mark-knopfler-metallica

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Ron Mael, američki glazbenik i autor pjesama, koji je s mlađim bratom Russellom 1970. osnovao grupu Sparks.

1949 – Rođen Mark Knopfler, gitarista, vokal, autor i frontmen rock grupe Dire Straits, koju je sa bratom Davidom osnovao 1977. i prvi album pod nazivom “Dire Straits” objavili su ’78., s prvim megahitom “Sultans of Swing”.

1954 – Rođen Pat Metheny, virtuozni jazz rock gitarist, lider grupe Pat Metheny Band.

1973 – Premijerno prikazan film “American Grafffiti” Georgea Lucasa, čiju zvučnu kulisu čine rock and rolla klasici 1950-ih.

1980 – Ljubljanski kantautor Tomaž Domicelj završio osmodnevno snimanje u BBC-jevom studiju u Londonu i tako kompletirao materijal za album “Ženska ženske ženski in druge drugačne pesmi” s pjesmama u blues rock maniru otpjevanim samo uz gitaru i usnu harmoniku.

1986 – Pojavio se “Graceland”, sedmi solo album Paula Simona, nagrađen Grammyjem te uvršten među 500 najvećih albuma svih vremena. Uz naslovnu temu, hit albuma je i “You Can Call Me Al”.

1989 – Počeo dvodnevni rock festival “Moscow Music Peace Festival” na stadionu Lenjin u Moskvi, pred 100.000 gledatelja, označen kao jedan od simboličnih trenutaka u demokratizaciji Sovjetskog Saveza, te događaj koji je bio inspiracija grupi Scorpions za čuvenu baladu “Wind of Change”.

1991 – Objavljen peti album američke grupe Metallica pod nazivom “Metallica”, poznat i kao “Black album”, zbog potpuno crnog omota. Postao je njihovo komercijalno najuspješnije izdanje, a pjesma “Nothing Else Matters” postala je novi klasik rock muzike, no album je obilovao još brojnim hitovima – “Enter Sandman”, “The Unforgiven”, “Wherever I May Roam” i “Sad But True”.

1994 – Započeo trodnevni “Woodstock 94”, festival organiziran u povodu 25-godišnjice originalnog Woodstocka i na lokaciji 16 kilometara od mjesta gdje je priređen prvi festival. Među izvođačima koji su svirali na Woodstocku ’69. pojavili su se Santana, Joe Cocker, The Band i Crosby, Stills, & Nash.

1997 – Objavljen drugi album američke dance-pop grupe Backstreet Boys, koji je imao isti naziv kao i debitantski – dakle “Backstreet Boys” – a komercijalno ga je skoro trostruko nadmašio: prodano je 28 miliona primjeraka i na top listi album je proveo više od dvije i pol godine.

1998 – Beogradska pop-rock pjevačica Ana Stanić završila snimanje prvog samostalnog albuma “Metar iznad asfalta”, sa hit pjesmama ”Grad” i ”Molila sam anđele”.

2009 – Umro Les Paul (94), američki jazz, country i blues gitarista i autor, planetarno slavan kao jedan od inovatora električne gitare i pionir u izradi instrumenta sa tzv. punim tijelom, a njegov čuveni model Gibson Les Paul na tržištu se pojavio 1952.