BB King

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – Rođen Ennio Morricone, slavni talijanski filmski kompozitor, autor muzike za više od 500 filmskih i televizijskih naslova.

1937 – U Beogradu rođen šansonjer Dragan Stojnić. Živio je u Banja Luci, Skoplju, Sarajevu i na kraju opet u Beogradu, ali je najplodnije stvaralačko razdoblje imao u glavnom gradu BiH.

1940 – Rođen Lord Sutch, vrlo osebujni rock autor i pjevač na engleskoj sceni, koji je u ’60-im snimao pjesme sa horor temama, kao što je jedan od njegovih najpoznatijih songova “Jack the Ripper”.

1947 – Rođen Greg Lake, engleski basista, gitarista, pjevač i autor, član grupa King Crimson, ELP (Emerson, Lake & Palmer) i Asia.

1968 – U eter krenula čuvena muzička emisija “Veče uz radio” prvog programa Radio Beograda. Emisiju je uređivao i vodio Nikola Karaklajić, a kasnije su mu se pridružili i Petar Peca Popović te Petar Janjatović. Ono što je u to vrijeme u Europi globalno značio Radio Luxemburg ili BBC-jev muzički program, to je za rock u tadašnjoj Jugoslaviji predstavljala ova emisija. U njoj su predstavljani najnoviji snimci domaćih rock grupa i jedan od prvih prezentiranih albuma bio je “Naši dani”, prvi jugoslavenski rock album koji je pojavio krajem decembra iste godine. Emisija je na programu bila do 1986- godine. Top lista ove emisije imala je neobičan naziv – Grom lista.

1970Rođen Warren G, pravim imenom Warren Griffin III, američki reper i hop hop producent.

1974 – Uz rođendan najslavnije radijske rock emisije tog vremena “Veče uz radio”, u beogradskom Domu sindikata organiziran slavljenički koncert na kojem su svirali Bijelo dugme, Pop mašina, Smak i još nekoliko manjih bendova. Događaj je interesantan i zbog toga što je ovo bio prvi nastup Smaka pred beogradskom publikom, a istovremeno s njima je prvi puta svirao klavijaturist Laza Ristovski.

1978Bob Marley & The Wailers objavili svoje najpoznatije koncertno izdanje, dvostruki live album ”Babylon by Bus”.

1981Zdravko Čolić u Londonu završio snimanje petog albuma “Malo pojačaj radio”, kojeg je idućeg mjeseca objavio Jugoton, a izdanje je donijelo niz hitova kao Mađarica”, “Kažeš da ti nekad izgledam ko Dunav”, “Nove lakovane cipele” i “Oktobar je, počinje sezona kiša”.

1986 – Beogradska synth-pop-rock grupa D’ Boys objavila svoj četvrti i posljednji album “Laku noć ti, mala”.

1988Branimir Džoni Štulić započeo je u Sim studiju u Zagrebu snimanje pjesama za svoj dvostruki solistički album koji će 8. 3. iduće godine Jugoton objaviti pod nazivom “Balkanska rapsodija”. Snimanje je završeno krajem decembra, a miksanje je obavljeno u januaru ’89. u Lisinski Recording studiju u Zagrebu.

1990B.B.King u famoznom Apollo Theater u njujorškom Harlemu snimio znameniti album ”Live at the Apollo”, koji je 1992. dobio Grammy nagradu za najbolji tradicionalni blues album.

2003Emir & Frozen Camels objavili drugi album ”Znam”, sa zapaženim pjesmama ”Brown Eyed Girl” i ”Tvoj svijet”, a uz ekipu koja ga je snimila (Emir Bukovica, Cliff Williams, Danny Shepard, Darrell Nutt) u raznim pjesmama gostovali su Elvis J. Kurtović, Rambo Amadeus, El Bahattee i Adi Lukovac & Ornamenti.