Leonard Cohen - Balasevic - Majke

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Duane Eddy, američki gitarista popularan u 1950-im i ’60-im godinama, a zbog svog značaja je 1994. uključen u Rock and Roll Hall of Fame.

1940 – Rođen Giorgio Moroder, talijanski producent i kompozitor, posebno poznat kao autor filmske muzike, te po istraživanjima na sintesajzeru, u čijem sviranju je izražavao utjecaje new wave, techno i electronic muzike.

1943 – Rođen Gary Wrigth, pjevač i klavijaturista engleskog progresivnog rock benda Spooky Tooth.

1953 – Rođen Vlado Kalember, pjevač pop grupe Srebrna krila.

1960 – Rođen Roger Taylor, bubnjar engleske pop rock grupe Duran Duran.

1969 – Izašao drugi album kanadskog kantautora Leonarda Cohena “Songs From Room”, koji je donio dva njegova velika hita, obradu izvorne francuske pjesme “Partisan” i autorsku “Bird on Wire”, čije su obrade snimili su brojni poznati muzičari, kao Joe Cocker, Rita Coolidge, Jennifer Warnes, The Neville Brothers, Willie Nelson itd.

1977 – Otvoren Studio 54, čuveni klub u New Yorku, koji je dugo bio sinonim plesne groznice koja je zahvatila cijeli svijet. Zatvoren je u proljeće 1986. godine, ali nakon renoviranja u koje su utrošeni milioni dolara, opet je otvoren 1994. Klub Studio 54 otvoren je i u Las Vegasu u decembru 1997. godine i u Berlinu u januaru 2005. godine. Jeste li znali: Studio 54 u jednom je razdoblju vodio Joseph Jackson, otac Janet i Machaela Jacksona.

1977 – Kragujevačka rock grupa Smak završila snimanje albuma ”Crna dama”, a radili su ga u Londonu. Od sedam pjesama na izdanju koje je objavio PGP RTB posebno su se istakle naslovna “Crna dama”, kao jedan od najvećih hitova u karijeri Smaka općenito, te pomalo etno obojene “Daire” i “Plava pesma”. Album je promoviran na velikoj i uspješnoj turneji, te je grupa u “Džuboksovom” godišnjem izboru početkom ’78. pokupila većinu titula – grupa godine, album i singl godine, dok su čak tri instrumentalista pobijedili u svojim kategorijama, Kepa kao najbolji bubnjar, Milanović kao basist godine, a Točak najbolji gitarist i kompozitor. Ako niste znali: Pjesmu “Domaći zadatak” na albumu “Crna dama” Radomir Mihajlović Točak je napisao kao zlobni izazov Bijelom dugmetu u stilu “neka se jave kada nauče ovako svirati”.

1980 – Na koncertu ljubljanske punk grupe Pankrti, 26. 4. 1980. godine u beogradskom SKC-u, kao predgrupa je nastupio lokalni sastav Limunovo drvo. No, odmah poslije koncerta napustio ih je gitarista Dragomir Mihailović Gagi i preostala trojka – Milan Mladenović (glas i gitara), Dušan Kojić Koja (bas) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) – odlučili su nastaviti pod novim imenom Šarlo akrobata.

1982 – Paul McCartney objavio album “Tug of War”, što je prvo izdanje nakon što je rasformirana njegova grupe Wings. Album sadrži duet sa Steviem Wonderom “Ebony and Ivory”, a pjesma je objavljena ranije kao najavni singl albuma i dospjela je do prvih mjesta top lista, no kasnije su je mnogi proglasili najgorom baladom i najgorim duetom svih vremena.

1985 – PGP RTB objavio peti studijski album Đorđa Balaševića, ali tek treći potpisan njegovim imenom pa je i nazvan “003” (prva dva albuma su izdanja grupe Rani mraz). U autorskom smislu ništa se nije mjenjalo – produkciju je, kao i na prethodna dva, radio gitarist Josip Boček, a sve pjesme napisao je Balašević. Ni teme se nisu promijenile: novosadski kantautor i dalje je trubadur koji niže samo nove poetske slike iz života zaljubljenika, romantika i nostalgičara. No, učinio je jednu netipičnu novost – prvi puta je bio i angažirani pjesnik, koji se nije mogao sasvim oglušiti na politička i socijalna previranja u zemlji. Učinio je to na svoj suptilan način, prvenstveno omotom ploče. Naslovnica je sačinjena od kolaža novinskih tekstova na temu privrednog kriminala, kamata, cijena i crne kronike preko kojih dominira ilustracija tri mudra majmuna (pa naziv albuma “003” ima još jedno značenje). Jedan pokriva oči, drugi uši, a treći usta i slikovita japanska poslovica “ne vidim, ne čujem, ne govorim” Balaševićev je ironični komentar aktuelnog stanja, upotpunjen samo jednom pjesmom, “Al’ se nekad dobro jelo”. Kako njegov pjesnički habitus nije otvoreni politički angažman, glavnina albuma su, ipak, ljubavne balade i izdvajaju se “Noć kada sam preplivao Dunav”, “Slovenska”, “Olivera” i “Badnje veče”.

1990 – Vinkovačka rock grupa Majke završila rad na svom prvom oficijelnom albumu “Razum i bezumlje”, koji je kao vinilni LP objavila zagrebačka nezavisna diskografska etiketa Search & Enjoy. Dio materijala su stvari nastale ’84. i ’85. tako da je album neka vrsta slike o razvojnom putu i uobličavanju stila Majki. Kritika je njihov garažni rock ocijenila odličnim i među 11 songova izdvojili su se “Svaku noć i svaki dan” (nastala 1989.), Zbunjen i ošamućen” (iz ’84.), “Lutak iskrivljenog lica” (’89.) i “Iz sve snage” (’85.). Nažalost, Majke još neće kapitalizirati svoj kultni status klupske rock atrakcije. U Hrvatskoj je uskoro izbio rat, Duspara je napustio grupu i zaredio se u hram Hare Krišne, pa su se Majke raspale (ali su se, ipak, vratili tri godine kasnije).