Na današnji dan u svijetu muzike: 13. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1965. – Novi Indexi… sarajevski Indexi počinju djelovati u novoj, temeljito promijenjenoj postavi, a to se formalno dogodilo ulaskom gitariste Slobodana Bode Kovačevića u grupu. Indexe je u ljeto 1962. osnovao Ismet Nuno Arnautalić, kao petočlani instrumentalni sastav. Prva bitna promjena bila je zamjena bubnjara, kada je Đorđe Kisić smijenio Nedu Hadžihasanovića. Još presudniji je bio ulazak u postavu pjevača Davorina Popovića, krajem ’64., a kada je iz Lutalice stigao Bodo Kovačević, Indexi su počeli dobijati novi format i on će biti zaokružen poslije nekoliko mjeseci, dolaskom basiste Fadila Redžića.

1968. – Rođen Zlatan Stipišić Gibonni, koji je karijeru počeo 1985. kao pjevač splitske heavy metal grupe Osmi putnik, a solističku 1991. objavom albuma “Sa mnom ili bez mene”.

1968. – Objavljen drugi album američke rock grupe Big Brother and the Holding Company pod nazivom “Cheap Thrills” i njihovo posljednje izdanje na kojem je vodeći vokal pjevala Janis Joplin. Istaknute pjesme: “Piece of My Heart”, “Ball and Chain”, “Summertime”.

Janis Joplin at Woodstock

1973. – Izašao debitantski album američke southern rock grupe Lynyrd Skynyrd “Pronounced leh-nerd skin-nerd”, uvršten 500 najvećih naslova ikad, zahvaljujući hit naslovima “I Ain’t the One”, “Gimme Three Steps”, “Simple Man”, “Tuesday’s Gone” i posebno zaključnom numerom “Free Bird”, koja je postala rock himna i uvrštena u Rock and Roll Dvoranu slavnih 500 pjesama koje su promijenile rock.

1975. – Peter Gabriel napušta Genesis nakon ‘Lamb turneje’ i započinje solo karijeru.

1982. – Umro američki soul & disco pjevač i autor Joe Tex od posljedica srčanog udara, samo pet dana nakon svog 48. rođendana.

1986. – Objavljen jedini album beogradske grupe Košava pod nazivom “Crveno vino”.

1990. – Američki soul, R&B i funk pjevač Curtis Mayfield doživio tragičnu nesreću na koncertu u New Yorku, kada se dio konstrukcije sa rasvjetom srušio na pjevača. Ostavši oduzet od struka nadolje, više nije mogao svirati gitaru i nije nastupao, ali je poslije oporavka nastavio pisati i snimati pjesme i tek sedam godina kasnije objavio album “New World Order”, nažalost i posljednji – od posljedica tragedije najprije je obolio od dijabetesa, potom mu je amputirana noga i umro je 26. 12. 1999. u svojoj 57. godini.

1991. – Američka latino hip hop grupa Cypress Hill objavila istoimeni debi album, proglašen za jedan od najboljih u 1990-im, za jedan od 100 najboljih rap albuma svih vremena i uvršten u izbor “1001 album koje morate čuti prije nego umrete”. Hit singlovi: “The Phuncky Feel One” i “How I Could Just Kill a Man”, koja je izabrana i kao jedna od 100 najboljih rap pjesama ikad.

2008. – Izašao treći studijski album američkog boy banda The Jonas Brothers “A Little Bit Longer”.