Veliki hitovi koji su autorima donijeli slavu kratkog daha

Glas.ba RTV

Slava je otrov koji treba uzimati u malim dozama – rekao je davno čuveni francuski romanopisac, Honore de Balzac. Taj ‘otrov’ su probali mnogi,  koji su kasnije pronašli svoje mjesto među zvijezdama, a neki su očigledno uzeli veću ‘dozu’, koja ih je, na koncu, i koštala zapaženije karijere.

No, i takvi su znali ostaviti trag na muzičkoj sceni, ali je njihova slava bila kratkog daha.

Hitove koji su ih proslavili jako dobro pamtimo i ako bismo sudili prema njima, čekala ih je blistava muzička karijera.   Ipak, to nije bilo tako. Nakon što ih je cijeli svijet upoznao i zapamtio po ultimativnom hitu, oni bi  najednom nestali u zaborav ili ne bi uspjevali ponoviti uspjeh.

Jesen je savršeno vrijeme za nostalgiju, zato vam u nastavku donosimo redakcijski izbor nekih od najvećih ‘One hit wondera’ koji su se pojavili na muzičkoj sceni u posljednjim decenijama 20. stoljeća.

I’m too sexy – Right Said Fred

I’m too sexy je numera kojom je britanski trojac debitirao 1991.godine. Kao i danas i tada je bila predmet raznih kontraverzi, a kako i ne bi kada u pjesmi zgodni mladić, pun samopouzdanja, poručuje da je preseksi za svoju majicu. Popularni MC Hammer je, očigledno inspirisan kontraverznim hitom, odlučio podariti mu novo ruho pa je uradio vlastitu verziju, a i sami autori su ga, 26 godina poslije, pokušali oživiti, miksajući je sa hitom popularne američke pjevačice Taylor Swift, „Look what you made me do“.  No, sve te kontraverze i novi aranžmani su bili uzalud. Njihova slava je trajala tačno onoliko koliko su se uspjeli zadržati na vrhu ljestvica, jer više nikada nisu uspjeli napraviti hit koj bi mogao parirati „I’m too sexy“.

Who let the dogs out – Baha Men

Ovaj mega hit je bio neizostavan na sportskim eventima, posebice preko „okeana“, omiljen među djecom i mladima iako mnogi nisu mogli ni zamisliti koja je pozadina ovog planetarno popularnog hita. Malo je, međutim, poznato da je ova pjesma zapravo obrada pjesme izvornog naziva „Doggie“, kojoj očigledno nije bilo suđeno da postane hit. Britanski sastav, Baha Men, se proslavio obradom ove  numere, ali ne otkrivši baš mnogo detalja o njenom značenju, dok je autor izvorne verzije, jednom prilikom za Huffington post, kazao kako je to pjesma za muškarce. Ipak čini se kako će, odgovor na pitanje ko je pustio pse napolje zauvijek ostati misterija.

Don’t worry, be happy – Bobby MC Ferrin

Osim što je svrstavamo u skupinu „čudo jednog hita“, ova pjesma bi po još nečemu mogla biti čudo. Naime, „Don’t worry be happy“ se  najprije pojavila kao a kapela verzija i kao takva se našla na vrhu Billboardove Hot 100 ljestvice. Tekst je inspirisan citatima Meher Babe, indijskog mistika i vođe.  Rado su je koristili i izvan muzičkog svijeta kao soundtrack za romantičnu komediju , Cocktail,  korištena je i kao zvanična pjesma predsjedničke kampanje Georga H.W. Busha, a najmlađa publika je imala prilike čuti u  animiranom filmu Hotel Transylvania 3: Summer Vacation.

Funkytown – Lipps Inc

Ljubiteljima disca i funka dobro je poznat ovaj hit sastava Lipps Inc. Zaraznim ritmom osvojili su disko klubove širom svijeta, a ovu pjesmu smo imali često prilike čuti kao podlogu u nekim od najpopularnijih američkih serija kao što su Prijatelji, Malcom u sredini ili South Park. Mlađa publika je, opet, pamti iz animiranog filma Shrek. Sve to, međutim nije bilo dovoljno za neki veći uspjeh, uzevši u obzir i to da se grupa ubrzo raspala.

Eye of tiger – Survivor

Najveći hit rock grupe Survivor, “Eye of tiger”, zasigurno je prva asocijacija na treći nastavaka popularnog serijala o bokserskoj legendi, Rockyu Balboi. I dok su ovaj film,i sam Sylvester Stallone, postigli nevjerovatan uspjeh, grupa Survivor, nakon što je pokorila muzičku scenu ultimativnim hitom, nije imala snage za drugu rundu.