Veliki hitovi koji su autorima donijeli slavu kratkog daha

Glas.ba RTV

Alisa – Sanja

Osamdesete godine su i na domaćoj sceni bile izuzetno plodonosne. Mnogo je novih hitova i izvođača koji su se pojavili tada, a bilo je i onih koji su još brže nestajali. Takav je slučaj sa beogradskom grupom, Alisa, koja se proslavila hitom „Sanja“, a onda postala samo dio ex-yu muzičke historije. Možda je frontmen benda, Miroslav Živanović – Pile, imao mnoge ljubavi poslije Sanje, ali izgleda da hitova baš i ne.

Sombody that I use to know – Gotye ft. Kimbra

Gotovo da nema onoga ko nije raskid pokušao preboljeti uz ovu emotivnu baladu. Numera, u kojoj su Kimbra i Gotye ogolili kako emocije tako i tijela, sada broji nešto više od milijardu pregleda na Youtubeu, a danas su njih dvoje, nažalost, samo neko koga smo nekada poznavali.

Aqua – Barbie Girl

Zarazna ili iritantna? Pa ne bismo se mogli odlučiti. Zato časopis Rolling Stone bi, proglasivši je najgorom pjesmom 90-ih. Osim što je danskom pop sastavu omogućila da se domogne vrha top ljestvica, upravo ovoj pjesmi duguju dobijenih 5 minuta slave. Pjesmu prati, kako neki ocjenjuju, kičasti spot koji sada bilježi više od pola milijarde pregleda na Youtube-u. Ako mislite da je ovo vesela pjesmica za djecu, o omiljenoj plastičnoj plavuši, onda je krajnje vrijeme da dobro proučite tekst.

Macarena – Los del Rio

Kada krenu prvi taktovi ovog ultimativnog hita , tijelo se samo počne njihati u ludom ritmu. Iako smo od cijelog teksta razumijeli samo eee Macarena, jako smo voljeli ovu stvar i ne slutivši da se u pjesmi govori o nevjernoj ženi čije smo ime svi  frenetično uzvikivali. Zarazni ritam i prepoznatljiva koreografija su Macarenu učinili svjetskim hitom, ali od pop dua, Los del Rio, nikada nismo čuli više niti jedan takav hit.

Eiffel 99 – Blue

Blue je numera sa debitantskog albuma ”Europop” talijanskog sastava Eiffel 65. O kakvom se hitu radi najbolje svjedoči da je ova pjesma 2001.godine bila nominovana za Gremy nagradu u kategoriji Best dance recording. Ubrzo nakon što je ugledala svijetlost dana, zasjela je na prvo mjesto top ljestvica širom Evrope, dok se na Billboardovoj Hot 100 ljestvici uspjela pozicionirati na visoko šesto mjesto. Vrlo obećavajuće za jedne debitante. Mada je ova grupa imala još nekoliko zapaženijih pjesama poslije, ali niti jedna nije bila uspješna kao „Blue“. Možda je za uspjeh ponekad potrebno i malo sreće.

Izbor priredila: Sunita Hotić