvedbi Đuze Stojiljkovića, evergreen kojemu će slavu 1981. godine obnoviti beogradska novovalna grupa Idoli. Kao posvetu ovom filmu, splitski Đavoli su 1988. objavili album ”Ljubav i moda”.

1963 – The Beatles objavili svoj drugi album ”With The Beatles” koji je proveo malo više od godinu dana na britanskoj top listi, dok je u konkurenciji singlova najuspješniji bio  “All My Loving”. Album je kasnije uvršten među 500 najvećih izdanja i u izbor ”1001 album koji morate čuti prije smrti”.

1968 – Na isti datum kada su objavili drugi, The Beatles su izdali i deveti, bezimeni album poznatiji kao ”The White Album” i kao jedino dvostruko studijsko izdanje u diskografiji. Iako su tri mjeseca prije objavili singl ”Hey Jude”, jedan od najvećih naslova rocka, pjesma nije uvrštena na album koji donosi niz novih klasika iz opusa benda kao što su “Back in the U.S.S.R.”, “Ob-La-Di, Ob-La-Da”,  “While My Guitar Gently Weeps” (sa Ericom Claptonom kao gostom), “Helter Skelter” i “Revolution” u dvije verzije.

1980 – Rođen Shawn “Napster” Fanning, kompjuterski programer poznat kao autor Napstera, prve popularne peer-to-peer platforme koja je spojavila 1998.

1986 – U sarajevskom Domu mladih održan prvi YU Heavy Metal Festival, a zvijezde programa bili su dubrovačka hard rock grupa Crna udovica (sa pjevačem Goranom Karanom) i splitski Osmi putnik.

1988Objavljen prvi live album grupe Pink Floyd, dvostruko CD izdanje “Delicate Sound of Thunder”, snimljen na koncertima od 19. do 23. 8. iste godine.

1989 – Objavljen prvi live album Bajage i Instruktora pod nazivom “Neka svemir čuje nemir”. Osim već poznatih pjesama, na albumu se nalaze i tri nove, snimane u studiju, i to “Neka svemir čuje nemir”, “Idem (kao da ne idem, a idem)” i “Na vrhovima prstiju”.

1991Michael Jackson objavio osmi album “Dangerous”, jedan od najprodavanijih u pop muzici dvadesetog stoljeća i obilježen instant hitom “Black or White”.

1994 – Izašao treći album američke rock grupe Pearl Jam ”Vitalogy”, jedno od izdanja među 500 najvećih u rocku svih vremena. Vodeći singl “Spin the Black Circle” donio je bendu prvu Grammy nagradu, a na top listama su bile uspješne i pjesme “Not for You” i “Immortality”.

1997 – Rock grupa Zaklonišče prepeva završila rad na svom drugom studijskom albumu “Novo vreme – stare dileme”, koji je obilježila hard rock obrada Balaševićeve pjesme “Računajte na nas”.

1997Michael Hutchence, vokal australskog rock benda INXS, pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Sidneyu. Imao je 37 godina, a njegova smrt proglašena je samoubojstvom. INXS je u to vrijeme bio na svjetskoj turneji promovirajući album “Elegantly Wasted”. Hutchence je bio pjevač i lider INXS-a od njegovog osnutka 1977. i zajedno sa Andrewom Farrissom autor je njihovih najpoznatijih songova “New Sensation”, “Suicide Blonde”, “Never Tear Us Apart”, “Devil Inside” i “Need You Tonight”.

2004 – Grupa U2 objavila 11. studijski album ”How to Dismantle an Atomic Bomb”. Proglašen je za jedan od 100 najboljih albuma dekade i nagrađen je sa čak devet Grammy trofeja. Uspješni singlovi: “Vertigo”, “City of Blinding Lights” i “Sometimes You Can’t Make It on Your Own”.