Mark Knopfler

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1917 – Rođena Ella Jane Fitzgerald, američka jazz pjevačica, jedna od najutjecajnijih izvođačica u jazzu 20. stoljeća.

1923 – Rođen Albert King, američki blues gitarista i pjevač, proglašen za jednog od “tri kralja blues gitare”. BB. King i Freddie King ostala su dvojica.

1935 – Rođena Zorana Lola Novaković, pjevačica zabavne muzike izuzetno popularna tokom 1960-ih i 70-ih godina.

1960 – Rođen Miljenko Mišo Hrnjak, basista grupe Azra.

1973 – Indexi u studiju Radio Sarajeva snimili pjesmu Slobodana Kovačevića “Budi kao more”, rock baladu u kojoj je Fadil Redžić koautor teksta i aranžer.

1977 – Zlatko Pejaković objavio singl ”Čerge”, nepunu godinu nakon što je objavio svoj prvi solistički album “Lice”, a nova pjesma je definitivno označila njegovu buduću karijeru. Od 1972. do ’74., kao pjevač Korni grupe, smatran je jednim od najboljih rock vokalista u zemlji, no pjesma ”Čerge”, za koju je Pejaković napisao muziku i tekst, duboko je zašla u etno stil i postala prvi megahit osječkog pjevača i buduće zvijezde zabavne muzike koja će sve češće pjevati i slavonske folklorne pjesme. Ako niste znali: “Čerge”, zapravo, nisu bile nova pjesma. Nju je on napisao desetak godina ranije, a prvi put na singlu, kao izdanje Jugotona, 1970. godine objavila ju je zagrebačka grupa Zlatni akordi, čiji je vokalni solista Zlatko tada bio. Dvije verzije se razlikuju u tempu – original u izvedbi Zlatnih akorda neznatno je brži.

1980 – Jugoton objavio singl Zdravka Čolića s pjesmom “Druže Tito, mi ti se kunemo” autora Đorđa Novkovića na stihove pjesnikinje Mire Alečković. Drugu stranu ploče čini pjesma “Titovim putem” koju je napisao Đelo Jusić. Obje je Čolić otpjevao, zapravo, tri godine ranije – prvu na “Jugoslavenskom festivalu revolucionarne i rodoljubne pjesme” u Zagrebu, okviru Zagreb festa, a drugu na tradicionalnoj muzičkoj priredbi u povodu Dana JNA, 22. 12., u Beogradu. No, razlog da se sada objave na ploči bila je bolest jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita i očekivanje njegove skore smrti (što se i dogodilo 4. maja). Dijelom i zbog toga, ali i zbog impresivne Čolićeve izvedbe (koja je ovoj pjesmi donijela epitet najbolje onovremene domoljubne teme), singlica je prodana u impresivnom tiražu od 300.000 primjeraka.

1985 – Dire Straits iz Splita kreće na svjetsku turneju. Engleska rock grupa Dire Straits na današnji je dan započela svjetsku turneju kojom je promovirala svoj najslavniji album “Brothers in Arms”. A prvi koncert održan je 25. 4. 1985. u dvorani Gripe u Splitu, dvadesetak dana prije nego je album zapravo službeno i objavljen. Nakon Splita, Straitsi su izveli dva koncerta u Izraelu te po jedan u Grčkoj i Švicarskoj, a onda su ponovo stigli do Jugoslavije: 10. i 11. 5. svirali su u Beogradu u dvorani Pionir, 12. 5. u Zagrebu u Domu sportova i 13. 5. u ljubljanskom Tivoliju.

1994 – Britanska grupa Blur objavila svoj treći album “Parklife”, koji je predstavljao prekretnicu za indie rock. On je sve do tada bio alternativni zvuk, rezerviran za manje dvorane, no s albumom “Parklife” i hit songom “Girls & Boys” do tada sekundarni rock žanr postat će primarni zvuk na sceni.

1997 – Vinkovačka blues-rock grupa Majke održala koncert u zagrebačkom Domu sportova, a ovjekovječen je na CD-u te se pojavio na tržištu za etiketu Jabukaton. Naziv mu je vrlo simboličan i pokazuje kako su pjevač Goran Bare i njegova grupa najbolje funkcionirali – “Život uživo”. Na koncertni album je uvršteno 14 pjesama iz raznih faza grupe, kao što su “Odvedi me”, “Rođen u blatu”, “Izazivajmo nerede”, “Iz sve snage”, “Budi ponosan”, “Baretov blues” i “Vrijeme je da se krene”. Zahvaljujući ovom izdanju, Majke su naredne godine, na prvoj dodjeli rock nagrade “Crni mačak” u Čakovcu, dobili dva trofeja – za najbolji nastup uživo i za najboljeg rock izvođača, kao i nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma alternativne muzike.

1998 – Održana 5. dodjela Porina i nagrade u najvažnijim kategorijama su dobili: pjesma “Apokalipso” Darka Rundeka (hit godine i pjesma godine), album “Fred Astaire” grupe Pips Chips & Videoclips (album godine), “S vremena na vrijeme” Prljavog kazališta (rock album godine), “Personality” Nine Badrić (najbolji pop album), “Ministarstvo straha” Arsena Dedića (najbolji album zabavne muzike), “Život uživo” Majki (najbolji album alternativne muzike), “Samo snovi teku uzvodno” Parnog valjka (najbolja izvedba grupe s vokalom), zatim Nina Badrić za najbolju žensku vokalnu izvedbu i Darko Rundek za mušku te Pips Chips & Videoclips i Rundek za najbolju vokalnu suradnju u pjesmi “Plači”. Debitantom godine proglašena je grupa Songkillers.

2006 – Objavljen “We Shall Overcome: The Seeger Sessions”, 14. studijski album Bruce Springsteena. Bio je to prvi i ostao jedini Springsteenov album koji nije sadržavao njegove autorske pjesme, nego je popularni Boss snimio 13. svojih interpretacija tradicionala i public domain folk pjesama, a za ovo izdanje osvojio je Grammy trofej u kategoriji ‘najbolji tradicionalni folk album’.