Kongres rock majstora

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1907 – Rođen Ibrahim Ferrer, slavni kubanski pjevač, koji se pročuo kao sudionik projekta “Buena Vista Social Club”.

1951 – Rođen Randy California, američki rock gitarista, pjevač i autor. Rock grupu Spirit osnovao je 1967. godine i u grupi je među ostalima svirao i legendarni bubnjar Cozy Powell. No, puno češće se spominje priča o tome kako je kao 15-godišnjak sreo Jimija Hendrixa i svirao s njim u njegovoj prvoj grupi “Jimi James & The Blue Flames” 1966. godine, a kada je Hendix otišao u London i osnovao legendarni Jimi Hendrix Experience, Randyja roditelji nisu pustili s njim i tako mu je izmakla svjetska slava. Randy California je 1972. do 1986. objavio četiri svoja solo albuma. Poginuo je 2. januara 1997. godine, dok je spašavao svog 12-godišnjeg sina iz iznenadnih ogromnih valova u oceanu, blizu njihovog doma u Molokaiu na Havajima.

1960 – Rođen Ian Brown, pjevač rock grupe The Stone Roses.

1961 – Rođen Nebojša Antonijević Anton, gitarista i suosnivač beogradske rock grupe Partibrejkers.

1967 – Rođen Kurt Cobain, guitarista i pjevač grupe Nirvana, koju je s Krisom Novoselicem osnovao 1987.

1969Engleska supergrupa Blind Faith započela snimanje albuma koji će pod nazivom “Blind Faith” biti objavljen u avgustu iste godine. Ovu slavnu blues rock grupu činili su gitarista Eric Clapton i bubnjar Ginger Baker, koji su nešto ranije okončali epizodu sa još jednom supergrupom, Cream, te klavijaturista Steve Winwood (ex-Spencer Davis Group, Traffic) i basista Rick Grech (ex – Family). Većinu od ukupno šest pjesama na izdanju koje je ostalo i jedino u njegovoj kratkotrajnoj jednogodišnjoj karijeri napisao je Steve Winwood, a po jednu su potpisali Eric Clapton i Ginger Baker. Silna medijska pompa pridonijela je velikom uspjehu albuma, no kada se američka turneja pretvorila u katastrofu, jer grupa nije imala ni pravi repertoar, Blind Faith se razišao prije isteka 1969.

Blind-Faith

1971 – Nakon što su se 1969. godine raspali koparski rock pioniri Kameleoni, na njihovim temeljima je godinu kasnije formiran novi rock sastav Boomerang. Prvu postavu činili su gitaristi Danilo Kocijančić i Peter Veri Gorjup, basista Ladi Koradin te bubnjar i pjevač Zlatko Klun. Prvi singl sa pjesmama “Najdi si drugega” i “Jutri zjutraj moram zgodaj vstati” Boomerang je objavio 1972. godine, ali će do prvog albuma čekati sve do 1979. Koparski rokeri su slovili za jedan od najatraktivnijih bendova uživo te su nastupali na Boom festivalima ’73. i ’74. (na festivalskim kompilacijama zabilježene su live izvedbe “Moja bol” i “Koji ti je vrag”). Također su svirali na turnejama sa Bijelim dugmetom, YU grupom i Grupom 220, bili predgrupa slavnom engleskom rock bendu Status Quo na koncertima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, te kasnije u Subotici opet bili predgrupa još jednom poznatom svjetskom sastavu – Barcley James Harvestu.

1974 – Njemačka electro grupa Tangerine Dream objavila je album “Phaedra”, jedno od izdanja koje je uvršteno u knjigu “albumi koje morate čuti prije nego što umrete”. Naslovna tema u trajanju od 18 minuta snimljena je kao improvizacija u studiju, no kada je ovaj vjerovatno najslavniji album grupe Tangerine Dream ponovno snimljen 2005. godine, onda je song “Phaedra” skraćen na 11 minuta, a albumu je dodana nova pjesma “Delfi”. Album ”Phaedra” je bio tek peti naslov benda, koji je u narednih 45 godina u svoj opus upisao ukupno 159 studijskih i koncertnih izdanja, ne računajući brojne kompilacije, što ih čini najproduktivnijim sastavom ikada.

Tangerine Dream, 50 godina
Tangerine Dream, 50 godina

1975U zagrebačkom Domu sportova održan poseban događaj, koncert nazvan “Kongres jugoslavenskih rock gitarista”. Organizirao ga je tadašnji menadžer Bijelog dugmeta, Vladimir Mihaljek Miha, koji je i smislio ovu ideju – da se na jedinstven način, nakon nastupa uživo, proglase najbolji gitaristi domaćeg rocka. Nastupili su Goran Bregović (Bijelo dugme), Krešimir Šoštar (Nirvana), Veseli Oršolić (Had), Želimir Kovačević – Pes (poznati zagrebački gitarist iz 60-ih, jedno vrijeme član Zlatnih akorda), Radomir Mihajlović – Točak (Smak), Vedran Božić (Time), Josip Boček (Korni grupa) i Miodrag Bata Kostić (YU grupa).

Ideja jeste bila dobra, ali je njena realizacija izazvala neke sumnje. Već je sam izbor kandidata diskutabilan, jer među njima nije bilo jednog od najboljih rock gitarista na ovim prostorima ikad, Slobodana Bode Kovačevića iz Indexa, kao ni Jurice Pađena (tada u Grupi 220), odličnog Danijela Kocijančića iz Boomeranga, Zorana Božinovića iz Pop mašine ili Ismeta Kurtovića iz Drugog načina, a svi su bili cijenjeni instrumentalisti. Sporan je bio i rezultat glasanja. Za četvoricu najboljih izabrani su Bregović, Božić, Boček i Kostić i, premda kvalitet ni jednog od njih nije upitan, nikada nisu demantirane glasine da je ukupni pobjednik bio Radomir Mihajlović Točak, kojeg, eto, u društvu najboljih nije bilo. Pored toga, govorkalo se da je menadžer Mihaljek sve organizirao samo radi promocije Bijelog dugmeta, čije poslove je počeo voditi nekoliko mjeseci ranije, zbog čega je jedino Goran Bregović morao biti izabran među najbolje.

Kongres rock majstora LP

A zašto su proglašena baš četvorica, a ne, recimo, trojica, kako je uglavnom uobičajeno? Od početka je sve zamišljeno i kao diskografski projekt u suradnji s Jugotonom, a četiri izvođača su jedini mogući broj da se objavi dvostruki album sa po jednom stranom ploče za svakoga pojedinačno. Dakle, ubrzo poslije koncerta album je i snimljen, a četvorka je krenula na mini-turneju po republičkim centrima, kada je na koncertima sve gitariste pratila YU grupa. Zbog nje je prolongirana turrneja Bijelog dugmeta radi promocije debitantskog albuma i započela je tek 4. 4. koncertom u Mariboru. Ako niste znali: U “Džuboksovom” godišnjem izboru najboljih ostvarenja od 1976. do 1982. godine, dakle čak šest puta uzastopno, za najboljeg gitaristu Jugoslavije biran je R. M. Točak, sve do pojave Vlatka Stefanovskog, koji je u dva naredna izbora preuzeo ovu titulu. “Džuboks” je 1984. ugašen, a da Goran Bregović nikada u glasanju njegovih čitatelja nije proglašen gitaristom godine.

1976 – Engleska progresivna rock grupa Genesis objavila “A Trick Of The Tail”, prvi album bez originalnog pjevača Petera Gabriela, koji je napustio grupu. Osam novih pjesama na albumu promovirale su bubnjara benda Philla Collinsa u ulozi novog pjevača.

1987 – Električni orgazam objavio album “Braćo i sestre”. Riječ je o koncertnom izdanju, sa snimkama nastupa grupe u zagrebačkom klubu Kulušić, 17., 18. i 19. oktobra/listopada prethodne godine. Uz brojne dotadašnje hitove, kao “Debela devojka”, “Krokodili dolaze” (sa ubačenom obradom “When the music’s over” grupe The Doors), “Kako bubanj kaže”, “Konobar”, “Locomotion”, “Ja sam težak kao konj” i “Ne postojim”, na albumu se našla i jedna nova, ranije neobjavljena pjesma – “Bejbe, ti nisi tu”, obrada “Out Of Time” grupe Rolling Stones.

1988 – Rođena Rihanna, r&b pjevačica punog imena Robyn Rihanna Fenty.

elektricni-orgazam-braco-sestre-lp