Yugo 45 – četrdeset godina od rođenja mitskog junaka pjesama i filmova

GPS za dušu Nedosanjani svijet

Kažu da su čuda svijeta piramide afričke, Kažu da su čuda svijeta vel’ke rijeke Indije, Al’ ni jedno čudo nije bilo ravno onome, Kad je stari uparkir’o u bašču Jugu 45.

Prvi automobil “Yugo 45” ručno je izrađen 2. 10. 1978. godine, kao prvi samostalni projekt kragujevačke tvornice automobila “Zastava”.

Planiran da bude nasljednik slavnog “fiće”, i “Yugo” je postao simbol jednog vremena u bivšoj državi, koji je imao svoj djelić utjecaja, tj. simbolike u popularnoj kulturi.

Najizravniju potvrdu te famozne uloge čine stihovi pjesme “Yugo 45”, koju je rock grupa Zabranjeno pušenje snimila 1999. na albumu “Agent tajne sile”.

Nakon što se 1985. počeo izvoziti i u Sjedinjene Američke Države, ovaj mali automobil je ‘glumio’ čak u dvanaest holivudskih filmova, a centralno mjesto je dobio u crnohumornom krimiću “Drowning Mona” (igraju: Danny De Vito, Bette Midler, Jamie Lee Curtis) iz 2000. godine, u kojem svi stanovnici gradića Verplanck voze “yugo”, a on je osumnjičen kao serijski ubojica!

Sporedne uloge “Yugo” je dobio i u slavnijim filmovima, “Umri muški 3” (Bruce Willis, 1995.), “Otkačeni profesor” (Eddie Murphy, 1996.), “Inspektor Gadget” (Matthew Broderick, 1999.), ali se gotovo uvijek pojavljivao kao negativac, kojem u presudnom trenutku otkažu kočnice, otpadne mjenjač, nestane benzina…

O ‘čudu iz Jugoslavije’ knjigu pod nazivom ”Yugo – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji” napisao je Amerikanac srpskog porijekla, Jason Vujic.

– Te 1985. bilo je malo jeftinih automobila, američkih, japanskih ili bilo kojih drugih. A po cijeni od 3.990 dolara, Yugo je bio najjeftiniji novi automobil u Americi, jeftiniji za najmanje hiljadu dolara od prvog sljedećeg. Stoga su ljudi pohrlili da ga kupe. Zavladala je prava histerija za Yugom. Redovi u nekim prodajnim salonima protezali su se više desetina metara. Ali onda je 1986. Cunsumers Report, izuzetno uticajan časopis koji testira potrošačku robu, objavio da je bolje kupiti dobar polovan automobil nego Yugo. Skoro istog trenutka isti oni nacionalni mediji koji su s divljenjem izvještavali o njemu počeli su ga ismijavati. Komičari su zbijali šale. I kad je ”Yugo America” bankrotirala, a automobil povučen s tržišta 1992., Yugo se i dalje u Americi pamtio kao najgori. Mit je takav. S pravom ili ne, to je bilo mišljenje Amerikanaca – objasnio je Vujic.

Naravno, u bivšoj Jugoslaviji je njegov izvoz doživljen kao veliki uspjeh i splitska pop-rock grupa Tutti Frutti je 1987. na svom drugom albumu snimila pjesmu “Yu Go Go Amerika“.

Njegova proizvodnja je prestala 20. 11. 2008. i do tada je na tržište izbačeno blizu 800.000 komada.

Na našim cestama se još uvijek povremeno može vidjeti, a kao kuriozitet je u ovdašnjim medijima prenesen twit slavnog Krista Novoselića iz grupe Nirvana, koji je 2014. fotografijom zabilježio trenutak ‘Yugo se vuče Oregonom po autocesti 30′.

Novoselic twit – Yugo on the road