Divlje jagode - Osmi putnik

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Jim Keltner, američki session bubnjar i jedan od najtraženijih u svijetu rocka, te je svirao sa nizom zvijezda kao John Lennon, Jerry Garcia, Eric Clapton, Joe Cocker, Mick Jagger i Keith Richards (solo albumi), Bob Dylan, Neil Young, Pink Floyd itd.

1947 – Rođen Peter Ham, velški pjevač, autor i gitarista, najpoznatiji kao član rock grupe Badfinger i koautor slavne balade “Without You” iz opusa Harryja Nilssona.

1948 – Rođena Kate Pierson, jedna od dvije pjevačice u američkoj grupi The B-52s.

1951 – Rođen Paul Frehley, američki rock gitarist i pjevač, poznatiji je po scenskom imenu Ace Frehley kao originalni član grupe Kiss.

1959 – Rođena Sheena Easton, škotska pop pjevačica.

1985 – Diskoton izdao peti album hard rock grupe Divlje jagode, koja je u postavi dobila novog člana, Zlatana Ćehića na basu, što je omogućilo da se pjevač Alen Islamović, koji je do tada svirao i bas, posveti samo vokalnoj interpretaciji . Na albumu pod nazivom ”Vatra” su se izdvojile pjesme “Ciganka”, “Let na drugi svijet”, “Vatra” i balada “Moja si”. Ako niste znali: Na temelju ovog albuma Divlje jagode su 1986. dobile ugovor sa londonskom tvrtkom Logo Records za snimanje izdanja na engleskom jeziku. Uoči njegovog potpisivanja, grupa je održala koncert u rasprodanom zagrebačkom OTV domu, na koji je s predstavnicima diskografske kuće došao i novinar heavy metal časopisa “Kerrang”. On je o nastupu napisao: “Divlje jagode su glazbeno još u sedamdesetima. Utjecaj grupa Black Sabbath i Saxon je očigledan, dok se kroz pjesme tu i tamo provlači poneki Judas Priest riff.”

1985 – Ljubljanska izdavačka kuća ŠKUC (Študentski kulturni centar) objavila debitantski album grupe Laibach, uprkos još aktualnoj zabrani njihovog javnog djelovanja. Vanjski omot ploče nije imao nikakvu oznaku, niti imena grupe ni naziva albuma, i jedini znak prepoznavanja bio je njihov već karakteristični masivni crni križ. Album je sniman u studiju “Metro” u Ljubljani, nedugo nakon što je grupa, u decembru/prosincu ’84., održala tajni koncert posvećen Tomažu Hostniku, njihovom prvom pjevaču, koji se ubio 21. 12. ’84. Na izdanju se našla “Mi kujemo bodočnost”, numera sa istoimenog znamenitog prekinuto koncerta na zagrebačkom bijenalu ’83. od kojeg je krenula politička hajka na ovu grupu. “Cari Amici”, “Sila”, “Sredi bojev”, “Država”, “Dekret”, “Brat moj” i “Panorama” ostali su songovi Laibachovog prvijenca. Ako niste znali: Prethodnu godinu “izgnanstva” članovi Laibacha su proveli u Londonu, radeći svakojake poslove te su, između ostalog, kao vojnici statirali u filmu Stanleya Cubricka “Full Metal Jacket”.

1988 – U Studiju 5 RTV Beograd splitska hard rock grupa Osmi putnik završila snimanje pjesama za svoj treći studijski album koji je pod nazivom “Drage sestre moje… nije isto bubanj i harmonika” objavio PGP RTB. Iako je imao nekoliko zanimljivijih brojeva autora Zlatana Stipišića Gibonnija – “Mi smo majstori”, balada “Samo za tvoju ljubav”, “Šta bi radila da nema radija” i “Miješano meso” (sa citatima iz “Smoke on the Water” i “Stairway to Heaven”) – album nije bio na razini dva prethodnika i nekoliko mjeseci kasnije Džibo je napustio grupu, a ona se raspala. Ako niste znali: Nakon što je napustio Osmi putnik, Gibonni je početkom 1989. sa Divljim jagodama uradio nekoliko demo snimki, na temelju kojih im se otvorila ponuda za ugovor u Americi. No, splitski pjevač je iznenada odustao i otišao u Njemačku, a Divlje jagode su, također, prestale s radom (i obnovljene su pet godina kasnije).

1999 – Britanski alter rock bend The Verve, osnovan 1989. godine, zvanično je objavio svoj kraj. U to vrijeme još je na top listama bio njihov album “Urban Hymns” iz 1997. sa megahitom “Bitter Sweet Symphony”, koji je dva mjeseca ranije bio nominiran za Grammy. Lider gruep Richard Ashcroft  je naredne 2000. godine dospio do prve pozicije liste albuma s naslovom “Alone With Everybody”. Grupa je opet obnovljena u ljeto 2007. u izvornoj postavi sa Richardom Ashcroftom, ali je reunion potrajao tek dvije godine.

2000 – No Smoking Orchestra, beogradska verzija grupe Zabranjeno pušenje, predvođena Neletom Karajlićem, završila snimanje albuma ”Unza unza time” s muzikom koja je utemeljena na mješavini romskog, bugarskog i srpskog etno zvuka, naglašenog pojačanim ritmom (s više perkusionista), violinom i malom brass sekcijom.

2002 – Na devetoj dodjeli Porina u Dubrovniku trijumfirao je Zlatan Stipišić Gibonni, koji je za album “Mirakul” dobio rekordnih 8 trofeja u kategorijama album godine, pjesma godine (“Oprosti”), najbolji pop album, najbolja vokalna suradnja (“Libar” sa Putokazima), najbolji video broj (“Oprosti”) te najbolji aranžman, produkcija i snimka (Nikša Bratoš). Grupa Jinx je nagrađena za hit godine “Tamo gdje je sve po mom”, trofej za najbolji rock albumu dobili su Goran Bare i Plaćenici (“Izgubljen i nađen”), a za najbolji album urbane kupske glazbe El Bahattee (“Svaki pas ima svoj dan”).

2007 – Tomislav Goluban, zagorski blues usnoharmonikaš, završio rad na debitantskom albumu koji je snimio u pratnji grupe Little Pigeon’s ForHill Blues i objavljen je pod nazivom “Mr. B”. Uz obrade blues tradicionala na engleskom, album sadrži i sedam autorskih songova Tomislava Golubana, a neki od njih su na hrvatskom jeziku, kao “Sv. Rok” i “Zagorski cug”, u kojima se blues izvodi s utjecajem tradicionala iz Zagorja.